Hlavní obsah

Italský soud poslal do vězení členy mocné zločinecké organizace Ndrangheta

Foto: Shutterstock.com

Soud probíhal ve chráněném bunkru v jižní Itálii postaveném speciálně pro tento soud. Ilustrační foto.

Reklama

V jednom z největších soudních procesů s organizovaným zločinem v Itálii bylo obžalováno 322 lidí. Pro mocnou mafii Ndrangheta z italského regionu Kalábrie verdikt znamená nebývale silnou ránu.

Článek

Italský soud v pondělí odsoudil přes 200 lidí napojených na nejmocnější italskou mafii Ndrangheta. Šlo o jeden z největších soudních procesů s italským organizovaným zločinem v historii. Dva přední členy mafie soudce poslal do vězení na 30 let. Trest obdržel dokonce bývalý politik jedné z koaličních stran italské vlády Vpřed Itálie Giancarlo Pittelli. Odsouzen byl na 11 let za spolupráci s mafií a předávání informací.

V procesu bylo obžalovaných celkem 322 lidí spolupracujících s Ndranghetou. Obvinění se týkala hlavně zločinů spojených s pašováním drog a zbraní, vydírání a spojení s mafií, které je samostatně uvedeno v italském trestním zákoníku.

Italský zákonodárce a dlouholetý bojovník proti mafii Federico Cafiero De Raho uvedl pro AP, že jde o nesmírně důležitý proces, jehož dopad nebude jen regionální, ale celosvětový.

Ndrangheta je jedním z hlavních importérů kokainu do Evropy. Její vliv je údajně tak velký, že aktivity skupiny tvoří kolem tří procent HDP Itálie. Organizace je aktivní také v Severní a Jižní Americe nebo Africe.

Reklama

Doporučované