Hlavní obsah

Izraelské protesty neutichly ani po 13 týdnech

Foto: Profimedia.cz

Už třináctý týden pokračují masové protesty proti návrhu izraelské vlády na reformu soudnictví.

Reklama

Organizátoři izraelských protestů proti reformě soudnictví přirovnávají kroky své vlády k Polsku, kde si vláda také vzala přestávku, aby umlčela demonstranty, a pak reformu prosadila.

Článek

Masové protesty proti snahám izraelské vlády ovládnout justici pokračovaly i v sobotu večer.

Demonstrace se konají po celé zemi na přibližně 150 různých místech už třináctý týden v řadě. Organizátoři znovu upozornili, že kvůli kontroverzní vládní reformě soudnictví přišly do ulic statisíce lidí. Zároveň nadále vyzývají společnost k dalším protestům, a to i přesto, že premiér Benjamin Netanjahu už oznámil odsunutí reformy.

Pauza v jednání o reformě je podle mínění protestujících podobná situaci v Polsku roku 2017, kde prezident protesty proti revizi soudnictví umlčel vetem a výzvami k jednotě a později přijal téměř totožnou legislativu.

„Stejně jako v Polsku si vláda bere čas na reorganizaci, aby mohla provést justiční převrat. Úkolem lidí je povstat a protestovat, aby byla zajištěna demokracie,“ uvedli vůdci protestů v prohlášení.

Náměstek polského ministra zahraničních věcí Pawel Jablonski řekl pro The Times of Israel, že s ním Izrael dokonce reformu soudnictví konzultoval. Ústavní vědci z Polska a Maďarska varovali, že Izraeli hrozí „polské“ nebezpečí.

Hlavní shromáždění začalo v sobotu v 18:30 tamního času pochodem v Tel Avivu. Projevy z pódia začaly později, aby se jich mohli zúčastnit i ti, kteří dodržují šabat. Mezi řečníky vystoupil i bývalý šéf zpravodajského ředitelství generálmajor (v záloze) Amos Malka, odbornice na ústavní právo Dafna Holtz-Lavie, generální ředitelka Etiopské židovské asociace Rinah Eilin Gorlick a Yossi Levy, bývalý Netanjahuův mluvčí.

Organizátoři uvedli, že veřejnost musí „vyslat hlasitou odpověď na násilí a podněcování ze strany premiéra, jeho rodiny a kolegů“ poté, co příznivci vládní reformy napadli v minulých dnech během provládních demonstrací arabského taxikáře, novináře a i několik náhodných kolemjdoucích.

„Stejně jako v dobách vzniku Izraele žijeme v historické době, v době skutečné krize,“ stojí v prohlášení organizátorů.

Jednání o osudu reformy by se měla obnovit až 30. dubna. Vysocí představitelé zapojení do rozhovorů však v pátek uvedli, že jednání jsou již na mrtvém bodě. Koalice totiž nadále trvá na tom, aby vláda získala kontrolu nad výběrem soudců. I to přidává na pocitu demonstrujících, že pauza je měla pouze uklidnit poté, co Netanjahu vyhodil ministra obrany Joava Galanta, který varoval před bezpečnostními dopady koaličních návrhů a vyzval k jejich zastavení.

Generální prokurátor varoval, že současný balíček zákonů, kterým by vláda získala téměř úplnou kontrolu nad jmenováním téměř všech soudců, by vládě dal prakticky neomezenou moc, aniž by poskytl jakoukoli institucionální ochranu práv jednotlivců nebo demokratického charakteru Izraele.

Netanjahu ale stále tlačí reformu kupředu. Řekl, že přepracování nakonec projde „tak či onak“ a „ztracená rovnováha“ mezi větvemi moci bude obnovena. „Nevzdáme se cesty, pro kterou jsme byli zvoleni,“ slíbil.

Reklama

Doporučované