Hlavní obsah

Izraelský vládní mluvčí byl suspendován kvůli výroku o pomoci pro Gazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Rozdávání humanitární pomoci palestinským uprchlíkům.

Reklama

Ejlon Levy, mluvčí izraelské vlády, byl kvůli nevhodnému komentáři dočasně zbaven své funkce. Jeho odpověď na příspěvek britského ministra zahraničí na síti X totiž tvrdila, že „humanitární pomoci se meze nekladou“.

Článek

Mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy byl dočasně zbaven funkce kvůli svému komentáři k humanitární pomoci pro Gazu. Levy byl suspendován na základě kontroverzní odpovědi na příspěvek britského ministra zahraničí Davida Camerona na sociální síti X. Na výzvu britského ministerstva zahraničí, aby Izrael umožnil dodávky pomoci ve větší míře, Levy reagoval slovy, „že humanitární pomoci se meze nekladou“, což odporovalo situaci na místě ze začátku března, uvedl dnes na svém webu izraelský deník Haarec.

Na Cameronův tweet z 6. března, který vypočítává požadavky ke zmírnění humanitární krize v Pásmu Gazy, Levy odpověděl, že „dovážení humanitární pomoci se meze nekladou. Limity pro dovážení vody, jídla, léků nebo vybavení neexistují a ve skutečnosti je pro ně na izraelských přechodech nadbytek kapacity.“

Tato odpověď vyvolala podle informací izraelské televizní stanice Channel 12 stížnost od britského ministerstva zahraničí, které zaslalo izraelskému ministerstvu zahraničí oficiální dopis. V něm uvedlo, že britské diplomaty Levyho příspěvek „překvapil“, a požádalo o vysvětlení, zda Levyho výroky „odrážejí oficiální postoj izraelské vlády“.

Levyho z funkce mluvčího dočasně odvolal vedoucí Národního úřadu pro veřejnou diplomacii Mošik Aviv. Úřad izraelského premiéra dočasné odvolání potvrdil, jeho konkrétní důvody ale neuvedl. Levy svůj tweet mezitím smazal. Jeho odvolání se podle izraelského zpravodajského serveru Ynet odehrálo už minulý týden.

Boje v Pásmu Gazy, kde se Izraelci snaží zničit hnutí Hamás v odvetě za jeho teroristický útok z loňského října, způsobily humanitární krizi. Kvůli ní mezinárodní společenství v posledních týdnech zesílilo tlak na Izrael, aby umožnil větší dodávky humanitární pomoci. O hrozícím hladomoru v regionu dnes hovořila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, situace je podle ní nepřijatelná. „Je potřeba propustit veškerá rukojmí (která drží Hamás) a zajistit, aby se do Gazy dostalo více humanitární pomoci,“ uvedla von der Leyenová.

Reklama

Doporučované