Hlavní obsah

Netanjahu chce poslat ministry na detektor lži. Vadí mu úniky z jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

aktualizováno •

Schůzka bezpečnostního kabinetu izraelské vlády z tohoto týdne skončila hromadnou hádkou. Detaily o konfliktu unikly do médií. Premiér Benjamin Netanjahu chce proti únikům zakročit, navrhuje nasazení detektorů lži.

Článek

Na sociálních sítích se před pár dny objevila řada videí, na nichž vojáci izraelské armády volají po návratu osadníků do Pásma Gazy.

Osady vystěhoval židovský stát v létě 2005, kdy vláda Ariela Šarona došla k názoru, že ochrana ilegálních osad na území se dvěma miliony Palestinců je pro ni příliš náročná a že je třeba se více soustředit na (rovněž) okupovaný Západní břeh Jordánu.

Čtvrteční schůzka izraelského bezpečnostního kabinetu ukázala, že stažení z Gazy je stále aktuální problém i pro některé vládní politiky.

Hned několik ministrů začalo podle serveru Walla News křičet na náčelníka generálního štábu Herzi Haleviho kvůli tomu, že v armádní komisi vyšetřující okolnosti útoku Hamásu ze 7. října zasednou i politici, kteří před lety stažení z Gazy podporovali.

Jedním z kritizovaných je exministr obrany Šaul Mofaz, který vadil extremistickým ministrům financí Becalelu Smotričovi a pro národní bezpečnost Itamaru Ben Gvirovi. Jejich návrhy na nucené vystěhování obyvatel Gazy do jiných zemí v posledních dnech kritizovali představitelé Spojených států i Evropské unie.

K nim se ale přidali další – například ministryně dopravy Miri Regevová či šéf resortu pro regionální spolupráci David Amsalem. Podle nejmenovaného člena vlády, který mluvil s televizí KAN, byl křik ministrů slyšet ven z místnosti.

Napadaného šéfa izraelské armády se naopak zastal ministr obrany Joav Gallant, stejně jako opoziční lídr Benny Ganc, který se k vládě přidal až v reakci na teroristický útok Hamásu.

„Toto je profesionální vyšetřování, co to má ku**a společného se stažením (z Gazy)? Náčelník (generálního štábu) provádí vyšetřování toho, co se stalo, aby to posloužilo cílům války a naší schopnosti připravit se na konflikt na severu. Toto není národní vyšetřování,“ křičel na kolegy.

Další z ministrů označil zasedání za „ohavnou diskuzi“ a odsoudil útoky na armádu. Premiér Benjamin Netanjahu nakonec zasedání předčasně ukončil a Halevimu řekl, že „někdy je potřeba naslouchat ministrům“.

Premiérovi zjevně s úniky z vládních jednání došla trpělivost. V neděli Netanjahu navrhl, aby ministři a další lidé, kteří se zúčastní jednání o národní bezpečnosti, podstoupili testy na detektoru lži.

„Máme tu epidemii úniků a já nejsem připravený takto pokračovat, a tak jsem nařídil přípravu návrhu, který by požadoval, aby se všichni účastníci kabinetu a bezpečnostních diskuzí, včetně politických a odborných kruhů, podrobili testu na detektoru lži,“ řekl podle izraelské stanice Channel 12 Netanjahu na nedělním zasedání vlády.

Deník Times of Israel připomíná, že to není poprvé, co premiér něco takového navrhuje. S podobným plánem přišel už loni v listopadu a údajně podstoupení testů požadoval také po svých spolupracovnících v roce 2022.

Reklama

Doporučované