Hlavní obsah

Ukrajinské instruktážní video učí ruské vojáky vzdát se před dronem

Bez komentáře: Instruktážní video pro ruské vojáky, jak se mohou vzdát.Video: Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny

 

Reklama

Kampaň „Chci žít“ je zaměřená na ruské vojáky, kteří se chtějí vzdát a nechtějí proti Ukrajincům bojovat. Jednou z nových možností je se vzdát dronu.

Článek

Ukrajinský generální štáb na začátku týdne vydal video s postupem pro ruské vojáky, jak se krok za krokem vzdát jednomu z jeho dronů. V úvodu videa se zobrazí zároveň i dvě telefonní čísla odkazující na speciální linku „Chci žít“, píše server Insider.

Záběry ukazují tři muže v uniformách představující ruské vojáky s bílými páskami na rukou v zákopu, odkud je do ukrajinského zajetí odvádí dron.

Hlas v ruštině instruuje vojáky, aby kontaktovali speciální telefonní linku, na níž se domluví, kdy a kde se potkají s dronem. Mezitím dojde k lokalizaci a naplánovaní kontaktu. Protože dron letí jen krátkou dobu, hlas poznamenává, že „přesnost a včasnost jsou kritické“.

Jakmile jsou vojáci na místě, mají počkat, až se dron objeví.

„Uvidíte-li dron, navažte s ním oční kontakt,“ říká dramaticky hlas v ukrajinském propagandistickém videu. Vojáci mají potom zvednout ruce a dát najevo, že jsou připraveni stroj následovat k nejbližším ukrajinským pozicím.

Jak funguje linka, kde se mohou ruští vojáci vzdát?

„Dotyčný člověk nejprve kontaktuje chatbot. Linka mu následně poskytne všechny potřebné informace, aby byl připravený, až se ocitne na Ukrajině.

V každém případě musí dotyčný zavolat. Ne nutně chytrým telefonem, protože ty jim v armádě odebírají a (vojáci) se je bojí používat. Základní mobilní telefon lze schovat nebo rozebrat na části.

Když jsou posláni na Ukrajinu, znovu se spojí s našimi specialisty, my zjistíme jejich polohu a naplánujeme plán bezpečného úniku z tohoto území,“ vysvětlil šéf ukrajinského projektu Chci žít Vitalij Matvijenko.

Pokud se dronu vybije baterie, vydá se zpět na základnu. Zajatci mají podle instrukcí zůstat na místě a počkat na přílet nového bezpilotního stroje. Poté mají zvednout znovu ruce a následovat stroj k nejbližším ukrajinským pozicím.

V závěru videa se zajatí muži setkají s ukrajinskou jednotkou, která je zajistí a prohledá.

Pod projektem „Chci žít“ je podepsána ukrajinská vojenská rozvědka, kterou inspirovaly podněty z koordinačního centra pro zacházení s válečnými zajatci. Obě telefonní linky a speciální účet na telegramu byly spuštěny už v půli září, za dva měsíce zaznamenaly 3,5 tisíce kontaktů.

Jak popsal v rozhovoru pro ukrajinský server Kyiv Post šéf projektu Vitalij Matvijenko, nejde jen o samotné vojáky, ozývají se i jejich rodiny.

Jak celý proces funguje, popsala britská BBC, která měla možnost pohovořit s jednou z dispečerek, nahlédnout do vzkazů a vyslechnout některé zprávy. Více jsme psali zde.

Přečtěte si

Zprávy o vraždění ruských dezertérů na frontě se neustále hromadí. Se zradou se ruské velení vypořádává velmi brutálně.

Reklama

Doporučované