Hlavní obsah

„Jako tlačenice na fotbalovém zápase“. V USA se chystají na příval migrantů

Foto: Profimedia.cz

Řada migrantů vyčkává, až na amerických hranicích vejdou v platnost nová pravidla. Mezitím táboří třeba u kostela v pohraničním městě El Paso.

Reklama

Na mexicko-americké hranici vládne chaos. Do USA v posledních dnech míří desetitisíce migrantů. Chtějí se vyhnout novým pravidlům, která tam brzy vejdou v platnost. Další táboří v pohraničí a vyčkávají, co změna přinese.

Článek

Americká pohraniční města se chystají na další příval migrantů, který by mohla odstartovat změna pravidel na hranicích. Tamní představitelé situaci na místě přirovnávají k tlačenici na fotbalovém zápase, přípravy na příchod běženců přirovnávají k přípravám na hurikán.

Americký prezident Joe Biden v úterý připustil, že situace na mexicko-americké hranici je a nějakou chvíli bude chaotická. Do Spojených států už teď proudí tisíce lidí denně. V pondělí i v úterý zde zadrželi přes deset tisíc migrantů, kteří spěchali, aby hranici přešli ještě předtím, než začnou platit nová, přísná pravidla, píše agentura Reuters.

Jiní ovšem doufají, že změna v migrační politice zvýší jejich šanci dostat se do USA legálně. Tisíce z nich přespávají v ulicích mexických a amerických pohraničních měst a s nejistotou vyčkávají na čtvrteční půlnoc (pátek ráno SELČ), kdy dosavadní pravidla přestanou platit. Starosta amerického El Pasa Oscar Leeser tvrdí, že za hranicemi poblíž města jich stojí až deset tisíc.

Washington se rozhodl zrušit platnost nařízení známého pod názvem Hlava 42, které v reakci na pandemii covidu-19 zavedla Trumpova administrativa. Na základě něj mohly americké úřady na hranicích posílat většinu migrantů zpátky s odkazem na ochranu veřejného zdraví.

Jak ale zdůrazňují americké úřady, konec platnosti Hlavy 42 neznamená, že se americké hranice otevřou. Místo ní totiž Spojené státy zavádí jiná přísná pravidla. Žádat o azyl budou moci nově pouze ti, kteří při přechodu bezpečné země podali žádost tam a byli odmítnuti. Americké úřady také zpřísní tresty a pokuty, které udělují za nelegální přechod hranic.

Hlava 42

Jde o výjimečné pravidlo, podle kterého může člověk zachycený při ilegálním přechodu být ze zdravotních důvodů ihned vyhoštěn a jehož kořeny sahají až do roku 1944. Politika vešla v platnost za prezidenta Donalda Trumpa kvůli pandemii covidu-19, pokračoval v ní i jeho nástupce Joe Biden, i když se původně čekalo, že stejným směrem nepůjde.

Po dlouhé soudní bitvě, kterou proti americké vládě vedla Americká unie občanských práv (ACLU), se však nakonec rozhodl pravidla přehodnotit. ACLU administrativu vinila z hromadného vyhošťování, které migrantům znemožňovalo žádat o azyl, ač neměli žádné příznaky covidu-19.

Mnozí migranti považují pravidla za matoucí a tvrdí, že slyšeli mnoho rozporuplných informací o tom, co s nimi americké úřady udělají, když se hranice pokusí překročit.

„Pravidla mě rozhodně ovlivnila. Slyšel jsem, že s Hlavou 42 mě vrátí do Mexika, abych to zkoušel znovu, dokud se tam nedostanu. Ale teď každého vrátí do jeho země,“ vysvětluje pro stanici BBC jeden z nich. Jmenuje se Daniel a pochází z Venezuely. „Když se vrátím do Venezuely, kdoví, třeba mě budou mučit nebo věznit. Tak to tam chodí,“ dodává.

Mnozí z nich proto odmítají přistoupit na výzvy úřadů, aby se nahlásili Celní a pohraniční ochraně (CBP), americké federální organizaci pro kontrolu hranic, která slibuje, že je navede na správnou „imigrační cestu“.

Tábořiště u kostela

V pohraničí tak vládne chaos. Někteří z migrantů jsou deportací natolik vystrašeni, že raději zůstávají v ulicích a v nejistém očekávání vyhlížejí změnu pravidel. V texaském El Pasu se v posledním týdnu utábořily tisíce migrantů. Útočiště našli například u kostela v centru města, kde přespávají na zemi v improvizovaných podmínkách.

„Tohle jsme ještě nezažili,“ popisuje situaci ve městě starosta Oscar Leeser. Očekává ale, stejně jako jeho kolegové, že to nejhorší teprve přijde.

Situace na hranicích pohledem pracovnice Lékařů bez hranic:

Tisíce běženců žijí na hranicích Mexika se Spojenými státy bez přístupu k pitné vodě, bez toalet a jen s nadějí, nikoliv jistotou, že se občas dočkají alespoň nějakého jídla. Přechod hranic za „americkým snem“ jim komplikuje jak migrační politika USA, tak i drsné podmínky, které při cestě na sever musí podstupovat.

Situaci pro Seznam Zprávy popsala pracovnice Lékařů bez hranic.

Podle regionálního ředitele texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Joseho Sancheze na místě vládne napětí.

„Představte si 60 000 lidí na jednom místě a najednou se ozve poplach, že je v budově bomba. Co se stane potom? Chaos… Je to velmi těžké kontrolovat a velmi těžké řídit,“ vysvětluje. „Přesně tak to vypadá na hranicích,“ dodává. Situaci na místě přirovnává k tlačenici na fotbalovém zápase.

Na příval migrantů se chystá i pohraniční město Laredo. Jeho starosta Victor Trevino pro stanici CNN přirovnal přípravy na změnu pravidel na hranicích k přípravám na příchod hurikánu. Do Lareda pravděpodobně budou posílat i migranty z přetížených center v El Pasu nebo Brownsvillu.

Americké úřady nechaly podél hranice, dlouhé více než tři tisíce kilometrů, rozmístit okolo 24 tisíc policistů. Tisíce vojáků pak vyslaly na pomoc CBP, která od října loňského roku čelí nebývalému náporu migrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované