Hlavní obsah

Japonsko staví novou superloď na lov velryb, má doplout až na Antarktidu

Foto: Profimedia.cz

Lov velryb. Ilustrační obrázek

Reklama

Japonská firma staví velrybářskou loď, která by mohla doplout až na Antarktidu. Komerční rybolov je přitom v Jižním oceánu zakázán.

Článek

Velrybářská firma Kyodo Senpaku Kaisha oznámila, že staví novou „mateřskou loď“. Oproti té stávající by měla dokázat plout až 60 dní a urazit 13 000 km, píše list The Guardian. Japonská společnost dále uvedla, že by jejich nová loď mohla doplout až na Antarktidu. To vyvolává obavy, že by se v Jižním oceánu mohla obnovit komerční činnost.

Australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková připomněla, že Japonsko by mělo dodržovat moratorium Mezinárodní velrybářské komise z roku 1986, které zakazuje komerční rybolov. Japonsko má povolení legálně pokračovat v lovu velryb v Jižním oceánu pouze za účelem, jak tvrdí, „vědeckého výzkumu“.

Stovky velryb ročně umírají kvůli takzvaným výzkumným misím

I přesto se chce město Šimonoseki, které je považováno za místo zrodu moderního lovu velryb v Japonsku, stát domovským přístavem pro celou flotilu plavidel doprovázejících mateřskou loď. Město dokonce poskytne společnosti Kyodo Senpaku na podporu výstavby dotaci ve výši 300 milionů jüanů (49 578 000 Kč).

Firma Kyodo Senpaku je jedinou na světě, která loví velryby „metodou mateřské lodi“. Tím se označuje postup, při němž se k lovu velryb používají menší, obratnější plavidla. Ta poté ulovená těla vracejí na mateřskou loď, kde se zmrazí a uskladní, píše server Asia News.

Prezident společnosti Hideki Tokoro novinářům řekl, že cílem lodi je tuto metodu a „velrybářskou kulturu“ předávat dalším generacím.

„Chceme přispět k potravinové bezpečnosti Japonska,“ řekl. „Navrhli jsme loď tak, aby byla schopna cestovat až do Antarktického oceánu, v naději, že bude užitečná v době potravinové krize. Pokud nebude postavena nová mateřská loď, nemůžeme předat naši velrybářskou kulturu další generaci.“

Pliberseková uvedla, že japonská vláda ji ujistila, že „neposkytla finanční podporu pro loď“.

„Jsem rozhodně proti lovu velryb,“ řekla Pliberseková . „Australská vláda je odhodlána dodržovat celosvětové moratorium na komerční lov velryb a zabránit návratu k lovu velryb v Jižním oceánu.“

Vedoucí pracovník kampaně Greenpeace Australia Pacific Richard George řekl, že velryby a jejich životní prostředí jsou již nyní ohroženy.

„Velryby ve vodách obklopujících Austrálii a Antarktidu jsou ohroženy z mnoha důvodů – kvůli ničivým vrtům na plyn a ropu nebo kvůli hlubokomořské těžbě a klimatickým změnám, které ohrožují jejich křehké oceánské prostředí,“ uvedl George.

„Nemůžeme si prostě dovolit, aby velryby v jižních vodách lovila velrybářská superloď. Komerční lov velryb je brutální a zbytečný a není pro něj místo,“ dodal.

Loď sice může doplout až na Antarktidu, legálně ale může operovat pouze ve výlučné ekonomické zóně Japonska a je jen malý předpoklad, že by se to mělo změnit. Japonská vláda poté, co odstoupila z Mezinárodní velrybářské komise, která lov zakazovala, sama oznámila, že lov velryb omezí.

Reklama

Související témata:

Doporučované