Hlavní obsah

Japonský senátor ještě nikdy nepřišel do práce

Foto: Repro: Youtube/GaaSyy, Seznam Zprávy

Jošikazu Higašitani alias GaaSyy ve videu, na kterém přečetl omluvu parlamentu. Horní komora ale chtěla, aby ji přišel přednést osobně.

Reklama

Senátor Jošikazu Higašitani se díky absentérství zapíše do historie japonského parlamentarismu. Stane se nejspíš prvním zákonodárcem, kterého kolegové vyloučí, aniž by ho kdy viděli na jednání.

Článek

Japonci ho lépe znají pod pseudonymem GaaSyy. Pod tímto jménem natáčí videa na videoportál YouTube, ve kterých se mimo jiné zabývá detaily ze života celebrit. Loni v červenci se ale Jošikazu Higašitani stal členem horní komory japonského parlamentu.

Senátorem byl zvolený za malou opoziční stranu Seijika-joshi-48, která ve volbách získala ještě jednoho zákonodárce a jež má jediný cíl: reformovat japonskou veřejnoprávní televizi a rozhlas známý pod zkratkou NHK. Partaj se proto také dříve jmenovala NHK.

Názvy ostatně mění často, aby přilákala pozornost, poznamenává japonský server Asahi Shimbun.

Jedenapadesátiletý Higašitani ale od zvolení ani jednou nepřišel na parlamentní schůzi. Podle BBC žije ve Spojených arabských emirátech a svou absenci vysvětloval i obavami ze zatčení.

Japonské celebrity ho totiž viní ze šíření pomluv a policie ho vyšetřuje i kvůli podvodu - z několika lidí údajně vylákal peníze, když jim slíbil zprostředkovat setkání s populární korejskou kapelou BTS.

Japonsko plánuje rozsáhlou reformu armády

Japonská vláda sáhla k revolučnímu kroku. Plánuje zreformovat svou armádu a zvýšit obranný rozpočet. Podle vládních představitelů je za tímto krokem obava z rostoucích hrozeb, které představují Čína a Severní Korea.

Jeho senátní kolegové se proti věčnému absentérovi teď rozhodli rázně zakročit. Disciplinární výbor v úterý jednomyslně hlasoval pro jeho vyloučení z parlamentu. Už ve středu rozhodnutí s největší pravděpodobností schválí celá horní komora, píše server The Japan Times.

„GaaSyy nerozumí základním principům demokracie, která stojí na zákonech a pravidlech,“ konstatoval předseda výboru Muneo Suzuki.

Vyloučení je nejpřísnější trest, kterému poslanci a senátoři můžou v Japonsku čelit. Od roku 1950 ho zákonodárci aplikovali jenom dvakrát a tentokrát to je poprvé, kdy je příčinou nulová docházka.

Senátoři proti Higašitanimu nezakročili bez varování. Minulý týden mu dali poslední šanci – vyzvali ho k osobní omluvě na plenárním zasedání. Jeho tajemník podle stanice NHK dokonce slíbil, že politik-youtuber dorazí.

Higašitani ale nakonec na svém kanálu oznámil, že raději pojede do Turecka. Svůj plat slíbil věnovat obětem nedávného tureckého zemětřesení. Na jednání výboru proti Higašitaniho vyloučení protestoval jeho jediný stranický kolega v parlamentu, ale neúspěšně.

To, že si Higašitani dělá z parlamentních kolegů zřejmě tak trochu legraci, by ale nemělo být takové překvapení. Před svou politickou a youtuberskou dráhou podle The Japan Times vedl okázalý život plný alkoholu a přátel ze zábavního průmyslu, trpěl závislostí na hazardu.

Loni spustil svůj youtubový kanál, kde zveřejňoval podrobnosti ze života svých slavných známých. Právě díky tomu si ho všimla strana, za kterou byl nakonec překvapivě zvolený do parlamentu. Podle politologů oslovených The Japan Times Higašitani využil frustrace části voličů z dlouholeté vlády Liberálně-demokratické strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované