Hlavní obsah

Je krásná, přehlédněte krev na jejích rukou. Agentury už zas fotí „Pouštní růži“

Foto: Profimedia.cz

První dáma Sýrie Asma Asadová sklízí damašské růže ve vesnici al-Marah na damašském venkově 25. května 2023.

Reklama

Vzdělaná a pohledná žena se za války stala klíčovou postavou diktatury, jež vraždí a ožebračuje obyvatele země. Manželka syrského prezidenta Bašára Asada vždy hrála roli v propagandě syrského režimu.

Článek

Usmívající se manželka syrského diktátora Bašára Asada sbírá růžové květy ve vesnici nedaleko libanonských hranic. Asma Asadová je na sérii fotografií vydaných agenturou AFP oblečená v bílých šatech s růžovou výšivkou. Na každém snímku se mile usmívá na obyvatele vesnice al-Marah v regionu Kalamún, spolu s ní jsou na scéně i herci Sulaf Favakherdžiová a Mustafa Chání.

Fotografie, které na svém twitterovém účtu zveřejnila šéfka syrské a libanonské kanceláře AFP Acil Tabbarová, ale na sociálních sítích vzbudily poprask. Jejich uživatelé novinářku obvinili z toho, že zamlčuje podíl Asadové na zločinech páchaných režimem jejího manžela.

Pochlebování válečným zločincům

Videozáznam z pobytu Asadové v Kalamúnu uveřejnil i web syrského prezidenta, kromě sběru květů ji zachycuje i při večeři a rozhovorech s dalšími lidmi, informoval server New Arab.

Snímky Asmy Asadové lidem připomněly článek z časopisu Vogue z roku 2011, který o manželce syrského prezidenta psal jako o „pouštní růži“ – krátce poté vypukla v Sýrii revoluce, při níž začal režim zatýkat, mučit a zabíjet každého, kdo se zapojil do protivládních protestů.

Snímky dokumentující zločiny režimu od fotografa vystupujícího pod jménem Caesar dokonce svého času visely ve Valném shromáždění OSN.

„A tak se o 12 let a 100 tisíc zavražděných lidí později vracíme k předstíranému zpravodajství o Asmě Assadové jako o ‚růži pouště‘,“ napsal na twitteru investigativec Nick Waters, který se specializuje na dění v Sýrii a je jedním z autorů serveru Bellingcat. Pochlebování lidem obviněných z nejhorších válečných zločinů 21. století považuje za „odporné, už ale ne šokující“.

Sýrie v rozkladu

Situace v Sýrii byla katastrofální už před zemětřesením, a to i v Asadem ovládané části země:

Matka národa

Asma Asadová je přitom mnohem důležitější postavou režimu, než by se na první pohled ze zahraničí zdálo.

Rozsáhlou investigaci o ní přinesl v dubnu britský list The Financial Times – Asadová se podle něj vyvinula z novomanželky se západními ideály v jednu z nejmocnějších postav režimu. Syrská první dáma se často stylizuje do role matky národa – státní zpravodajská agentura vydává její snímky z porodnic, s dětmi postiženými rakovinou nebo oběťmi únorového zemětřesení. Zároveň ale tatáž osoba figuruje na západních sankčních seznamech.

Na základě rozhovorů s 18 lidmi z byznysu, humanitární sféry i s bývalými představiteli režimu Financial Times zjistil, že Asadová má pod kontrolou některá klíčová odvětví ekonomiky, nad nimiž má rozhodující pravomoci a zároveň i osobní profit.

Foto: SANA

Asma Asadová po příjezdu do Spojených arabských emirátů.

Bývalá bankéřka z JP Morgan například vede tajnou ekonomickou radu prezidenta a její nevládní organizace kontrolují, kam v zemi plynou peníze z mezinárodní pomoci.

Její vliv je patrný na syrském trhu s nemovitostmi, v bankovnictví i telekomunikacích – vše ale zastírají fiktivní firmy se sídlem v daňových rájích, které vlastní její blízcí spolupracovníci.

Syrská ekonomika se sice potácí v hluboké krizi, země je zadlužená a lidem je nyní snad ještě hůře než v prvních letech války, přesto ale vedení režimu vytvořilo nové cesty, jak z konfliktu profitovat, řekli britskému listu podnikatelé a analytici. Většinu zisků si přitom rozdělují tři lidé – prezident Bašár Asad, jeho bratr Máhir a právě Asma.

Únosy, drogy, pašování zbraní a ropy

Na začátku syrské války si zahraniční diplomaté a analytici mysleli, že by Asma mohla být vlídnou tváří režimu a odrazovat manžela od brutálního postupu vůči demonstrantům. Prezidentova choť se ale stáhla do ústraní a veřejně začala působit až v roce 2016. Tehdy totiž zemřela její tchýně, s níž měla po svatbě rodinné spory.

Asadová poté překonala rakovinu prsu a začala se stále více zapojovat do řízení země. V Sýrii se v té době pod dozorem Asadova bratra Máhira začal rozmáhat ilegální byznys, jako je obchod se zbraněmi, pašování ropy nebo výroba drogy captagon.

Peníze získával režim i ze zadržování lidí – jeden z byznysmenů novinářům řekl, že ho policie v Damašku zadržela na 14 dní, a kdyby nesložil požadovaný finanční obnos, byl by ve vězení ještě teď. O podobném výpalném se rozhodovalo na výše zmíněné tajné ekonomické radě, které předsedala právě Asadová.

Časy se ale mění a syrský režim se v poslední době navrací na mezinárodní scénu. 19. března se Asma Asadová poprvé ukázala v zahraničí, kdy doprovázela svého muže na státní návštěvě Spojených arabských emirátů. K normalizaci vztahů se Sýrií postupně přistupují i další státy a Asad se už po letech mohl vrátit na zasedání Ligy arabských států. Vládci zemí, kteří po léta usilovali o jeho svržení, ho vítali s úsměvem a sliby další spolupráce.

Reklama

Doporučované