Hlavní obsah

Jednání o příměří v Gaze: Netanjahu odmítá podmínky navržené Hamásem

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil podmínky Hamásu za „bizarní“.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl podmínky příměří navržené Hamásem. Následně prohlásil, že „úplné vítězství“ v Gaze je možné během několika měsíců.

Článek

Teroristické hnutí Hamás předložilo řadu požadavků v reakci na návrh příměří podporovaný Izraelem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na podmínky Hamásu reagoval tak, že jednání s touto skupinou „nikam nevedou“ a jejich požadavky označil za „bizarní“, informuje BBC. Rozhovory mezi vyjednavači nicméně pokračují dál.

„Neexistuje jiné řešení než úplné a konečné vítězství. Pokud Hamás v Gaze přežije, je jen otázkou času, než dojde k dalšímu masakru,“ řekl Netanjahu na středeční tiskové konferenci. Následně dodal, že „úplné vítězství“ v Gaze je na dosah.

Netanjahuovy výroky ukazují, že má v úmyslu pokračovat v konfliktu v regionu, řekl agentuře Reuters vysoký představitel Hamásu Sami Abu Zuhri. „Netanjahuovy komentáře jsou formou politické bravury. Hnutí Hamás je připraveno řešit všechny možnosti,“ dodal.

Hamás v úterý předložil protinávrh k návrhu příměří, který podpořil Izrael a USA a který zprostředkovaly Katar a Egypt. Hamás navrhnul, aby v první fázi příměří došlo k 45dennímu klidu zbraní, během kterého by byli všichni izraelští rukojmí – muži mladší 19 let, staří a nemocní lidé – vyměněni za palestinské ženy a děti držené v izraelských věznicích. Izraelské síly by se měly stáhnout z obydlených oblastí Gazy a začala by obnova nemocnic a uprchlických táborů.

V dalších fázích by pak měly izraelské síly zcela opustit Gazu a obě strany by si měly vyměnit ostatky zemřelých. Podle navrhované dohody by se rovněž měly zvýšit dodávky potravin a další pomoci do Gazy. Na konci 135denní přestávky v bojích by pak, podle Hamásu, měla být jednání o ukončení války uzavřena.

Reklama

Doporučované