Hlavní obsah

Johnson srovnal odpor Ukrajinců s brexitem. Schytal ostrou kritiku

Foto: Profimedia.cz

Snímek britského premiéra ze sobotní konference, kde zaznělo kritizované srovnání.

Reklama

Na účet britského premiéra Borise Johnsona míří kritika nejen z opozičního tábora, ale i z vlastní strany a zahraničí. Důvodem je jeho srovnání ukrajinského boje s volbou Britů pro brexit.

Článek

Britové mají podle Borise Johnsona stejně jako Ukrajinci instinkt „pokaždé volit si svobodu“, čehož „nedávným důkazem“ je například rozhodnutí opustit EU v referendu 2016, uvedla článek o premiérově přešlapu BBC.

Kritizovaného srovnání se Johnson dopustil v sobotu na konferenci Konzervativní strany v Blackpoolu. Tam mimo jiné varoval před pokusem Západu o normalizaci vztahů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a prohlásil, že jestliže by invaze šla podle ruských plánů, Putin by se na Ukrajině nezastavil.

Pak ale přešel k tomu, co deník Guardian nazval jasným pokusem o sjednocení podporovatelů Konzervativní strany v tématu brexitu.

Kritizované srovnání Johnson uvedl myšlenkou, že svět nyní čelí momentu volby mezi svobodou a útlakem, a pak pokračoval následovně: „A já vím, že instinkt lidí v této zemi (Velké Británii), stejně jako lidí na Ukrajině, je zvolit pokaždé svobodu. Můžu vám dát několik slavných příkladů z nedávné doby. Když britský lid ve vysoké míře hlasoval pro brexit, nevěřím, že to bylo kvůli nepřátelství vůči cizincům. Bylo to tím, že chtěli, aby si tato země mohla vládnout sama a oni si mohli svobodně vybrat dělat věci jinak.“

Kromě toho podle BBC Johnson ještě jako další příklad uvedl rozhodnutí Britů, kteří se nechali naočkovat, protože „chtěli žít dál svůj život“ a „už měli dost toho, aby jim lidé jako já říkali, co mají dělat“.

„Hloupé, šílené, urážka“

Za urážku Ukrajinců, Britů i zdravého rozumu Johnsonovu řeč označil například bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. „Pořád si pamatuji entuziasmus Putina a Trumpa po referendu,“ dodal k tomu.

Za „šílené“ srovnání Ukrajinců a Britů hlasujících pro brexit označil belgický europoslanec a expremiér Guy Verhofstadt. V podobném duchu jako Tusk Verhofstadt vyjádřil své přesvědčení, že jako příklad boje za svobodu se zrovna brexit v tomto kontextu vůbec nehodí. „Brexit byl o zrušení svobod a vystoupení z EU… Ukrajinci chtějí více svobody a do EU vstoupit!“ napsal na twitter Verhofstadt, který zastával i funkci vyjednávače pro brexit.

Na domácí půdě šly na Johnsonovu adresu podobné vzkazy z řad opozice a odpůrců brexitu. Jeho slova ale odsoudili i jeho podporovatelé s tím, že bojovat za svobodu ve válce je s hlasováním v referendu nesrovnatelné.

Z domácí scény Johnsona odsoudili například šéf úřadu bývalé premiérky Theresy Mayové Gavin Barwell, konzervativní poslanec a předseda obranného výboru Tobias Ellwood, Ian Blackford ze skotské SNP, liberální demokrat Ed Davey, bývalý ministr a vicepremiér Michael Heseltine a mnozí další.

Guardian k tomu dodává, že další konzervativní poslanci chápou Johnsonovy výroky jako „nešikovné“ nebo „hloupé“.

Reklama

Doporučované