Hlavní obsah

Jsou prý pro ženy. Dokumenty ukazují fungování antitrans organizace v USA

Foto: Maria Studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle dokumentů listu Guardian se pravicová skupina z USA snažila ovlivnit volby a vydávala se za organizaci hájící práva žen. Ve skutečnosti jde o neziskovou organizaci, která prosazuje zákon utlačující práva trans osob.

Článek

V posledních měsících před loňskými americkými federálními volbami se statisícům uživatelů sociální sítě Facebook cíleně ukazovala reklama na inciativu, která údajně bojuje za práva žen. „Skutečný boj za ženy,“ zněla jedna z verzí reklamy, na níž byla zobrazena žena, která se dívá na panorama města a napíná bicepsy. „Víme, co je to žena,“ hlásala další varianta.

Pod na první pohled nevinně znějící iniciativou se ale skrývá konzervativní nezisková organizace, která aktivně bojuje proti právní rovnosti pohlaví, kritizuje učební osnovy ve veřejných školách a staví se proti státem financované rodičovské dovolené. V poslední době organizace Independent Women’s Voice (IWV) totiž zaměřila své zdroje na boj proti právům transgender osob.

Podle dokumentů, které listu Guardian poskytla organizace True North Research, vyčlenila skupina téměř šest milionů dolarů (130 milionů korun) na propagaci zpráv namířených proti transgender osobám. Ty pak cílila pomocí facebooku na voliče v 10 takzvaných swing states, tedy státech, které nejsou většinově ani republikánské, ani demokratické.

Reklamy obsahovaly odkaz na petici s názvem Zákon o ženských právech (v originále Women’s Bill of Rights). Když uživatelé odkaz rozklikli, dostali se na webovou stránku propagující tradiční genderové role a označující trans osoby za hrozbu pro bezpečí žen.

Stránka obsahuje i kopii samotného návrhu zákona, na jehož podporu byla vystavena ona petice. Tento návrh trvá na tom, že „muži a ženy mají jedinečné a nezměnitelné biologické rozdíly“ a ty „opravňují k vytvoření oddělených společenských, vzdělávacích, sportovních nebo jiných prostorů, aby byla zajištěna bezpečnost“.

„Tento zákon o právech žen nepřináší ženám nic,“ řekla Gillian Branstetterová z Americké unie občanských svobod. Podle ní má celý zákon jen sloužit k vyvolání strachu a nenávisti k LGBTQ+ lidem.

O potratech nemluvíme

True North odhalilo dokument Women’s Law Center, projekt sesterské organizace IWV Independent Women’s Forum. V něm se uvádí, že IWV se například ve svém marketingu záměrně vyhýbá kontroverznímu tématu potratů. To ji sice odlišuje od ostatních konzervativních ženských organizací, ale na druhou stranu jí to umožňuje oslovovat umírněnější publikum. Přesto stránka IWV před volbami sdílela „fakta o potratech“, která bagatelizovala zrušení „zákona Roeové“ (slavná americká právní kauza, která změnila potratový zákon v USA), a reklamy na sociálních sítích, které voliče nabádaly, aby se spíše než o reprodukční práva starali o kriminalitu a inflaci.

Výzkumníci tvrdí, že boj proti právům trans osob by mohl být dalším krokem v dlouhodobější strategii, jejímž cílem je odvést pozornost voličů od důsledků rozhodnutí nejvyššího soudu z loňského léta, které právě zrušilo ústavní právo na potrat.

„Kandidáti republikánů skutečně utrpěli na pověsti kvůli zákazu potratů,“ řekla Kelly Badenová, viceprezidentka pro veřejnou politiku v Guttmacherově institutu. „Dává naprostý smysl, že raději budou mluvit o tom, že dvanáctileté dítě je na blokátorech puberty.“

Podle politických expertů je spojení mezi inciativami proti trans osobám a proti potratům hlubší než u samotné volební strategie. „Komunikační strategie obou skupin je, že zákazy mají co do činění s naším vlastním zdravím a ochranou. Tím říkají, že to vědí lépe než třeba lékař,“ řekl Badenová.

Badenová také vidí podobnosti ve způsobu, jakým jsou zákony prosazovány. V obou případech je „modelový návrh zákona protlačen zákonodárci zespodu“, tedy z vnějších organizací. Například Národní výbor pro právo na život a Američané sjednocení pro život právě tímto způsobem prosadili mnoho návrhů zákazu potratů, které vstoupily v platnost krátce po zrušení verdiktu Roe vs. Wade.

Vytváření strachu

Přestože se z propagačních materiálů může zdát, že IWV je spolek za práva žen a rovnost pohlaví, opak je pravdou, tvrdí Guardian. „Nenechte se zmást názvem,“ říká Alyssa Bowenová, vedoucí výzkumná pracovnice a šéfka společnosti True North. „Tato skupina je nástrojem pravice k prosazování extremistické agendy.“

Stejně jako protipotratové skupiny i antitrans organizace se snaží udržovat rigidní genderové role a normy. „Zákony proti transgender osobám i proti potratům definují ženy podle jejich reprodukčních funkcí,“ řekla Branstetterové.

Podle listu lze účinnost této a dalších podobných kampaní těžko posoudit. Federální volby v roce 2022 byly pro republikány do značné míry neúspěchem. Tento výsledek mnozí přičítají ztrátě hlasů žen a mladých lidí, kteří podporují právě legální přistup k interrupcím.

Neúspěchem končí ale i samotní republikánští kandidáti. Loni na podzim krajně pravicová republikánská kandidátka v New Hampshire Karoline Leavittová rozesílala poštovní letáky, v nichž upozorňovala na své tažení proti transgender sportovkyním v ženských sportech. S demokratem Chrisem Pappasem prohrála o více než sedm procentních bodů.

Někteří experti ale varují, že taktika strašení může mít opravdu silný vliv. „Republikáni vytvářejí strach z LGBTQ+ komunity, aby se pokusili nahnat prchající umírněné voliče zpět k Trumpově straně, a pomoci tak volbám v roce 2024,“ uvedla Bowenová.

Podle Badenové se taktika blokování přístupu k potratům i k tranzici a hormonální terapii s blížícími se volbami ještě zintenzivní. Hlavní roli pak bude hrát komunikace s mladými lidmi. Poukázala také na nedávno přijatý zákaz cestování nezletilých osob, které chtějí podstoupit interrupci mimo stát Idaho.

„Začínají s nezletilými, protože si myslí, že mají jak snadnější vítězství ve sděleních, tak snadnější právní cesty,“ řekla. „Myslím, že příští rok uvidíme více takových zákonů, ale … je to pro ně jen zkušební pole.“

Tato vyhlídka je pro ni dalším důvodem, proč vnímat potraty a práva trans osob jako dvě strany jedné mince. Obojí má dopad na historicky marginalizované skupiny, obojí využívá postupy, které pomáhají lidem vymanit se z genderových norem, a obojí zachraňuje životy. Branstetterová řekla, že „jejich cílem je vyvolat (u cis žen) takový strach ze svobody trans osob, že tím obětují tu svou… (ale) trans práva jsou práva žen“.

Reklama

Související témata:

Doporučované