Hlavní obsah

Justiční omyl stál muže z Německa 13 let života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Manfred Genditzki na snímku od soudu z dubna 2023.

Reklama

Manfred Genditzki strávil ve vězení 4912 dní. Neprávem. Za vraždu, kterou podle čerstvého rozhodnutí soudu nespáchal. Tzv. Badewannen-Prozess skončil jeho očištěním a odškodným, které by podle kritiků mělo být mnohem vyšší.

Článek

Krajský soud v Mnichově zprostil obžaloby Manfreda Genditzkého (63). Muže, který byl, jak se později ukázalo, neprávem odsouzen v případu, ve kterém ho prokuratura vinila, že utopil seniorku ve vaně.

„Nastal čas. Slyšel jste výrok, na který jste čekal téměř 14 let,“ oznámila mu v pátek předsedající soudkyně Elisabeth Ehrlová.

V téměř zaplněné soudní síni začali přítomní plakat, popisuje německý zpravodajský web BR24. Sám obžalovaný však přijal verdikt bez silnějších emocí. „Rád bych jen řekl, že jsem nevinný. To je ono,“ pronesl Genditzki.

Genditzkého původně obvinili z toho, že po sporu v roce 2008 srazil 87letou důchodkyni v Rottach-Egernu do vany a následně ji utopil. V roce 2010 za to byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody.

Ve vězení strávil 13 let a šest měsíců. Nicméně loni mnichovský krajský soud uznal značné pochybnosti o důkazech. V polovině srpna 2022 byl Genditzky po 4912 dnech propuštěn z vězení a případ se dál řešil, zatímco byl na svobodě.

Páteční plné osvobození bylo očekávané, neboť i státní zastupitelství se ve své obžalobě distancovalo od obvinění z vraždy a žádalo o zproštění viny.

Jednalo se o třetí soudní proces k tomuto případu. Ve dvou předchozích procesech soudci obžalovaného uznali vinným. Verdikty se z velké části opíraly o výpověď koronera. Ten původně vyloučil, že by důchodkyně sama mohla spadnout do vany a utopit se.

V novém líčení, které běželo od dubna, se nakonec expertovi podařilo pomocí počítačových simulací ukázat, že za nejpravděpodobnější příčinu smrti je třeba považovat samovolný pád seniorky. Několik znalců se navíc v procesu shodlo na tom, že 87letá žena musela zemřít mnohem později, než se původně předpokládalo. A obžalovaný má na nově vypočítanou dobu smrti alibi.

Mohlo by vás zajímat

Kathleen Folbiggovou před 20 lety odsoudili za vraždu jejích čtyř dětí. Všechny zemřely dříve, než jim byly dva roky. Žaloba tehdy tvrdila, že je zadusila. Vědci nyní nabídli jiné vysvětlení.

Státní pokladnu bude justiční omyl stát miliony za neoprávněně uložený trest odnětí svobody.

Genditzki má nárok na kompenzační platby, které kritici považují za příliš nízké. Podle ministerstva spravedlnosti dostává nespravedlivě vězněný člověk odškodné 75 eur za každý den strávený ve vězení. V Genditzkiho případě by to bylo celkem 368,4 tisíce eur (8,9 milionu korun) za roky, kdy neviděl své děti a zmeškal i narození vnoučete, podotýká web BR24. Dále uvádí, že ještě před pár lety byla sazba jen 25 eur za den.

„Například ve Spojených státech je odškodnění za neoprávněné uvěznění přehnaně vyšší. Je to dáno i tím, že má stát potrestat a odradit od nezákonného zasahování do svobody, tedy aby si státní zástupci a soudci dobře rozmysleli, zda člověka skutečně odsoudí,“ řekl magazínu Bild právník Alexander Stevens.

Podle Stevense by kromě paušální náhrady 75 eur na den mohl Genditzki požadovat i další finanční kompenzaci za újmu, například v důsledku ztráty výdělku po dobu, kdy byl vězněn. „Náročnější je však důkazní břemeno, kdy musí újmu podrobně prokázat, což by bylo zvláště obtížné a znamenalo by to zdlouhavé občanskoprávní řízení,“ uvedl právník.

Reklama

Doporučované