Hlavní obsah

Kam se poděla Melania Trumpová? Veřejnosti prakticky zmizela z očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr @whitehouse45

Melania Trumpová během oficiální návštěvy v Indii v roce 2020.

Reklama

Donald Trump si před soudem vyslechl již třetí obvinění z trestných činů, které by ho mohly dostat za mříže. Stejně jako v předchozích případech či během veřejných vystoupení mu ovšem něco chybělo – manželka Melania.

Článek

„Vždycky je nepříjemné, když musíte přijít a říct své ženě: ‚Mimochodem, někdy zítra budu obviněn.‘ Ona se zeptá, za co, a já řeknu: ‚Nemám tušení. Absolutně nemám tušení,‘“ popsal už minulý týden pro rozhlasový pořad The John Fredericks Show údajnou realitu domácnosti Trumpových 45. americký prezident.

Když si Donald Trump ve čtvrtek u washingtonského soudu vyslechl čtyři nejnovější obvinění, tentokrát za jeho snahy o zvrácení výsledků prezidentských voleb z roku 2020, jeho manželka mu po boku nestála. Chyběla ostatně už v předchozích dvou případech a přítomna nebyla ani při jiných veřejných vystoupeních svého manžela za poslední dobu.

Podle svých slov se Trump od právních záležitostí snaží svou rodinu držet dál, aby ji chránil. Že by ale Melania nevěděla o tom, co se ve spojení s jejím manželem řeší, vyvrátila pro stanici CNN mluvčí Bílého domu v době Trumpova prezidentství Stephanie Grishamová.

„Pochybuji, že k tomuto rozhovoru vůbec došlo. Ona ví, kdy bude obviněn, a ví, co se děje. Sleduje média stejně jako on,“ přiblížila svůj názor Grishamová a podotkla, že Melania se objeví po manželově boku, jak tomu běžně bylo během jeho mandátu, až „bude chtít a až bude dokonale připravená“.

Nepřítomnosti Trumpové si čím dál tím více všímají zejména média. Načas si dávala už po ohlášení manželovy opětovné kandidatury na prezidenta. Jednoznačně a se silou ji podpořila až v květnu tohoto roku. Trump přitom svůj záměr oficiálně oznámil už v listopadu, takže to znamená půlroční prodlevu.

Foto: Flickr @whitehouse45

Během Trumpovy prezidentské éry byla Melania manželovi po boku v podstatě neustále.

„Můj manžel dosáhl ve svém prvním období obrovského úspěchu a může nás znovu vést k velikosti a prosperitě,“ uvedla tehdy bývalá první dáma v rozhovoru pro Fox News. „Má mou podporu a těšíme se, že obnoví naději na budoucnost a povede Ameriku s láskou a silou.“

S otázkami na Trumpovy problémy, z nichž jeden se zčásti týká jeho poměru s pornoherečkou (více zde) v době, kdy už měla dvojice po svatbě, ji však moderátor nekonfrontoval.

To, že lidé dnes Melanii Trumpovou vídají méně, není náhlý úkaz. Z veřejného života se bývalá modelka stáhla ihned po odchodu z Bílého domu a aktivní není ani na sociálních sítích. Podle listu The New York Times je důvod jednoduchý – chce mít to, čeho se jí v Bílém domě nedostalo: pocit soukromí.

I když jí ho Trump svou opětovnou kandidaturou zrovna nedopřává, lidé blízcí rodině podle deníku upozornili, že Melaniin nedostatek veřejné podpory by neměl být zaměňován za nesouhlas nebo lhostejnost. Svého manžela prý i nadále brání a sdílí jeho přesvědčení, že jejich rodina byla nespravedlivě napadena.

Přesto svou pozornost ale momentálně zaměřuje jinam, na veřejnosti se objevuje jen minimálně, do svého okolí pouští v podstatě pouze svou rodinu či nejbližší přátele a soustředí se na své projekty. Jedním z nich, a ten je obzvláště osobní, zůstává i její sedmnáctiletý syn Barron, kterému má momentálně pomáhat s výběrem vysoké školy.

Na žádosti o rozhovor Melania převážně nereaguje, a novináři z NYT tak zprávy o bývalé první dámě sepsali pouze na základě rozhovorů s jejími blízkými či zaměstnanci, z nichž velká část hovořila pod podmínkou anonymity.

Tito lidé jim ovšem poodkryli další možný důvod toho, proč se Melania stáhla ze světel reflektorů: většinu jejího působení v Bílém domě totiž mělo provázet zklamání, ba dokonce i zrada.

Trumpovy problémy přehledně

Hlavní republikánský kandidát na prezidenta čelí mnoha problémům. Připravili jsme pro vás jejich přehled:

  • Snaha zvrátit volby
  • Vládní dokumenty
  • Falšování záznamů
  • Volební výsledky v Georgii

Jejím jasným příkladem může být třeba kniha z pera její bývalé asistentky a přítelkyně Stephanie Winston Wolkoffové, ve které je bývalá první dáma vyobrazena velmi nelichotivě. Místy napjaté vztahy má ale mít i s částí Trumpovy rodiny, jmenovitě s jeho dcerou Ivankou a jejím manželem Jaredem Kushnerem, což jsou tvrzení, která se na světlo dostávají opakovaně.

Přístup Trumpové je ale obecně jiný, než na co jsou současné Spojené státy od prvních dam „v důchodu“ zvyklé. Zatímco její předchůdkyně často uzavíraly smlouvy na memoáry, které měly poodkrýt zákulisí v Bílém domě, a veřejně se angažovaly, Melania se zaměřuje třeba na prodej takzvaných NFT (jedinečných digitálních děl) s motivy, jež jsou pro ni ikonické.

„Je to zřejmě nejneznámější první dáma,“ zhodnotila přístup třiapadesátileté rodačky ze Slovinska Kate Andersen Browerová, autorka knihy První ženy: Půvab a moc moderních prvních dam Ameriky. „Je na ní něco radikálního. Od prvních dam se očekává, že se budou chtít lidem zavděčit, a já si nejsem jistá, jestli ji tohle opravdu zajímá.“

Přesto se před Melanií otevírá možnost druhého období v Bílém domě. Na rozdíl od manželky druhého favorita republikánských primárek Rona DeSantise se ale kampaně zatím neúčastní a není jisté, kdy a jestli vůbec začne.

V již zmiňovaném rozhovoru pro Fox News nicméně uvedla, že v případě návratu do funkce by se v rámci své role významně věnovala „blahu a rozvoji dětí“.

Reklama

Doporučované