Hlavní obsah
Online

Francie, Turecko a Řecko se pokusí o operaci s cílem evakuovat Mariupol

Foto: Profimedia.cz

Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny obléhají vojska od prvních dní ruské invaze. Ve strategickém přístavu jsou stále uvězněny desítky tisíc lidí.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 25. 3.

  • Ruským invazním jednotkám se podařilo částečně vytvořit pozemní koridor mezi anektovaným poloostrovem Krym a částí Donbasu, připustil na facebooku ukrajinský generální štáb. Jinak frontová linie „prakticky zamrzla,“ řekl ukrajinský prezidentský poradce Oleksij Arestovyč. Popis současného stavu bojů nabízíme zde.
  • Rusko dnes ostřelovalo střelami s plochou dráhou letu velitelství ukrajinského letectva ve městě Vinnycja, které leží asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. Několik budov bylo poškozeno, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na sdělení této složky ozbrojených sil.
  • Polsko, Česká republika a Slovinsko společně připravily seznam deseti kroků, jež podle nich musí přijmout Evropská unie, pokud chce skutečně ukončit válku na Ukrajině. Mezi navrhovanými opatřeními jsou tvrdší postihy vůči ruským bankám, podnikům napojeným na oligarchy a straně Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina, zastavení ruské propagandy v Evropě, zablokování dopravy mezi Ruskem a Evropou nebo pozastavení vydávání víz Rusům.
  • Francie, Turecko a Řecko se v několika příštích dnech pokusí prosadit a uskutečnit humanitární operaci s cílem evakuovat obléhané město Mariupol na jihu Ukrajiny. Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr druhého jednacího dne summitu EU v Bruselu.
  • Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinském Mariupolu ze 16. března by mohl mít přibližně 300 obětí, oznámilo dnes vedení města.
  • Měsíc války na Ukrajině vedl k vysídlení více než poloviny dětské populace země, uvedla organizace UNICEF. Podle ní 4,3 milionu z odhadovaných 7,5 milionu dětí na Ukrajině nyní opustilo své domovy, včetně asi 1,8 milionu uprchlíků, kteří zamířili do jiného státu, informuje deník The Guardian.

Situaci jsme sledovali i ve čtvrtek:

  • Z Mariupolu a Berďansku bylo během pátku evakuováno 7 331 lidí

    „V pátek bylo z přístavních měst dvěma humanitárními koridory evakuováno celkem 7 331 lidí,“ uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. 2 800 z nich se dostalo autem z Mariupolu do Záporoží a 4 tisíce byly evakuovány autobusem z Berďansku, píše server The Guardian. Podle Vereščukové budou evakuační koridory pro Mariupolskou, Kyjevskou a Luhanskou oblast otevřeny i během víkendu.

  • USA uvalí sankce na společnosti, které poskytují technologie ruské armádě

    Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje sankce namířené proti ruským společnostem, které poskytují zboží a služby ruským vojenským a zpravodajským službám. Mají se týkat i komponentů dvojího užití používaných při šíření zbraní. Informoval o tom deník The Wall Street Journal s odkazem na americkou rozvědku. Nové sankce, které jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu, by mělo ministerstvo financí USA oznámit příští týden.

  • Podle AP bylo zdokumentováno 34 ruských útoků na zdravotnické objekty a pacienty

    Během posledního měsíce ruské síly opakovaně zaútočily na ukrajinské nemocnice, sanitky, zdravotníky, pacienty a novorozence, uvádí agentura AP, která sděluje, že nezávisle zdokumentovala 34 takových útoků, píše The Guardian.

  • Putin podepsal zákon hrozící až 15 roky za zprávy o státních orgánech, které budou označeny za lživé

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal nově přijatý zákon, který hrozí až 15 lety vězení za podle úřadů lživé zprávy o činnosti ruských státních orgánů působících v zahraničí při ochraně zájmů země a jejích občanů. Uvedla to večer ruská média.

    Deník Kommersant připomněl, že návrh zákona předložil předseda sněmovního výboru pro informační politiku Alexandr Chinštejn z vládní strany Jednotné Rusko jako analogii k dříve přijatému zákonu, který hrozí 15 lety za mřížemi za to, co úřady vyhodnotí jako lživé zprávy o počínání ruských ozbrojených sil.

  • Na domech Rusů protestujících proti válce se objevily nálepky: Tady žije zrádce

    V Kaliningradu, nejzápadnější výspě Ruska na březích Baltu, se na domech, kde žijí dříve zadržení účastníci protiválečných protestů, objevily nálepky s nápisem „Tady žije zrádce“. Informovala o tom ruská redakce BBC.

    Místní obyvatelka Oxana Akmajevová v této souvislosti připomněla, že nálepkování se děje ve městě, v němž žijí pamětníci takzvané Křišťálové noci, nacistického protižidovského pogromu z doby, kdy se Kaliningrad nazýval Königsberg (Královec) a býval součástí Německa. Nacisté tam před pogromem na domy, v nichž žili Židé, namalovali Davidovy hvězdy.

  • Francie s Tureckem a Řeckem spolupracují na evakuci z Mariupolu

    „Francie spolupracuje s Tureckem a Řeckem na ‚humanitární operaci‘ sloužící k evakuaci stále těžce ostřelovaného jihoukrajinského Mariupolu,“ oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentura AFP.

  • Podle polského serveru dorazil do Polska Roman Abramovič

    Ruský oligarcha Roman Abramovič přijel tajně do Polska ve čtvrtek zvláštním vlakem z Ukrajiny, hlásí Jakub Stachowiak, informuje server Onet s odkazem na novináře stanice TVN Supervisor. Dřívější zprávy hovořily o tom, že Abramovič by mohl být prostředníkem v rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvádí server.

    Podle Stachowiaka může dojít k neformálnímu setkání Abramoviče s americkým prezidentem Joem Bidenem, který je na návštěvě Polska. Deník Wall Street Journal v minulosti informoval, že oligarcha by mohl působit jako prostředník v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle zdrojů deníku měl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádat Bidena, aby z tohoto důvodu neuvaloval na Abramoviče sankce.

  • Ukrajinská stopa na MS v krasobruslení ve Francii

    Ukrajinští krasobruslaři Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin, kteří před ruskou invazí žili a trénovali v aktuálně ostřelovaném Charkově, změnili po začátku války choreografii svého rytmického tance i oblečení na MS v Montpellier.

  • Summit EU se shodl na společných nákupech plynu i povinném plnění zásobníků

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes po více než osmihodinové diskusi shodli na tom, že jejich státy budou moci v zájmu snížení nebývale vysokých cen plynu sáhnout ke společným nákupům. Podpořili také návrh na zavedení povinnosti plnit před zimou plynové zásobníky. Po skončení dnešního druhého dne summitu to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

  • Rusko už nemá Cherson pod plnou kontrolou, uvádí Pentagon

    „Ruské síly již nemají plnou kontrolu nad Chersonem, prvním velkým ukrajinským městem, které se ruské armádě podařilo obsadit v rámci invaze na Ukrajinu,“ řekl v pátek vysoký představitel Pentagonu deníku The New York Times. V přístavním městě na jihu země žilo před invazí okolo 290 tisíc lidí.

  • Zelenskyj telefonoval s Erdoganem, hovořili o rusko-ukrajinských jednáních

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Projednali situaci na Ukrajině a stav jednání mezi Kyjevem a Moskvou. S odvoláním na Erdoganův úřad to uvedla agentura Reuters.

    Erdogan ukrajinskému prezidentovi řekl, že tento týden na summitu NATO zdůraznil svou podporu územní celistvosti Ukrajiny. V bilaterálních rozhovorech během jednání také hovořil o diplomatickém úsilí, které Turecko v tomto ohledu vyvinulo.

  • Rusko zaútočilo na velitelství ukrajinského letectva, to připustilo škody

    Rusko dnes ostřelovalo střelami s plochou dráhou letu velitelství ukrajinského letectva ve městě Vinnycja, které leží asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. Několik budov bylo poškozeno, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na sdělení této složky ozbrojených sil. O případných obětech či raněných nejsou informace, ukrajinská strana ale své ztráty neoznamuje.

  • Rusko se nyní podle představitele Pentagonu zaměří na východní Ukrajinu

    Spojené státy se domnívají, že se Rusko nyní soustředí na východoukrajinský Donbas místo metropole Kyjeva, aby si vybudovalo silnější vyjednávací pozici a odstřihlo ukrajinské vojáky na východě od zbytku země. S odkazem na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany to napsala agentura Reuters.

    Ruské ministerstvo obrany dříve dnes uvedlo, že první fáze jeho „vojenské operace“ na Ukrajině byla z větší části dokončena. Nyní se prý zaměří na úplné „osvobození“ východoukrajinského Donbasu.

    Rusko podle nejmenovaného amerického představitele chce také poslat na Ukrajinu posily z Gruzie.

  • Obnovenou diplomatickou misi Slovinska v Kyjevě povede vojenský důstojník

    V čele obnovené diplomatické mise Slovinska v Kyjevě bude vojenský důstojník. Informovala o tom agentura STA s odvoláním na informovaný zdroj z ministerstva zahraničí v Lublani, které tak potvrdilo předchozí spekulace slovinských médií.

    Slovinský premiér Janez Janša v neděli oznámil, že země do týdne vrátí své zastoupení do ukrajinské metropole, z níž se slovinský velvyslanec spolu s dalším diplomatickým personálem stáhl v očekávání ruské invaze. Uvedl tehdy, že kvůli evakuaci diplomatů se Ukrajina tváří v tvář ruské agresi cítila izolovaná a opuštěná.

  • Spotify pozastavuje své služby v Rusku

    „Hudební streamovací platforma Spotify pozastavila své služby v Rusku v reakci na invazi na Ukrajinu,“ řekl mluvčí společnosti deníku The Guardian.

    Mluvčí společnosti uvedl, že ačkoli je důležité „pokusit se udržet naši službu v provozu v Rusku , abychom mohli poskytovat důvěryhodné, nezávislé zprávy a informace v regionu“, dopad nové legislativy, která zahrnuje „další omezení přístupu k informacím, odstranění svobody projevu a kriminalizace některých typů zpráv ohrožují bezpečnost zaměstnanců Spotify a možná i našich posluchačů“. „Po pečlivém zvážení našich možností a současných okolností jsme dospěli k obtížnému rozhodnutí plně pozastavit naši službu v Rusku,“ dodal mluvčí.

  • Putina váš osud nezajímá, vzkazuje Lukašenkovi bývalý gruzínský prezident

    „Nikdy jsem vám nedal špatnou radu. Pokud vyšlete vojáky na Ukrajinu, maximálně za měsíc už nebudete u moci a skončíte velmi špatně. Putina váš osud nezajímá,“ vzkázal běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi na twitteru bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili.

  • Vereščuková uvedla, že se Rusové zmocnili 14 ukrajinských starostů

    Rusové se zmocnili starostů 14 ukrajinských měst. Osvobození těchto rukojmích se řeší na mezinárodní úrovni, uvedla dnes místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

    Vicepremiérka podle agentury Unian upozornila, že Rusové si přejí výměnu zajatců pouze na základě parity, tedy zajaté vojáky za zajaté vojáky, pohraničníky za pohraničníky nebo námořníky za námořníky. „A tak mám logickou otázku: za koho vyměníme starosty měst, jichž Rusové mají jako rukojmí už 14,“ poznamenala Vereščuková a dodala, že problém se zatím řeší na mezinárodní úrovni.

  • Ministryně Černochová neodcestuje do Maďarska kvůli postoji k ruské invazi

    Česká ministryně obrany Jana Černochová to uvedla na svém Twitteru.

Hlavní zprávy