Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Rusové se zakopávají, iniciativu přebírají Ukrajinci

Foto: ČTK

Stopy bojů v ukrajinském Mariupolu.

Reklama

Rusko se připravuje na obranu, těžko se mu shání posily. Poskytujeme základní přehled situace na ukrajinském bojišti během posledních dní a hodin.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Základní obraz situace v ukrajinském konfliktu je jasný: ruské síly se v posledních desítkách hodin nadále připravují na delší pobyt na bojišti. Objevují se stále nové zprávy o zakopávání ruských jednotek a kladení min. To nasvědčuje tomu, že ruské síly přešly do defenzivy.

Kladou stále větší důraz na využívání leteckého, dělostřeleckého a raketového bombardování ukrajinských měst. Provádějí omezené a lokalizované pozemní útoky, které dosahují jen malého pokroku.

Ukrajinské síly naopak pokračovaly v protiútocích z posledních dní, které mají zmírnit tlak na Kyjev a narušit ruské snahy o obklíčení města. V tomto ohledu zatím uspěly – obklíčení Kyjeva je v současné situaci krajně nepravděpodobné, odhaduje (kromě jiných) i zpráva ISW. Zároveň je ovšem velmi pravděpodobné, že rozsah těchto protiútoků je menší, než tvrdí někteří ukrajinští představitelé.

Kde vzít nové vojáky?

Rusko se snaží mobilizovat další vojenské sily, které by pomohly pokračovat v útoku. Tyto snahy ovšem nejsou příliš úspěšné. Nic zatím nenasvědčuje například tomu, že by se s velkým úspěchem setkaly ruské snahy o přivedení syrských sil na Ukrajinu.

Ukrajinská vojenská rozvědka (GUR) uvedla, že se ruský velitel v Sýrii setkal s velitelem 8. brigády Syrské arabské armády, aby si vyžádal seznam syrského personálu připraveného bojovat na Ukrajině, ale že syrský velitel slíbil odpovědět až po konzultaci se svými kolegy. Tato zpráva ovšem nebyla ověřena z nezávislých zdrojů.

Ruské mobilizační úsilí vzhledem k ruským ztrátám ve válce pravděpodobně získává na naléhavosti a důležitosti. Deník The Wall Street Journal citoval nejmenovaného představitele NATO, podle kterého Rusko přišlo až o 40 tisíc vojáků (zemřeli, jsou zranění nebo nezvěstní) zhruba ze 190 tisíc nasazených do invaze na Ukrajinu.

I když odhad může být jistě nadhodnocený, vše nasvědčuje tomu, že ruské ztráty jsou opravdu značné. Například 21. března další zdroj z amerického ministerstva obrany na tiskovém brífinku uvedl, že Rusko již do války nasadilo vysoký podíl svých dostupných taktických uskupení, tedy drtivou většinu bojeschopných sil.

Zastavení většiny ruských útočných operací na Ukrajině a stále častější neoficiální zprávy o rozpadu morálky a schopností ruských bojových jednotek napovídají, že situace je pro ruskou armádu opravdu nepříznivá. Dohromady to podle analytiků ISW naznačuje, že Rusko nemusí být schopné po několik dalších týdnů, nebo dokonce měsíců vést útočné operace ve větším měřítku.

Ruské síly na bojišti se také evidentně připravují na zdlouhavé obranné operace. Četné zprávy a satelitní snímky ruských jednotek, které kopou obranné pozice a kladou miny, naznačují, že přešly do defenzivy a zřejmě nepředpokládají, že by samy přešly do útoku.

Hlavní bojiště

Iniciativa tak na řadě míst přešla na stranu ukrajinských sil. Zahájily omezené protiútoky s cílem získat zpět území obsazené ruskými jednotkami a v posledních dvou dnech osvobodily město Makariv. Protiútok byl veden pravděpodobně především od západu.

Místní ukrajinští představitelé 23. března uvedli, že ukrajinské síly obklíčily ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu. Starosta Kyjeva prohlásil, že ukrajinské jednotky téměř vytlačily ruské jednotky z Irpině. Podle starosty tohoto města ukrajinské síly k 23. březnu kontrolovaly 80 % Irpině, přičemž Rusové nadále ostřelují město minomety a raketami Grad a vyskytují se tam jednotliví ruští vojáci či malé jednotky.

Tvrzení nelze jednoduše ověřit. Náčelník vojenské správy Kyjevské oblasti 22. března prohlásil, že ruské síly stále kontrolují Buču a Hostomel, že ukrajinské síly mohou vést pouze lokální protiútoky a že ukrajinské jednotky se připravují na větší útočnou operaci. To by naznačovalo, že Ukrajinci ruské jednotky v těchto oblastech pravděpodobně (alespoň zatím) neobklíčili. Ale zároveň i to, že se na podobnou operaci chystají. Je tedy možné, že skutečně dojde k odříznutí ruských sil, které se v současné době nacházejí v Irpiňském výběžku.

Ruské síly se v uplynulých 24 hodinách nepokusily o nový postup na východním předměstí Kyjeva a v jeho okolí. Ukrajinský generální štáb hlásí, že se Rusové nadále zakopávají a zaminovávají oblast, což pravděpodobně naznačuje, že Rusové přešli v těchto oblastech do defenzivy.

V Černihivu a jeho okolí, tedy u hranic Ukrajiny severně od Kyjeva, pokračovaly i v uplynulých dnech boje, aniž by se linie fronty nějak podstatně změnila.

Ruské síly 23. března neprovedly žádné významné útočné operace v okolí Charkova ani v okolí města Izjum jihovýchodně od Charkova, byť v omezené míře jejich operace pokračovaly. A v oblasti se také objevilo zaminování.

V Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny ruské síly pokračovaly minimálně v omezené míře ve snaze o další postup. Informace z místa naznačují, že proruské síly se soustředily na pozemní útoky v oblasti Popasny a Avdijivky a raketové údery na letiště Kramatorsk.

Ve městě Mariupol pokračovaly boje dům od domu, přičemž ruské síly zintenzivnily bombardování za použití dělostřelectva, bezpilotních letounů a námořních děl. Útočící jednotky dosáhly podle všeho jistého pokroku, jeho míru ovšem lze těžko posoudit.

Ruské síly v Chersonu a okolí a v Mykolajivu, stejně jako ty, které zřejmě mají postupovat z východního směru (ze Záporoží) na Krivoj Rog, neprovedly podle ukrajinského generálního štábu v uplynulém dni žádné významné útočné operace.

Co bude dál?

Vývoj dalších dní je samozřejmě nejasný, ovšem podle analytiků z ISW lze očekávat následující události:

  • Ruské síly se pravděpodobně v příštích týdnech zmocní Mariupolu nebo donutí město ke kapitulaci.
  • Rusko dále zintenzivní své letecké, raketové a dělostřelecké bombardování ukrajinských měst. Ve stále větší míře bude nejspíše používat méně přesné munice, pokud je pravdou, že zásoby té „chytré“ se ztenčují.
  • Ukrajinští představitelé naznačují, že ukrajinské síly mohou v nadcházejících dnech zahájit rozsáhlejší protiútok v západní Kyjevské oblasti.
  • Pokračující zapojení Černomořské flotily do bitvy o Mariupol snižuje pravděpodobnost obojživelného vylodění u Oděsy, nehledě na ruské námořní ostřelování Oděsy v posledních dnech.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Oprava: V pasáži o postupu ruských sil směr Krivoj Rog a Záporoží byl uveden špatný odkaz na statu ukrajinského generálního štábu. Za nepřesnost se omlouváme, faktem zůstává, že bojové operace ruských sil v této oblasti jsou podle dostupných informací spíše sporadické.

Reklama

Doporučované