Hlavní obsah

Je cesta, jak pomoci Ukrajině. Válka by mohla skončit za deset dnů, říká expert

Foto: Shutterstock.com

Hostem Ptám se já byl bezpečnostní analytik Martin Svárovský (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ruská letadla stále bombardují ukrajinská města a obrázky mrtvých civilistů i zničených budov dokumentují pokračující invazi. Jak ruská armáda postupuje a jak se Ukrajině daří bránit?

Hostem Ptám se já byl vedoucí Programu bezpečnostních strategií centra Evropské hodnoty Martin Svárovský.

V kontextu současného dění na Ukrajině má utrpení jméno Mariupol. Ukrajinský prezident přirovnal situaci města k blokádě Leningradu za druhé světové války. Na obléhání přístavu, kde už více než dva týdny strádá na čtyři sta tisíc lidí, se podle Volodymyra Zelenského bude vzpomínat i po staletích jako na válečný zločin.

Ruská armáda v posledních dnech navíc bombarduje obytné bloky a centra i dalších ukrajinských měst. Po zemi ale příliš nepostupuje. Na jihu získala dvě větší města: Cherson a Melitopol. Spojení ruské pevniny s Krymem ale brání právě ukrajinské síly v Mariupolu.

Moskva se snaží získat psychologickou výhodu, když tvrdí, že na Ukrajině použila střely Kinžal, které se někdy zahrnují mezi sonické střely, tedy takové, které dosahují rychlosti pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku. Proti takovým zbraním přitom neexistuje žádná účinná obrana.

I přes tyto zprávy nicméně platí, že Kremlu se nedaří postupovat podle původních plánů. A množí se zprávy o problémech ruských jednotek, jež trápí nedostatek paliva i jídla a hlavně nečekaně silný odpor ukrajinských obránců podpořený západními zbraněmi.

Jaký je současný stav bojů v zemi? A co jsme se dozvěděli za necelý měsíc od útoku na Ukrajinu o ruské armádě?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Rychlý konec války na Ukrajině? Cesta tu je, říká analytik Martin Svárovský.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

01:02 – Až tohle skončí a bude čas se zamyslet, bude si řada analytiků muset sáhnout do svědomí. Rusko je velmi dobré ve sběru informací o svých nepřátelích. To, co jim ale nejde, je jejich vyhodnocení, protože jim chybí empatie. To se jim přesně stalo na Ukrajině, kde vůbec nepočítali s takovým odporem ukrajinských vojáků.

03:10 – V těch prvních dnech, kdy strategie šoku nezapůsobila, to vedlo k chaosu a vypadalo to, že by konec mohl být rychlý, po týdnu ale Rusové zatáhli za ruční brzdu a začali spoléhat na to, co znají. Tedy na hrubou sílu a počet vojáků, což je nesmírně bolestivé pro civilní obyvatelstvo.

04:35  Mnoho expertů tvrdí, že pokud by se Západ vojensky zapojil do konfliktu, během deseti dnů by mohl být konec. Nyní se Západ nechce zapojovat, ale ten tlak roste. Myslím, že teď se NATO nezapojí jako celek, ale mohla by vzniknout koalice „ochotných“ na půdorysu NATO. Podstatná je i změna rétoriky ve Washingtonu od úplného popírání zapojení do vojenského konfliktu k tomu, že nebudou žádná americká vojska na území Ukrajiny. Je tam tedy možnost toho leteckého zapojení.

06:55 – Rusové se v posledních týdnech opírají o to, že trápí města. Řešením podle mě je udělat humanitární akci pod plnou ochranou konvoje složeného z letectva států, které na to mají schopnosti. To by znamenalo, že se uleví tomu obyvatelstvu a Rusové by díky tomu také věděli, že jim ta taktika nevychází.

08:33 – Pro letecký most do Mariupolu není potřeba souhlas OSN, protože by se to celé odehrávalo v ukrajinském vzdušném prostoru, tedy na pozvání ukrajinské vlády.

09:22 – Nemyslím si, že bychom se přiblížili hrozbě třetí světové války, ale přiblížili bychom se konfliktu a já nejsem proti. Pokud se Rusko nějakým způsobem na Ukrajině uchytí, budeme tam mít další zamrzlý konflikt, bude moci zasahovat do jejího vedení. A Česká republika bude nadále předmětem těch jejich aktivních opatření, a zhorší se tedy naše bezpečnostní situace. Jde o civilizační střet, který už dávno přesáhl jen konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem.

11:52 – Nemyslím si, že by se Rusko pustilo do konfliktu s některou z členských zemí NATO. Zvýšilo by to nátlak vojenských kruhů na Putina. My se nesmíme bát, máme armádu od toho, abychom bojovali. Strašení jadernými zbraněmi nás nesmí odradit. Jaderné zbraně máme proto, abychom odstrašovali protivníka, který nás chce vydírat. Strach, že by Putin použil jaderné zbraně, je naprosto neoprávněný. Systém není nastaven tak, že jeden člověk zmáčkne knoflík a už to letí, tak ten systém nefunguje. K tomu je potřeba několik lidí z nejužšího velení, a pokud by se o to Vladimir Putin pokusil, tak by to nepřežil, ta generalita by ho odstranila.

15:23 – Polská mírová iniciativa v NATO není v tuto chvíli řešením. Je tam spousta otázek. Měli bychom to konzultovat především s baltskými státy. Je samozřejmě potřeba, aby se do toho přidal velký alianční stát, myslím, že by to mohla být Velká Británie.

17:55 – Prezident Zelenskyj použil termín třetí světová válka, protože na něj Západ slyší. Pokud teď nedojde k porážce Putina, ke kompletnímu vyhnání z Ukrajiny, tak si my jako Česká republika zaděláváme na velký problém.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované