Hlavní obsah

Kdo zapálil Havaj. Právníci začnou hledat v místní elektrárně

Foto: Profimedia.cz

Ve městě Lahaina zbyly po ničivém požáru jen ruiny.

Reklama

Po příčině smrtících požárů na havajském Maui se stále pátrá. Právníci teď posílají na ostrov experty, aby ověřili, zda za prvotním vznícením nestály místní elektrárna a rozvody elektrického vedení.

Článek

Právnické skupiny Watts Guerra, Singleton Schreiber a Frantz Law Group uvedly, že shromažďovaly důkazy, vyslýchaly očité svědky a prověřovaly zprávy, které naznačují, že požáry na havajském Maui způsobila poškozená energetická infrastruktura společnosti Hawaiian Electric Industries. Na ostrov teď posílají odborníky, aby toto tvrzení prověřili, informuje agentura Bloomberg.

„Všechny důkazy – videa, výpovědi svědků, postup hoření i zbývající vybavení – ukazují na to, že zdrojem požáru byla energetická infrastruktura od Hawaiian Electric,“ sdělil právník Mikal Watts, zastupující skupinu Watts Guerra.

Napadená společnost v reakci na to uvedla, že nemá žádné informace o tom, co požáry způsobilo. „Přístup do zasažené oblasti je také omezen z důvodu bezpečnosti. Až okamžitá pohotovost pomine, budeme spolupracovat s úřady a dalšími na vyšetřování toho, co se na Maui stalo,“ uvedl mluvčí Hawaiian Electric Industries Darren Pai.

Oficiální příčinu požárů, které následně rozdmýchaly větry o síle hurikánu, zatím havajští úředníci nestanovili. Vyšetřování toho, co tamější guvernér Josh Green popsal jako největší přírodní katastrofu ve státě, by mohlo trvat týdny nebo měsíce.

Společnost Hawaiian Electric, která na ostrově provozuje elektrárenskou společnost Maui Electric, se však stala terčem kritiky za to, že navzdory varováním o kritickém riziku požáru nevypnula napájení. Firma začátkem tohoto týdne uvedla, že silný vítr, který požárům předcházel, strhl elektrické vedení a zlomil sloupy.

Požáry na Havaji

Lesní požáry pustoší Maui. Seznam Zprávy z pohromy zveřejnily fotografie a videa.

Podle odborníka na lesní požáry Michaela Wary, kterého citoval Bloomberg, není pochyb o tom, že elektrárna pochybila. „Měli přerušit napájení, aby se snížilo riziko požárů. Věděli, že předpověď hlásí silný nárazový vítr,“ myslí si.

S tím souhlasí také James Frantz z advokátní firmy Frantz Law Group. „Byl tu velmi silný vítr, velmi velké vedro. Všechny tyto faktory vyžadují odpojení napájení elektrických vedení. Oni to ale neudělali, ačkoli měli,“ dodává.

Podle mluvčího Hawaiian Electric však firma nemá oficiální program vypnutí napájení v případě, že hrozí riziko požáru. „V Lahaině (historické město, které požáry zničily, pozn. red.) navíc elektřina napájí čerpadla, která poskytují vodu potřebnou k hašení,“ řekl Pai. „Společnost má robustní program pro zmírňování lesních požárů a pro odolnost sítě,“ dodal.

Advokát Gerald Singleton pak pro Bloomberg potvrdil, že jeho skupina Singleton Schreiber poslala tento víkend na Maui vyšetřovatele, aby prozkoumali svědecké výpovědi o pádu elektrického vedení a následném požáru. „Nešlo o něco, co by se nedalo předvídat,“ myslí si Singleton o silném větru, který strhal vedení. „Je těžké pochopit, proč nebyla přijata další opatření,“ tvrdí.

„Pokud by mezi zažehnutím požáru a popadaným elektrickým vedením existovala spojitost, bude muset být prokázáno, že Hawaiian Electric jednala z nedbalosti, nebo že nemohla rozumně zabránit ztrátě,“ upozorňuje pak agentura.

Reportáž z Rhodosu zasaženého lesními požáry

Slovensko poslalo na boj s požáry v Řecku tým 30 hasičů s 15 auty. „Hrozilo, že nás oheň uvězní a my i uhoříme,“ říká jejich velitel, pro něhož to je zatím největší boj s plameny, který zažil.

Požár, který srovnal se zemí město Lahaina, poškodil nebo zničil celkem 2207 staveb, většinu z nich obytných. Záchranáři i o víkendu pokračovali v prokopávání popela a sutin, přičemž oficiální počet obětí požárů vzrostl na 93.

Reklama

Doporučované