Hlavní obsah

Ukrajina kvůli válce zvažuje povolení stejnopohlavních sňatků

Foto: Profimedia.cz

Účast na pochodu hrdosti v Kyjevě rok od roku rostla, loni se ho zúčastnilo 7 tisíc lidí.

Reklama

Na Ukrajině získala potřebné podpisy petice, která žádá manželství pro všechny. K návrhu se teď musí vyjádřit prezident. Povolení takových sňatků by pro partnery znamenalo možnost převzít a pohřbít tělo padlého.

Článek

Ukrajina bude zvažovat manželství pro všechny. Petice, která jej žádá, získala více než 25 tisíc podpisů. Prezident Volodymyr Zelenskyj má po doručení dokumentu 10 dní na to, aby návrh poslal dál, nebo jej zamítl.

Ukrajina by se tak mohla stát druhou zemí v postkomunistické Evropě, která by sňatky stejnopohlavních párů povolila. Minulý týden je legalizoval slovinský ústavní soud.

Zelenskyj dosud nenaznačil, jak bude reagovat. V současnosti stejnopohlavní páry na Ukrajině nemohou uzavřít manželství ani registrované partnerství.

To vytváří překážky pro členy LGBT komunity, kteří bojují v ukrajinské armádě proti ruské invazi. Podle tamních zákonů, pokud zemře někdo ze stejnopohlavního vztahu, jeho partner nemá právo vyzvednout tělo druhého nebo ho pohřbít, protože právně nejsou příbuzní.

„Je důležité, aby LGBT lidé měli právo vidět své partnery a převzít si jejich tělo z márnice a požadovat v některých případech kompenzace,“ řekla pro britskou BBC Oksana Solonská, manažerka mediální komunikace kyjevského pochodu hrdosti.

„Všechny manželské páry taková práva mají. Doufáme, že se zrovnoprávní i sňatky stejnopohlavních párů, aby se jeden o druhého mohli postarat,“ dodala.

Homofobie a násilí

LGBT komunita na Ukrajině často čelila homofobii, netoleranci a násilí. Negativní přístup vůči ní měla ještě před šesti lety více než polovina obyvatel. V roce 2012 také prošel v ukrajinském parlamentu v prvním a druhém čtení návrh zákona, který pod hrozbou pokuty zakazoval pozitivní zmínky o homosexualitě na veřejnosti a v médiích.

Tento návrh odsoudila a označila za homofobní ukrajinská LGBT komunita, organizace pro lidská práva i mezinárodní instituce jako Evropská unie a Organizace spojených národů. V reakci na to byl návrh nakonec stažen.

Ukrajina pak v roce 2015 schválila antidiskriminační zákon, který se týkal jakýchkoliv menšin, včetně homosexuálů. Rovněž se uskutečnil teprve druhý pochod hrdosti, jenž ale skončil po napadení aktivisty proti právům homosexuálů, kteří na lidi házeli kameny a dýmovnice.

Pochody hrdosti v hlavním městě předtím úřady několikrát zrušily, buď kvůli obavám o bezpečnost, nebo kvůli zákazu ze strany města. Shromáždění transgender lidí v Kyjevě před 4 lety zase napadli aktivisté krajní pravice a přerušili jej házením dýmovnic, než policie začala skupinu rozhánět.

Pochod hrdosti ale získával každým rokem na větší popularitě, a zatímco v roce 2016 na něj přišlo 1 500 lidí, loni se ho zúčastnilo podle odhadů organizátorů více než 7 tisíc lidí.

Proměňuje se i přístup ukrajinské společnosti k LGBT menšině. Za posledních šest let se počet lidí, kteří vnímají komunitu negativně, snížil z 60 procent na 38 procent. Asi 44 procent lidí nemá vyhraněný názor a 12 procent lidí komunitu podporuje, dříve to byla pouhá tři procenta. Vyplývá to z květnového průzkumu Mezinárodního sociologického institutu v Kyjevě.

Reklama

Doporučované