Hlavní obsah

První v postkomunistické Evropě. Slovinsko povoluje stejnopohlavní sňatky

Foto: Mongkolchon Akesin, Shutterstock.com

„S největším potěšením“ slovinská vláda podle ministra rodiny upraví zákony, aby umožnila stejnopohlavní manželství. Ilustrační snímek.

Reklama

Jako první země postkomunistické Evropy legalizuje Slovinsko manželství osob stejného pohlaví. Ústavní soud považuje za diskriminační, že země umožňuje sňatky pouze heterosexuálním párům.

Článek

Slovinský ústavní soud v pátek s okamžitou platností legalizoval stejnopohlavní sňatky a zároveň jim umožnil adoptovat děti. Informovala o tom slovinská agentura STA. Soud došel k závěru, že zákon, podle něhož se mohou vzít jen heterosexuální páry, je v rozporu s ústavním zákazem diskriminace.

Slovinsko se tak stává první zemí v postkomunistické Evropě, kde budou smět osoby stejného pohlaví uzavřít manželství. Dosud to podle organizace Human Rights Campaign umožňovaly státy převážně v Severní a Jižní Americe a západní Evropě.

Východoevropské státy jinak uznávají jen registrovaná partnerství nebo dokonce, jako Polsko, Maďarsko nebo Rusko, ústavně zakotvují manželství výhradně jako svazek muže a ženy.

Soud dal parlamentu půl roku na to, aby v souladu s jeho rozhodnutím upravil zákon. Ale než tak učiní, bude slovinské právo považovat manželství za svazek dvou lidí bez ohledu na jejich pohlaví. Homosexuální páry žijící v registrovaném partnerství také získají právo adoptovat děti za stejných podmínek jako manželé.

Podnět k ústavnímu soudu podaly dva homosexuální páry, kterým soudy nižší instance nedovolily se vzít ani se kvalifikovat na čekací listinu k adopcím.

Diskriminace stejnopohlavních dvojic podle soudu „nemůže být ospravedlňovaná tradičním významem manželství coby svazku mezi mužem a ženou ani zvláštní ochranou rodiny“. Soud zároveň zdůraznil, že tím nechce snižovat význam tradičního manželství.

Co se týče adopcí, soud připomenul, že homosexuální páry si už ve Slovinsku smí osvojit potomky druhého z partnerů. Zákaz adopcí se podle soudu nedá obhajovat ani ohledy na maximální prospěch dětí, který je potřeba posuzovat případ od případu.

Vláda verdikt přivítala. „Ústavní soud nám nařídil to udělat a uděláme to s největším potěšením,“ prohlásil ministr práce, rodiny, sociálních věcí a rovných příležitostí Luka Mesec. Jeho úřad prý do dvou týdnů navrhne potřebné legislativní změny.

Rozhodnutí ale kritizovali slovinští konzervativní aktivisté, označili ho za neústavní, protože dva z devíti soudců jsou údajně podjatí.

Slovinsko legalizovalo partnerství homosexuálních párů v roce 2006. V roce 2015 parlament přijal zákon, který povoloval i jejich sňatky, ale občané ho koncem téhož roku zamítli v referendu.

Reklama

Doporučované