Hlavní obsah

Klíčový zákon izraelské soudní reformy prošel. Pomohla i vodní děla

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Jeruzalémě násilím odvádějí jednu z protestujících.

Reklama

Izraelská vláda schválila kritizovaný zákon, který oslabí moc soudů v zemi. Extremistický ministr veřejné bezpečnosti Itamar Ben Gvir hrozil, že pokud zákon neprojde, svrhne vládu.

Článek

Izraelští poslanci schválili první část kontroverzní soudní reformy, která podle kritiků zničí demokracii v zemi. Zákon prošel v Knesetu hladce, ruku pro něj zvedli všichni koaliční poslanci, zatímco ti opoziční opustili sál.

Odpůrci reformy, kterých se před budovou Knesetu sešlo na dvacet tisíc, jsou ale odhodlaní v protestech pokračovat. „Budeme pokračovat v boji za zachování izraelské liberální demokracie a nepřestaneme, dokud nebude hrozba odstraněna,“ citoval deník Haarec jednoho z jejich vůdců.

Vládní poslance nedokázala odradit ani výzva amerického prezidenta Joea Bidena. Ten se ještě na poslední chvíli prostřednictvím prohlášení zaslaného serveru Axios snažil přesvědčit premiéra Benjamina Netanjahua, aby hlasování odložil.

„Současný návrh reformy soudnictví je stále více rozdělující, nikoli méně… Vzhledem k řadě hrozeb a výzev, kterým Izrael právě teď čelí, nemá smysl, aby to izraelští vůdci uspěchali – zaměřit by se měli na sblížení lidí a nalezení konsenzu,“ napsal Biden. Už minulý týden přitom v telefonickém rozhovoru žádal od Netanjahua totéž. Marně.

O kompromis se po návratu z oficiální návštěvy Spojených států snažil i prezident Jicchak Hercog, ani on ale nebyl úspěšný. Stejně jako demonstranti, proti nimž v pondělí dopoledne policie opakovaně použila vodní děla. Dva lidé byli po zásahu do krku hospitalizováni. Další demonstranti se připoutali ke kovovému zábradlí, to ale policie odřízla.

Už v sobotu proti reformě vyšlo do ulic Tel Avivu, Jeruzaléma, Haify a dalších měst na čtvrt milionu lidí.

Ministr obrany ustoupil radikálům

Nesouhlas s reformou vyvolal i bezprecedentní krizi v izraelské armádě. Jak jsme psali zde, více než tisíc rezervistů z řad letectva v pátek oznámilo, že v případě pokračování reformy bude stávkovat.

Američané se pak obávají, že krize v armádě by mohla mít negativní dopady na izraelskou strategii odstrašování a povzbudit Írán nebo Hizballáh k vojenským provokacím.

Záběry z pondělních protestů proti izraelské soudní reformě.Video: AP

Nic z toho ale Netanjahua a jeho spojence neodradilo, jeho názor nezměnila ani operace, kterou izraelský premiér podstoupil o víkendu. „Bibi“ sice dostal kardiostimulátor a lékaři mu doporučili 48 hodin klidu, do Knesetu ale i přesto dorazil. A byl svědkem jak divokých protestů venku (policie při nich zadržela 19 lidí), tak i vášnivých diskuzí v budově.

Poté, co selhala jednání mezi vůdci koalice a opozice o možném kompromisu, se pro ústupek vyslovil i ministr obrany Joav Gallant, člen Netanjahuova Likudu.

Extremistický ministr veřejné bezpečnosti Itamar Ben Gvir, ministr spravedlnosti a architekt reformy Jariv Levin a poslanec Simcha Rothman ale pohrozili, že v případě ústupků svrhnou vládu. Pro zákon, který drasticky omezí pravomoc Nejvyššího soudu na úkor politiků, zvedl nakonec ruku i Gallant.

Levin po hlasování prohlásil, že šlo o „první krok“ v napravování justičního systému v zemi. Na schválení zákona reagoval i šéf Mosadu David Barnea: „Pokud se situace vyvine v ústavní krizi, budu na správné straně. Zatím to ale není tento případ,“ řekl. Zaměstnanci jím vedené tajné služby na rozdíl od vojáků až dosud stávkou nevyhrožovali, vedení jim ale povolilo účastnit se protestů.

Opozice, jejíž poslanci volali „hanba“, už oznámila, že se obrátí na Nejvyšší soud. „Nevzdáme se, neproměníme se v Polsko nebo Maďarsko,“ prohlásil bývalý premiér a šéf středové strany Ješ atid Jair Lapid citovaný serverem Ynetnews. „Je to smutný den. Den zničení Knesetu. Den bezdůvodné nenávisti. Dívám se na oslavující koalici a ptám se, co slavíte? Skutečnost, že demontujete židovský stát, který máme?“ vzkázal vládním politikům.

Další protesty se dají očekávat i v příštích dnech - už na pondělí ohlásilo stávku na 150 velkých izraelských podnikatelů, odbory vyzývaly i ke generální stávce. Zatím ale postupné demontáži izraelské demokracie zabránit nedokázaly.

Reklama

Doporučované