Hlavní obsah

Kolona vagnerovců v noci dorazila do Běloruska, tvrdí pozorovatelé

Foto: Telegram/Беларускі Гаюн | Belarusian Hajun project

Přibližná trasa kolony vagnerovců podle projektu Hajun.

Reklama

Do Běloruska dorazila početná kolona aut, autobusů a nákladních vozidel se značkami samozvaných donbaských „republik“. Podle běloruské skupiny Hajun jde o Prigožinovy vagnerovce.

Článek

Konvoj v noci na sobotu přejel přes rusko-běloruskou hranici u Kryčeva, uvedla skupina Hajun, jež v Bělorusku sleduje vojenské přesuny.

V koloně podle Hajunu jede nejméně 60 aut, autobusy a nákladní vozidla. Doprovází ji běloruská dopravní policie.

Zřejmě míří k městu Asipoviči do dosud prázdného velkého stanového tábora v Ceľ, jejž už začátkem července odhalily satelitní snímky. Podle Rádia Svoboda polní tábor pojme na 8000 vojáků.

Pozorování kolony předcházelo v pátek prohlášení běloruského ministerstva obrany o armádní cvičení právě u Asipoviči, do něhož se mají v roli instruktorů zapojit vagnerovští bojovníci.

To, že instruktoři ruské žoldnéřské skupiny dorazili do Běloruska, napsal ve svém pravidelném shrnutí americký think tank ISW. Přiletět měli 11. července.

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin 23. června obvinil ruské ministerstvo obrany, které dlouhodobě kritizoval za neschopnost při vedení války proti Ukrajině, z útoku na své síly.

Prigožinovy jednotky následující den ovládly Rostov na Donu a vyrazily na Moskvu. Pak ale vůdce vagnerovců akci odvolal. Putin nejprve obvinil Prigožina a jeho muže ze zrady, později ale přistoupil na dohodu zprostředkovanou Lukašenkem, která umožnila Prigožinův odchod do běloruského exilu.

Vagnerovci dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, nebo odešli do Běloruska či do civilu.

Kolik žoldáků souhlasilo s odchodem do Běloruska, není známo. Na začátku července se jejich počet v zemi odhadoval na 200. Kde se nachází Prigožin, není jasné.

Reklama

Doporučované