Hlavní obsah

Komik Russell Brand čelí obvinění ze znásilnění a sexuálního napadení

Foto: Profimedia.cz

Russel Brand.

Reklama

Podle společného vyšetřování tří britských zpravodajských organizací britský komik a herec Brand na vrcholu své slávy sexuálně napadl čtyři ženy.

Článek

Komik a herec Russell Brand čelí obvinění ze znásilňování, sexuálních útoků a citového zneužívání. K útokům mělo dojít během sedmi let, kdy byl na vrcholu své slávy, mezi lety 2006 a 2013.

Obvinění byla vznesena po společném vyšetřování Sunday Times, The Times a Channel 4 Dispatches.

V letech, kterých se obvinění týkají, měl Brand v různých obdobích různá prestižní zaměstnání, mimo jiné v rozhlasových stanicích BBC Radio 2 a Channel 4. Hrál také v hollywoodských filmech.

Obvinění se proti Brandovi objevilo hned několik, jak uvádí BBC. Jedna z obětí tvrdí, že ji Brand znásilnil ve svém domě v Los Angeles. Podle lékařských záznamů byla ještě téhož dne ošetřena v krizovém centru pro znásilněné. Z textových zpráv, které novinářům z The Times ukázala, vyplývá, že hned v hodinách po odchodu z jeho domu Brandovi řekla, že se ho bála a cítila se jím zneužitá. Ten na to ale reagoval posměšně.

Druhá žena tvrdí, že ji Brand napadl, když mu bylo 31 let a jí teprve 16 - ještě chodila do školy. Uvedla, že ji Brand během citově zneužívajícího a kontrolujícího vztahu, který trval asi tři měsíce, nazýval „dítětem“, a že jí jednou „vtlačil penis do krku, až se dusila“.

Třetí žena tvrdí, že ji sexuálně napadl, když s ním pracovala v Los Angeles, a že jí vyhrožoval právními kroky, pokud o svém obvinění řekne někomu dalšímu.

Čtvrtá popsala, že ji Brand sexuálně napadl a že ji fyzicky a citově zneužíval. Další tvrzení uvedená v rámci vyšetřování se týkají Brandova údajného kontrolního, zneužívajícího a predátorského chování.

Několik hodin po zveřejnění obvinění Brand vystoupil v rámci svého turné Bipolarisation v divadle Troubadour Wembley Park Theatre v severozápadním Londýně, které pojme 2000 diváků. Během asi hodinového vystoupení Brand na obvinění nepřímo narážel, ale přímo se jimi nezabýval. Řekl publiku, že jsou věci, o kterých by chtěl mluvit, ale nemůže.

Kromě toho se ale objevují i další problémy, které se netýkají přímo zneužívání konkrétní osoby. Brand se údajně při práci na pořadu BBC Radio 6 Music svlékal ve studiu. Ve vysílání měl Brand rovněž pronést řadu sexuálních poznámek na adresu hlasatelky, za které se musel podle pozdějších vyjádření produkčních pracovníků BBC omluvit.

„Russell Brand pracoval pro řadu různých organizací, mezi nimiž byla i BBC. Jak je známo, Russell Brand opustil BBC po závažném porušení redakčních pravidel v roce 2008 - stejně jako tehdejší šéf rozhlasové stanice Radio 2. V roce 2008 se Russell Brand vrátil do BBC,“ uvedla ke kauze BBC v oficiálním prohlášení.

Brand obvinění popírá

V pátek Brand zveřejnil video, v němž „závažná trestní obvinění“, která proti němu podle jeho slov měla být vznesena, popřel. Brand uvedl, že se domnívá, že byl předmětem „koordinovaného útoku“, a hodlá se touto záležitostí zabývat, protože je „velmi, velmi vážná“.

„Tato obvinění se týkají doby, kdy jsem pracoval v hlavním proudu, kdy jsem byl neustále v novinách, kdy jsem hrál ve filmech, a jak jsem o tom hojně psal ve svých knihách, byl jsem velmi, velmi promiskuitní. „No a v té době promiskuity byly vztahy, které jsem měl, naprosto, vždycky dobrovolné.“

List Sunday Times uvedl, že se ženy cítily ochotné promluvit až poté, co je oslovili novináři. Noviny napsaly, že několik z nich se cítilo nuceno tak učinit vzhledem k Brandově nově nabyté prominentní pozici online influencera.

Brand moderoval řadu rozhlasových a televizních pořadů pro stanice Channel 4, MTV, Radio X a BBC.

Svou kariéru zahájil jako stand-up komik na počátku roku 2000, ale o několik let později prorazil jako moderátor pořadu Big Brother's Big Mouth na stanici E4.

Poté, co se jeho popularita prudce zvýšila, byl Brand obsazen do hollywoodských filmů jako Forgetting Sarah Marshall, Get Him To The Greek a Arthur.

„Společnost Channel 4 je zděšena, když se dozvěděla o těchto hluboce znepokojujících obviněních, včetně chování, ke kterému mělo dojít v pořadech natočených pro Channel 4 v letech 2004 až 2007,“ sdělil mluvčí Channel 4 BBC News.

„Budeme pokračovat v přezkoumávání této záležitosti ve světle jakýchkoli dalších informací, které obdržíme, včetně výpovědí dotčených osob. Požádáme produkční společnost, která pořady pro Channel 4 vyrobila, aby tato obvinění prošetřila a o svých zjištěních nás řádně a uspokojivě informovala,“ dodal.

Reklama

Doporučované