Hlavní obsah

Konec dohadů. Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že zůstává ve funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter/PSOE

Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí oznámil, že demisi nepodá. Ilustrační fotografie.

Reklama

Španělský premiér Pedro Sánchez nepodá zvažovanou demisi. V pondělním projevu vyzval ke zlepšení politické kultury, která podle něj nesmí být založena na neověřených zprávách a lžích.

Článek

Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji kvůli kauze, v níž je jeho manželka vyšetřována kvůli střetu zájmů a podezření, že ovlivnila přidělení zakázek či státních peněz několika firmám. Sánchez v projevu vyzval ke zlepšení politické kultury, která podle něj nesmí být založena na neověřených zprávách a lžích. Zmínil též roli žen, kterým nesmí nespravedlivá obvinění bránit v práci a veřejném životě.

„Není to otázka ideologie, jde o respekt a důstojnost, zásady, které jsou více než politické názory… Jde o pravidla hry. Pokud bychom dovolili, aby politiku řídily falešné zprávy, aby obvinění museli prokazovat svou nevinu, aby se ženy musely vrátit do domácností, napáchali bychom nevratné škody na demokracii,“ prohlásil španělský premiér. Uvedl také, že tento projev nebyl žádný politický kalkul.

Sánchez, který je premiérem od června 2018, minulý týden oznámil, že si bere do dneška čas na rozmyšlenou, zda podá demisi kvůli „bezprecedentním útokům“ pravice a krajní pravice na jeho manželku. „Potřebuji se zastavit a přemýšlet o tom, zda stojí za to pokračovat v čele vlády, či se této pocty vzdát,“ napsal ve středu Sánchez na síti X.

Sánchezova manželka Begoňa Gómezová není dosud z ničeho obviněna. Před dvěma týdny bylo zahájeno její předběžné vyšetřování kvůli jejím pracovním vazbám na několik firem, které dostaly zakázky či peníze od státu. Podle španělské televize RTVE i dalších médií se podnět k zahájení vyšetřování zakládá pouze na informacích z novin a sama organizace, která ho podala, uvedla, že je na soudci, aby pravost těchto informací ověřil.

Podnět k soudu podala odborová organizace Manos Limpias (Čisté ruce), která má podle místních médií vazby na krajní pravici. Její šéf Miguel Bernad byl v roce 2021 odsouzen ke čtyřem letům vězení za vydírání bank a firem. Letos v březnu ho nejvyšší soud obvinění zprostil, nicméně uvedl, že Bernad na firmy a banky, jichž se kauza týkala, „vyvíjel eticky zavrženíhodný nátlak“.

O situaci španělského premiéra jsme psali zde:

Reklama

Související témata:

Doporučované