Hlavní obsah

Z velké části Balkánu zmizí hranice s EU. Zatím na moři a ve vzduchu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Schengenský prostor se rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, dohodly se podle tiskové agentury DPA země EU. Kontroly v březnu odpadnou na letištích a v přístavech.

Článek

O Rumunsko a Bulharsko se rozroste schengenský prostor. V sobotu se na tom dohodly země Evropské unie. Na sociální síti X o tom informovalo španělské předsednictví, podle něhož hraniční kontroly na konci března odpadnou na vnitřních vzdušných a námořních hranicích těchto zemí. Rozhodnutí o zrušení pozemních kontrol má být přijato později.

Vstup obou zemí do schengenského prostoru volného pohybu osob, zboží a služeb dlouho kvůli obavám z nelegální migrace blokovalo Rakousko, svůj souhlas udělilo až před několika dny.

Rumunsko a Bulharsko leží na hlavních trasách nelegálního obchodu se zbraněmi, drogami a lidmi. Evropská komise ale uvedla, že důkladné šetření prokázalo, že splňují všechny požadavky vstupu do Schengenu, připomněla nedávno agentura Reuters. Obě země shodně tvrdily, že rakouské veto bylo neoprávněné a že splnily veškeré podmínky členství.

K alespoň částečnému vstupu do Schengenu jim podle agentury ČTK pogratulovala řada čelných představitelů EU. Šéfka EK Ursula von der Leyenová napsala, že rozhodnutí je velkým krokem kupředu pro schengenský prostor i obě země, které si to zaslouží. „Učiní to Schengen ještě silnějším,“ míní.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že se Evropa sbližuje. Konec kontrol na vnitřních pozemních hranicích obou zemí by podle něj měl brzy následovat.

Nynější seznam států v Schengenu

  • Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko
Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Doporučované