Hlavní obsah

Konec privilegií pro ruské vězně. Po půl roce na frontě už nebudou propuštěni

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Do války na Ukrajině verbují ruské úřady i vězně. Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslední rok a půl posílají ruské úřady do války na Ukrajině vězně. Dříve je lákaly na milost a výmaz z rejstříku trestů. Tato praxe je ale minulostí, zjistila stanice BBC. Ruští vězni mají obdobné podmínky jako běžní vojáci.

Článek

Vyhlídka na milost a výmaz z rejstříku trestů – ti, kteří byli usvědčeni i z násilných trestných činů, mohli být po šesti měsících smlouvy propuštěni – přilákaly na frontu desetitisíce ruských vězňů. Jak ale zjistila BBC, tato praxe je už minulostí. Místo milosti od prezidenta Vladimira Putina nyní vězni dostávají pouze podmínečné propuštění a na frontě musí zůstat až do konce takzvané speciální vojenské operace.

Do války na Ukrajině se na ruské straně zapojily desetitisíce vězňů. S masovým náborem začal v létě 2022 šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, od února 2023 jsou vězni posíláni na frontu výhradně armádou.

Podmínky, za kterých nejprve Prigožin a poté zástupci ministerstva obrany lákali zajatce do války, byly stejné: milost od prezidenta, šest měsíců na frontě v trestaneckých oddílech, po kterých následoval návrat domů. Jak uvedl Jevgenij Prigožin, v rámci tohoto schématu šlo na frontu téměř 50 tisíc Rusů, k podobným číslům došli i lidskoprávní aktivisté a novináři, kteří studovali data FSIN. Tisíce vězňů zemřely, ale někteří – včetně desítek odsouzených za závažné násilné zločiny – se vrátili domů.

Skutečnost, že bývalí vězni měli privilegovanější postavení a vrátili se po šesti měsících, pobouřila mnoho rodin mobilizovaných vojáků, kteří se do konce války nesmějí vrátit domů. Nyní ruští vězni bojují za stejných podmínek jako běžní smluvní vojáci a mobilizovaní. Ministerstvo obrany s nimi podepisuje smlouvu, v níž je upozorňuje, že na frontě budou muset zůstat do konce „speciální vojenské operace“, zjistila BBC.

Reklama

Doporučované