Hlavní obsah

Kongres chce odtajnit tajné informace o původu koronaviru

Foto: Becky Wright Photography, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Americká veřejnost bude mít pravděpodobně šanci dozvědět se informace o původu nemoci covid-19, které mají zpravodajské služby. Dolní komora amerického Kongresu v pátek jednomyslně přijala zákon s tím, že si to Američané zaslouží.

Článek

Dolní komora amerického Kongresu v pátek jednoznačně schválila rozhodnutí odtajnit informace amerických tajných služeb o původu nemoci covid-19. Rozhodnutí bylo přijato napříč oběma stranami v době třetího výročí startu pandemie.

Sněmovna reprezentantů zákon schválila v poměru 419 hlasů pro přijetí. Proti se nevyjádřil ani jeden reprezentantů. Nyní zákon putuje k americkému prezidentovi Joe Bidenovi, který musí legislativu podepsat.

Debata o zákoně byla krátká. Jejím hlavním mottem bylo „Američané mají otázky, kde se smrtící virus vzal, a také se ptají, jaká opatření můžeme učinit, abychom v budoucnu předešli podobným scénářům“. Obě politické strany se za toto motto dokázaly postavit a rychle se dohodnout.

Americký Senát návrh zákona schválil také velmi rychle.

Jednoznačné přijetí zákona je ojedinělým jevem. Ve většině případech bývají Sněmovna reprezentantů i Senát rozděleny na frakce.

Frakce vznikají i uvnitř jednotlivých stran. Například u republikánů se jen v některých případech dokážou dohodnout umírnění republikáni a radikálové podporující bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jeho hnutí MAGA („Make America Great Again“).

Jak se s pandemií koronaviru vyrovnávají jiné země

Itálie

Současná vláda italské premiérky Giorgii Meloniové zahájila vyšetřování bývalého premiéra Giuseppe Conteho a dalších členů jeho vlády a zdravotních organizací. Jsou obviněni z toho, že podcenili pandemickou situaci při první fázi koronavirové krize, která postihla Itálii nejvíce v Evropě.

„Americká veřejnost si zaslouží odpovědi v souvislosti s pandemií,“ řekl po přijetí zákona republikán Michael Turner z Ohia, který předsedá Sněmovnímu zpravodajskému výboru.

„Zaslouží si vědět, jak virus vznikl… zda se vyvinul přirozeně nebo ho vytvořili uměle v laboratoři,“ dodal.

Zákon veřejně podpořil také Jim Himes, demokrat z Connecticutu, který je jako Turner členem zpravodajského výboru. „Transparentnost je základem demokracie,“ řekl na adresu zákona.

Informace, které mají být odtajněné, se vážou k Čínskému institutu virologie, který sídlí ve Wuchanu. Toto zařízení je pravděpodobně spjato s výzkumem, který zde probíhal, a začátkem pandemie.

Americké zpravodajské služby jsou rozdělené v názoru, zda virus unikl z laboratoře nebo na člověka přešel ze zvířat, jak tvrdila Čína a část odborníků.

Někteří tvrdí, že původ koronaviru nemusí být lidstvu znám po mnoho let. Je možné, že se lidstvo o jeho pravém původu nikdy nedozví.

Hlavní silou, která agendu v Kongresu prosazovala, byla Republikánská strana v čele se senátorem Joshem Hawleyem z Missouri, který zákon původně navrhl. Už dříve v týdnu byl založen sněmovní výbor, který se věnoval teoriím o vzniku pandemie.

Až prezident zákon podepíše, budou muset být informace zpravodajských služeb o nemoci covid-19 odtajněné do 90 dnů.

Návrh zákona přišel pár týdnů poté, co bylo zveřejněno prohlášení amerického ministerstva energetiky, které v únoru opět rozpoutalo debatu o původu viru. V prohlášení ministerstvo deklarovalo, že je možné, že vir byl uměle vytvořen v laboratoři. Nicméně dále dodalo, že takovýto původ viru je málo pravděpodobný, ale nemůže ho vyloučit.

Reklama

Doporučované