Hlavní obsah

Uniklé zprávy ukazují, jak italská vláda mlžila o pandemii

Foto: ČTK, AP

Itálie byla první evropskou zemí, kterou masivně zasáhla pandemie nemoci covid-19. K dnešnímu dni v zemi na onemocnění zemřelo přes 188 tisíc lidí.

Reklama

Whatsappové zprávy ukázaly, že se italští politici snažili obraz své země navenek zlepšovat, situaci zlehčovali, a dokonce si dělali legraci z toho, jak se koronavirus ze země šíří dál do Evropy.

Článek

Zveřejněné zprávy z aplikace WhatsApp jsou jedním z důkazů v rámci vyšetřování činů bývalého italského premiéra Giuseppeho Conteho, bývalého ministra zdravotnictví Roberta Speranzy a dalších 17 lidí. Obžaloba je viní ze zhoršení epidemické situace v zemi na začátku pandemie a ze zabití lidí vlivem špatných vládních rozhodnutí.

Itálie byla první evropskou zemí, která se musela vypořádat s masivním nástupem covidu. První případ byl potvrzen už 21. února 2020 v regionu jižní Lombardie ve městě Codogno.

Poté, co se nákaza rozšířila do dalších evropských zemí, několik z nich informovalo, že první případy se objevily v souvislosti s návratem právě z Itálie.

Italská vláda chtěla tato obvinění dementovat. Ve zprávě z 5. března 2020 adresované kolegovi psal ministr zdravotnictví Speranza, že vláda musí využít zpráv o tom, že se údajný první evropský případ nákazy objevil v Německu. Chtěl tak zabránit vytvoření obrazu Itálie jako země, která stála na počátku pandemie v Evropě.

V jiné zprávě, která mluvila o dalším vývoji šíření nákazy, generální tajemník ministerstva zdravotnictví Giuseppe Ruocco zlehčoval roli Itálie v celé situaci. „Dnes jsme poslali dva případy koronaviru do Rakouska, jeden do Francie, jeden do Španělska… a možná jeden do Německa,“ napsala Ruocco v jedné ze zpráv, ke kterým se dostal list Guardian.

Obžaloba vládu viní z toho, že nedokázala implikovat dostatečná opatření, aby zabránila šíření nákazy a včas neuzavřela města Alzano Lombardo a Nembro, která se stala ohnisky nákazy dva dny po oznámení prvního případu z Codogna.

Podle státních zástupců mohla včasná a správná reakce úřadů zabránit až čtyřem tisícům úmrtí. Celkově během první fáze pandemie v provincii Bergamo, která je součástí Lombardie, zemřelo v souvislosti s koronavirem přes šest tisíc lidí.

Vláda se snažila zastřít pravdu o vážnosti situaci. Potvrzují to zprávy mezi zástupci regionálních zdravotních úřadů Aidem Andreassim a Marcem Salmoiraghim. Prostřednictvím zpráv hovořili o tom, jak se guvernér regionu Attilio Fontana snaží veřejnost držet dál od pravdy.

„Víš, co řekl guvernér? Nemůžeš říct pravdu,“ napsal Andreassi. „Situace je taková, jako bychom byli v Číně,“ odvětil Salmoiraghi. „Jsme na tom hůř než v Číně… tam je aspoň totalita,“ reagoval Andreassi.

Guvernér Fontana je za svou roli při nezvládnutí pandemie také v případu obviněn.

Vyšetřování se snaží také poukázat na to, že vláda odmítla při řešení situace plně spolupracovat s odborníky. O tom, že během první fáze krize došlo k rozkolu mezi vládou a odborníky, hovoří také ony zmíněné zprávy.

V jedné z nich Ruocco popisuje, jak je řešení situace chaotické, a že mezi odborníky na jedné straně a premiérem Contem a ministrem Speranzou na druhé dochází ke střetům, které popsal jako „světovou válku“.

Dalším bodem obžaloby je obvinění z absence aktualizovaného národního pandemického plánu. Ten původní byl z roku 2006. Kvůli tomu byla podle zprávy Mezinárodní zdravotnické organizace prvotní reakce na nákazu improvizovaná, chaotická a nepřipravená.

Obžalovaní nyní mají čas na to, vystoupit před soudce a obviněním se bránit. Soudce poté rozhodne, zda se zahájí trestní řízení.

Speranza minulý týden prohlásil, že si je jistý, že vždy jednal ve výlučném zájmu země. Conte, který nyní vede hnutí Pěti hvězd, řekl, že je připravený spolupracovat. Uvedl, že se cítí klidný v tváří v tvář zemi a lidu.

Itálie není jedinou zemí, kde zprávy z WhatsApp slouží jako důkaz nekompetence. Podobný případ se v minulém týdnu objevil ve Velké Británii. List Daily Telegraph sdílel whatsappové zprávy bývalého ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Podobně jako italští politici pandemickou situaci často zlehčoval a snažil se skrývat celou pravdu.

Reklama

Doporučované