Hlavní obsah

„Kdo Karla zvolil?“ Zatýkání v Británii vyvolalo obavy o svobodu slova

Bez komentáře: Mladík během smutečního průvodu v Edinburghu pokřikoval na prince Andrewa, že je starý zvrhlý muž. Vévoda z Yorku byl zapleten do sexuálních kauz zemřelého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina.Video: AP

 

Reklama

Britské lidskoprávní organizace znepokojilo několik incidentů, při kterých policie zatýkala za projev protimonarchických postojů. Úřady ale ujišťují, že i v této době se proti královské rodině protestovat smí.

Článek

Britská policie po smrti královny Alžběty II. po celé zemi reaguje na drobné protestní akce. V některých případech si ale muži zákona počínají až příliš horlivě.

Pondělní smuteční průvod v Edinburghu s rakví královny například narušil mladík, který křičel na Alžbětina syna prince Andrewa, že je „starý zvrhlý muž“. Informoval o tom zpravodajský web Sky News.

Policisté ho následně odtáhli dál od hlavní ulice. Během zatýkání mladík říkal, že neudělal nic špatného. Skotská policie jeho zatčení potvrdila.

Novinář Holyrood Daily Joseph Anderson později přidal na Twitter video, na kterém zatčeného zpovídá. „Mocní muži by neměli mít možnost, aby páchali sexuální trestné činy a procházelo jim to,“ sdělil mladík.

Královna Alžběta II. zbavila v lednu tohoto roku prince Andrewa královských záštit a vojenských titulů v návaznosti na kauzy souvisejí se zesnulým americkým finančníkem Jeffreyem Epsteinem. Princ později žalobu mířenou proti němu vyřešil pomocí mimosoudního vyrovnání (více zde).

Už v neděli byla přitom v Edinburghu zatčena dvaadvacetiletá žena v souvislosti s narušením veřejného pořádku během slavnostního prohlášení Karla III. králem. Ve stejný den byl v Oxfordu zadržen i pětačtyřicetiletý Symon Hill, který po provolání Karla III. králem vykřikl: „Kdo ho zvolil?“, píše zpravodajský web BBC.

Mluvčí tamní policie později uvedla, že zadržený s policii na místě spolupracoval a byl nakonec přítomnými policisty propuštěn.

D+5 Co se děje v Británii v úterý 13. září?

Rakev s ostatky královny je dál vystavena v edinburské katedrále svatého Jiljí. Smutnící veřejnost tam čeká ve frontě i několik hodin.

V 18:00 SELČ se rakev přesune z katedrály na edinburské letiště, veřejnost bude moct po trase vzdát královně hold.

Foto: LizCoughlan, Shutterstock.com

Katedrála svatého Jiljí v Edinburghu.

Letadlo s rakví odletí v 19:00 SELČ na vojenské letiště RAF Northolt v Londýně, na palubě bude i královnina dcera princezna Anna. Do metropole by stroj měl dorazit okolo 20. hodiny.

Rakev se pak přesune do Buckinghamského paláce, kde na ni budou čekat král Karel III., královna-choť Camilla a další členové královské rodiny. Rakev pak bude střežit čestná stráž Královské gardy.

Král a královna předtím stráví den v Severním Irsku. Karel III. se tam setká s ministrem pro Severní Irsko, předáky politických stran i náboženskými představiteli. Spolu s manželkou se zúčastní bohoslužby v katedrále svaté Anny v Belfastu, pak se vrátí do Londýna.

Symon Hill uvedl, že protestoval pouze proti tomu, aby Karel III. byl prohlášen za krále, neudělal nic, čím by projevil neúctu vůči zesnulé královně Alžbětě II. nebo obtěžoval ty, kteří ji oplakávali.

Další incident se stal v pondělí v Londýně. Advokát Paul Powlesland natočil svou hádku se strážníkem u sídla parlamentu. Na záznamu je slyšet, jak se 36letý muž policisty ptá, proč chce, aby se mu ztotožnil. Strážník na to odpovídá: „Abych to mohl zkontrolovat a ujistit se, že tady můžete být. Už jste říkal, že jste byl jednou zatčen.“

„Ne, řekl jsem, že jiní lidé byli zatčeni. Já držel prázdný transparent. Proč mě chcete ztotožnit?“ odpovídá Powlesland. „Protože jste řekl, že na to napíšete věci, které by mohly někoho urazit,“ odpověděl mu policista. „Řekl jsem, že na transparent napíšu ‚není to můj král‘,“ reagoval muž. „Mohl byste někoho urazit,“ odpověděl policista.

Powlesland uvedl, že mu policista pohrozil zatčením v případě, že by na transparent napsal ‚není to můj král‘.

Vedení londýnské policie v reakci na incident na videu uvedlo, že lidé mají právo protestovat i proti monarchii. „Veřejnost má rozhodně právo na protest a my jsme to všem policistům zapojeným do nynější mimořádné policejní operace dávali jasně najevo a budeme v tom pokračovat,“ řekl Stuart Cundy z metropolitní policie.

Ve stejný den policie odvedla od Westminsterského paláce protestující ženu s ručně vyrobeným transparentem, na kterém bylo napsáno „není to můj král“. Stalo se to před prvním královským projevem Karla III. v parlamentu. Policie s ženou promluvila a pak ji odvedla pryč.

Velká Británie nedávno zpřísnila zákony o protestech poté, co v posledních letech došlo v metropoli k velkým protestům ekologického hnutí Extinction Rebellion nebo hnutí za práva černochů Black Lives Matter.

Nový zákon umožňuje policii jednat v případech, které považuje za „neoprávněně hlučné protesty, které mohou mít významný dopad na ostatní“ nebo vážně narušit veřejný pořádek.

Zatýkání ale vyvolalo obavy lidskoprávních organizací. „Musíme být ve střehu, aby tato událost, náhodou nebo cíleně, jakkoli nepodkopala svobodu projevu, které se lidé v této zemi v současnosti těší,“ uvedla šéfka organizace Index on Censorship Ruth Smeethová.

Ředitel skupiny Big Brother Watch zdůraznil, že policisté mají „povinnost chránit práva lidí na protest stejně jako mají povinnost zajistit lidem právo na vyjádření podpory, smutku nebo jim umožnit vzdát hold“.

Mluvčí premiérky Liz Trussové nechtěl jednotlivá zatčení komentovat a k celé záležitosti uvedl: „Je to období národního smutku pro drtivou většinu země. Ale základní právo protestovat zůstává základním kamenem naší demokracie.“

Reklama

Doporučované