Hlavní obsah

Fotky: Zával medvědů i lego-podobizen. Po královně teskní i Ukrajinci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Detail z jednoho z londýnských pietních míst. Toto vyrostlo v Green Parku blízko Buckinghamského paláce.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv z Británie: Na pietních místech se hromadí květiny, vzkazy i plyšáci. „Už mnoho takových žen nebude. Byla unikátní,“ říká o zesnulé Alžbětě II. Alice, která do Londýna přijela z jihozápadní Anglie.

Článek

/Od našich zvláštních zpravodajů/

„Váš odchod zanechává velkou díru nejen ve mně, ale i v oddané veřejnosti a především ve Vaší rodině. Charles a William Vám dělají čest, asi jste ale vždy věděla, že tomu tak bude,“ stojí na jednom ze vzkazů, které lidé přináší na pietní místo v londýnském Green Parku.

Během uplynulých dní tam lidé nakupili hromady květin, mezi kterými je možné procházet a přidávat k nim své vlastní na vyjádření úcty k zesnulé královně. Cedule před oploceným prostranstvím upozorňují, aby lidé květiny zbavili zbytečných obalů. Z těch už položených na zemi teď obaly snímají dobrovolníci z davu.

„Královna představovala stabilitu země, byla konstantou v životech nás všech. Pro národ byla nepřetržitým vzorem a hlasem rozumu,“ říká mi jedna z žen ve středním věku, které oslovuji u vchodu na pietní místo. Jmenuje se Sally a spolu se svou kamarádkou přijela z anglického hrabství Devon.

„Byla i důvodem k oslavám. Bylo vždy hezké se scházet, třeba nedávné oslavy výročí její vlády byly skvělé. Byla vším, co Velká Británie reprezentuje,“ doplňuje ženu její společnice Carrie.

Alžběta II. byla pro obě inspirací a obzvláště obdivují její oddanost zemi, kterou prý jen stvrdila tím, že dva dny před svou smrtí jmenovala novou britskou premiérku Liz Trussovou.

Během procházky mezi řadami květin se dávám do řeči i se zástupci mladší generace, mladým párem z anglického Nottinghamu. „Znamenala pro nás všechno. Je vším, s čím jsme vyrostli - vždy jsme znali naši zemi jen s královnou,“ popisuje své pocity Joshua a jeho přítelkyně Jessica přitakává. „Když vyrůstala, nechala všechno za sebou, aby mohla sloužit zemi. Znamanela pro nás hodně.“

Stejně jako na jiných místech zde nechybí lidé, kteří si v mobilním telefonu chtějí hlavně odnést selfie. Na rozdíl od prostranství třeba před Buckinghamským palácem je tu ale atmosféra mnohem klidnější a snad i uctivější. Za den se zde vystřídají i tisíce lidí a vzkazy, které za sebou nechávají, dojmou i ty otrlejší z nás.

Do Green Parku se můžete přenést prostřednictvím fotografií Davida Neffa:

+16

D+5 Co se děje v Británii v úterý 13. září?

Rakev s ostatky královny je dál vystavena v edinburské katedrále svatého Jiljí. Smutnící veřejnost tam čeká ve frontě i několik hodin.

V 18:00 SELČ se rakev přesune z katedrály na edinburské letiště, veřejnost bude moct po trase vzdát královně hold.

Foto: LizCoughlan, Shutterstock.com

Katedrála svatého Jiljí v Edinburghu.

Letadlo s rakví odletí v 19:00 SELČ na vojenské letiště RAF Northolt v Londýně, na palubě bude i královnina dcera princezna Anna. Do metropole by stroj měl dorazit okolo 20. hodiny.

Rakev se pak přesune do Buckinghamského paláce, kde na ni budou čekat král Karel III., královna-choť Camilla a další členové královské rodiny. Rakev pak bude střežit čestná stráž Královské gardy.

Král a královna předtím stráví den v Severním Irsku. Karel III. se tam setká s ministrem pro Severní Irsko, předáky politických stran i náboženskými představiteli. Spolu s manželkou se zúčastní bohoslužby v katedrále svaté Anny v Belfastu, pak se vrátí do Londýna.

Reklama

Doporučované