Hlavní obsah

Potvrzeno. Do Česka ještě v květnu dorazí královská návštěva z Británie

Foto: Profimedia.cz

Princ Edward během korunovačního víkendu.

Reklama

Ke konci května přijede do Česka člen královské rodiny a bratr nově korunovaného krále, princ Edward.

Článek

Britský princ Edward dorazí 23. května do Prahy. Informaci Seznam Zpráv potvrdil během rozhovoru, který redakci poskytl, britský velvyslanec v Česku Matthew Field.

„Jsem velmi rád, že se s vámi mohu podělit o to, že nás navštíví králův bratr princ Edward. Nyní je vévodou z Edinburghu a již nějakou dobu vede velmi úspěšný program The Duke of Edinburgh Award, který převzal po svém otci. Přijede sem koncem měsíce především proto, aby se na tento program, do kterého je zapojeno 4000 mladých Čechů a také několik Ukrajinců, kteří sem uprchli, podíval,“ uvedl Field.

Na návštěvu České republiky měl princ Edward přijet již minulý rok, plány mu nicméně zhatila smutná událost v královské rodině. Loni v září zemřela jeho matka královna Alžběta II. Květnové návštěvě však momentálně nestojí nic v cestě a očekává se, že se během ní setká i s některými českými politickými představiteli.

„Je to pro nás skvělá zpráva, myslím, že to vypovídá o silném spojení mezi královskou rodinou a Českou republikou,“ okomentoval chystanou událost britský velvyslanec.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je program na podporu rozvoje mladých lidí ve věku od 14 do 24 let, který byl založen v roce 1956 princem Philipem, manželem zesnulé královny Alžběty. Momentálně ho najdeme ve více než 130 zemích, přičemž v Česku funguje od roku 1995.

Princ Edward je nejmladší syn Alžběty II., a tím pádem i nejmladší sourozenec nynějšího britského panovníka. Jeho manželkou je Sophie, vévodkyně z Edinburghu, se kterou mají dvě děti – dceru Louise a syna Jamese – a která s ním do Česka bohužel nezavítá. Celou rodinu však mohla veřejnost vidět během sobotní Karlovy korunovace.

Reklama

Doporučované