Hlavní obsah

Princ Harry chce usmíření s rodinou. Ale chystá další zpověď budící obavy

Foto: Profimedia.cz

Záběry z rozhovoru prince Harryho, který v neděli odvysílá americká stanice CBS. Vedle toho princ svou novou knihu komentoval i pro britskou ITV.

Reklama

Princ Harry tvrdí, že se chce usmířit se svým otcem a bratrem. Za týden ovšem vychází jeho dlouho očekávaná kniha, která má být podle zdroje obeznámeného s obsahem k Williamovi velmi „tvrdá“. Šance na smír je mizivá, tvrdí zdroj.

Článek

Princ Harry oznámil, že by rád obnovil vztahy se svým otcem králem Karlem III. a bratrem Williamem. Královská rodina ale podle něj o usmíření dosud neprojevila zájem.

Výroky padly v exkluzivním rozhovoru k chystané knižní zpovědi prince Harryho, která má být podle očekávání velmi kritická ke královské rodině, a to zejména k Williamovi. Stanice ITV celý rozhovor odvysílá v neděli, dva dny před vydáním očekávané knihy. Dosud je ke zhlédnutí pouze upoutávka.

„Rád bych získal svého otce zpět. Chtěl bych zpátky svého bratra,“ říká v něm Harry, vévoda ze Sussexu. Záhy ale dodává: „Neprokázali vůbec žádnou ochotu ke smíru… Mají pocit, že je lepší nás držet jako padouchy.“

Podle zdroje, který je obeznámen s obsahem knihy, je ale šance na to, že se královští bratři po jejím vydání usmíří, mizivá.

„Obecně si myslím, že kniha pro ně dopadne hůře, než královská rodina očekává,“ sdělil zdroj novinářům ze Sunday Times. „Všechno je odhaleno. Charles z toho vychází lépe, než jsem čekal, ale zejména na Williama je to tvrdé, a dokonce i Kate to trochu schytá. Jsou tam tyto drobné detaily a popis hádky mezi bratry. Osobně si nedokážu představit, jak se Harry a William po tomhle usmíří,“ dodal.

Memoáry prince Harryho

Kniha s názvem Spare, kterou napsal princ Harry za pomoci nositele Pulitzerovy ceny J. R. Moehringera, vyjde už 10. ledna.

Podle slibů vydavatelství Penguin Random House publikace přináší na více než 400 stranách „syrovou a neúprosnou upřímnost“.

Vyjde v 16 jazycích a bude vydána také jako audiokniha, kterou čte sám princ Harry.

Foto: Profimedia.cz

Obálka knihy s názvem Spare.

Další rána pro pošramocané vztahy

Vztahy mezi Harrym a zbytkem rodiny zůstávají napjaté od doby, kdy se se svou manželkou Meghan rozhodl opustit královské povinnosti a odstěhovat se do Spojených států. Olej do ohně přilila zejména série veřejných zpovědí, ke kterým se vévoda a vévodkyně ze Sussexu odhodlali.

Pár se nejdříve v roce 2021 objevil v pořadu slavné moderátorky Oprah Winfreyové, kde poprvé velmi otevřeně kritizoval britskou královskou rodinu. Mluvil například o rasismu, který se údajně projevil v přístupu k jejich tehdy ještě nenarozenému synovi Archiemu, nebo o psychických problémech, s nimiž se vévodkyně v Británii prý potýkala.

V prosinci pak na streamovací platformě Netflix zveřejnili dlouho očekávaný dokument, ve kterém Harry královskou rodinu obviňuje z toho, že aktivním podněcováním negativních zpráv v médiích přispěla k tomu, že se pár rozhodl Británii opustit. Spolupráci Buckinghamského paláce s médii popisuje jako „špinavou hru“. O obsahu dokumentu jsme podrobněji psali zde.

Teď se kvapem blíží vydání další zpovědi, která by mohla vztahy uvnitř královské rodiny výrazně zahýbat. Podle stanice CBS, které Harry také poskytl rozhovor, se mohou diváci těšit na spoustu odhalení a výbušných výroků.

Vévoda ze Sussexu v rozhovoru například vysvětluje, proč se spolu s manželkou Meghan rozhodli veřejně vystoupit s kritikou poměrů v královské rodině.

„Pokaždé, když jsem se o to pokoušel v soukromí, docházelo k brífinkům, únikům informací a podsouvání historek proti mně a mé ženě,“ uvedl Harry, podle kterého dostávali královští zpravodajové informace přímo z Buckinghamského paláce.

„Nakrmí zpravodaje, nebo s ním vedou rozhovor a ten je doslova nakrmen informacemi, napíše příběh a na konci doplní, že se obrátil na Buckinghamský palác s žádostí o komentář – ale celý příběh je komentářem Buckinghamského paláce,“ vysvětluje vévoda.

„Takže když nám posledních šest let říkají, že nemůžeme něco zveřejnit, abychom vás ochránili, ale vy to děláte pro ostatní členy rodiny, nastává okamžik, kdy je mlčení zradou,“ tvrdí Harry.

Oba rozhovory, ve kterých Harry mluví o očekávané knize, budou premiérově odvysílány v neděli.

Reklama

Doporučované