Hlavní obsah

Princ Harry prohrál spor s britskou vládou, nemůže platit za policejní ochranu

Foto: Profimedia.cz

Fotografie vévody ze Sussexu z března 2023.

Reklama

Vévoda ze Sussexu proto požádal o soudní přezkum rozhodnutí vlády, podle níž nemá na britské půdě nárok na policejní ochranu, a to ani v případě, že by si výlohy na ni hradil sám.

Článek

Britský princ Harry v úterý prohrál soudní spor proti rozhodnutí britské vlády, která mu odepřela policejní ochranu během pobytu v Británii, i kdyby si ji sám hradil. Informovala o tom agentura Reuters.

Mladší syn krále Karla III. měl nárok na policejní ochranu, než se on a jeho manželka Meghan oficiálně vzdali svých rolí v královské rodině a odstěhovali se v roce 2020 do Spojených států, odkud Meghan pochází. Manželé od té doby spoléhají na soukromou ochranku, ta ale nemá v zahraničí dostatečné pravomoci a nemůže získat přístup k britským tajným informacím. Harry proto požádal o soudní přezkum rozhodnutí vlády, podle níž nemá na britské půdě nárok na policejní ochranu, a to ani v případě, že by si výlohy na ni hradil sám.

Vrchní soud v Londýně, který loni Harrymu povolil toto rozhodnutí právně napadnout, nyní rozhodl, že se nemůže domáhat soudního přezkumu.

Rozhodnutí zbavit Harryho policejní ochrany financované z veřejných prostředků přijal Výkonný výbor pro ochranu královské rodiny a veřejných činitelů, známý pod zkratkou RAVEC, který schvaluje přidělení ochranky členům královské rodiny a dalším osobám, jako je například premiér.

Mohlo by vás zajímat

S korunovací Karla III. opět rezonuje jeho kdysi ohlášený záměr „zeštíhlení“ monarchie. Někteří pozorovatelé paláce však tvrdí, že pracujících členů musí být víc, pokud má rodina zůstat aktivní, jak jsou Britové zvyklí.

Soudce Martin Chamberlain ve svém písemném rozhodnutí uvedl, že RAVEC argumentačně nepochybil, když rozhodl, že povolení platby za policejní ochranu je v rozporu s veřejným zájmem.

Rozhodnutí bylo zveřejněno více než týden poté, co Harryho mluvčí tvrdil, že princ, Meghan a její matka byli po slavnostním předávání cen v New Yorku účastníky „téměř katastrofální“ automobilové honičky s fotografy. Při incidentu však nedošlo k žádné kolizi ani ke zranění a není zcela jasné, o jak nebezpečnou situaci se ve skutečnosti jednalo.

Reklama

Doporučované