Hlavní obsah

Princ Harry ze sebe možná udělal terč. Řekl, kolik lidí zabil v Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry provádí předletovou kontrolu v Camp Bastion v afghánské provincii Hílmand v roce 2012.

Reklama

Princ Harry ve své nové autobiografii píše, že během své vojenské služby v Afghánistánu zabil 25 bojovníků Tálibánu. Britské deníky varují, že tím ze sebe mohl udělat cíl teroristů.

Článek

Princ Harry zvýšil riziko, že se na něj zaměří teroristé, varují britské deníky The Times a The Telegraph. Vévoda ze Sussexu totiž ve své autobiografii Spare (Náhradník) odhalil, že při své druhé misi v Afghánistánu zabil 25 lidí.

Memoáry mají oficiálně vyjít v úterý, ale španělský vydavatel je publikoval dřív a britská média postupně zveřejňují detaily ze španělského překladu.

„Nemůžete zabíjet lidi, když je vidíte jako lidi,“ cituje The Telegraph princova slova. Harry proto bojovníky afghánského radikálního hnutí Tálibán považoval za „šachové figurky, které je potřeba z šachovnice odstranit“. Zabíjené povstalce prý považoval za „záporáky, kteří musejí být eliminováni, než budou moct zabít klaďase“.

Deník The Times píše, že není obvyklé, aby bývalí vojáci veřejně prozrazovali, kolik zabili tálibánských bojovníků.

Obavy o princovo bezpečí list zdůvodňuje i tím, že radikálně islamističtí teroristé, kteří útočili ve Velké Británii, obhajovali své činy právě zapojením britských jednotek do války v Afghánistánu.

Deset nejzajímavějších momentů z memoárů

Princ Harry se v memoárech rozepsal o tom, jak se vyrovnával se smrtí matky i o svých zkušenostech s drogami. Kriticky se vyjádřil na adresu svého bratra a řekl i to, jak se stavěli k sňatku jejich otce s Camillou Parker-Bowlesovou.

Bezpečnostní experti, na které se odvolává The Telegraph, vysvětlují, že princ byl vždycky významným cílem teroristů právě kvůli své vojenské službě. Teď ale toto riziko podle nich ještě zvýšil.

Princ Harry žije v současnosti s manželkou Meghan a dvěma dětmi ve Spojených státech, v roce 2020 se pár rozhodl vzdát se pozice předních členů královské rodiny. Loni se začal soudit s britskou vládou, která mu nechtěla během pobytů v Británii zajistit stejnou úroveň ochrany jako dřív s tím, že na to jako soukromá osoba nemá nárok.

Sám princ zdůrazňoval, že „při narození zdědil bezpečnostní riziko na celý život“ a připomínal i své působení v Afghánistánu. Ochrany ze strany státu se mu ale nedostalo, přestože nabízel, že za ni sám zaplatí.

Harry v knize dál popisuje svou nenávist vůči teroristům. Tvrdí, že vůči „nepřátelům lidstva“ necítí žádnou empatii, protože si pamatuje, jak v televizi viděl zprávy o teroristickém útoku z 11. září 2001. Válku proti nim považuje za pomstu za jeden z nejhorších zločinů v historii lidstva.

Princ v Afghánistánu poprvé působil mezi lety 2007 až 2008 jako předsunutý letecký dispečer. Poté, co se kvalifikoval jako pilot helikoptéry Apač, byl v zemi podruhé nasazen v roce 2012. Tehdy odsloužil 20 týdnů.

Reklama

Doporučované