Hlavní obsah

Ruský bloger kritizoval vedení války, zatkli ho za šíření falešných zpráv

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve čtvrtek byl v Moskvě zatčen ruský vojenský bloger, který kritizoval postup ruské armády na Ukrajině. Svoje názory uveřejňoval na sociální sítí Telegram a podle prokuratury tak šířil falešné zprávy.

Článek

Podle státní tiskové agentury RIA Novosti byl ve čtvrtek zatčen ruský válečný bloger. Andrej Kuršin provozoval telegramový kanál Moscow Calling, který má přibližně 87 tisíc odběratelů. Na něm Kuršin otevřeně kritizoval podle něj špatné vedení války na Ukrajině a různé přešlapy ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Proti správci telegramového kanálu Moscow Calling Andreji Kuršinovi bylo zahájeno trestní řízení za šíření falešných zpráv o stavu ruské armády,“ uvádí stání agentura s odvoláním na orgány činné v trestním řízení. „Zatímco je zadržen jako podezřelý, případ už vyšetřují moskevští vyšetřovatelé.“

Telegramový kanál Shot pak uveřejnil záběry z Kuršinova zatčení na moskevském Leningradském nádraží. Podle severu Meduza se Kuršin neživí jen svým blogem. Údajně pracuje jako inženýr ve vědecko-výzkumné firmě Rif, která vyvíjí zbraňové softwary. Díky povaze své práce by pak měl mít i určitý stupeň přístupu ke státním tajemství.

Kuršin měl údajně v letech 2014–2015 bojoval za samozvanou Doněckou republiku. Později ale zaujal umírněnější postoj. Přesto je potřeba si uvědomit, že Kuršin není mainstreamový bloger, ale ultranacionalista, který sice napadá mnoho aspektů vedení ruské invaze na Ukrajině, podporuje ale jeho nacionalistické a nenávistné cíle, na kterých je samotná válka založená.

Americký Institut pro válku uvedl pro CNN, že Kuršinovo zatčení bylo v ultranacionalistických kruzích spíše uvítáno. Uživatelé, kteří se v tomto informačním prostoru pohybují, blogerovi totiž často vyčítali, že „diskredituje ruskou armádu“. Kuršin si pak od května stěžoval, že proputinovští aktivisté vyhrožovali jeho rodičům a rozbíjeli okna u jejich domu.

Kremlu došla trpělivost

Kuršin ale není jediným blogerem, který v poslední době skočil v rukou ruské policie. V červenci byl za podněcování k extrémismu zatčen další proválečný bloger Igor Girkin. Pod pseudonymem Igor Strelkov kritizoval podobně jako Kuršin vedení Vladimira Putina a přehmaty jeho armády při postupu na Ukrajině.

Girkin patřil k nejznámějším ruským „milblogerům“, skupině válečných zpravodajů, kteří podporují invazi, ale jsou stále kritičtější k ochabujícím vojenským operacím. V posledních měsících posunul svou kritiku na novou úroveň, když spoluzaložil ultranacionalistickou politickou stranu Klub rozhněvaných vlastenců.

Den po skončení krátké vzpoury nedávno zemřelého vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina prohlásil, že pokud Putin „není připraven udržet vedení…, pak je skutečně třeba, aby předal pravomoci někomu, kdo je schopen takové tvrdé práce“.

Poslední kapka pro Putina však možná přišla, když Girkin ve svém ostrém příspěvku na kanálu Telegram označil prezidenta za „podlého člověka“ a „zbabělého povaleče“.

„Třiadvacet let vedl zemi podřadný člověk, který dokázal ‚foukat prach do očí‘ značné části obyvatelstva. Nyní je posledním ostrůvkem legitimity a stability státu,“ uvedl v příspěvku. „Země však nebude schopna vydržet dalších šest let vlády tohoto zbabělého povaleče.“

Taťjana Stanovajová, vedoucí pracovnice Carnegie Russia Eurasia Center, po Girkinově zatčení uvedla, že bloger „už dávno překročil všechny myslitelné hranice“ a že jeho zatčení je důsledkem toho, že ministerstvo obrany si po Prigožinově vzpouře snaží znovu upevnit kontrolu. S disentem na Telegramu jim tak už došla trpělivost.

„Je to přímý důsledek vzpoury (Jevgenije) Prigožina,“ uvedla na sociální síti X (dříve Twitteru). „Armádní velení má nyní větší politické páky k potlačení svých oponentů ve veřejné sféře. Je nepravděpodobné, že dojde k masivním represím proti ‚rozhněvaným vlastencům‘, ale ti nejzuřivější disidenti mohou čelit trestnímu stíhání, což poslouží jako varovný příklad pro ostatní.“

Ani vězení Girkina ale neumlčelo. Ve čtvrtek totiž oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ve volbách v březnu 2024, a to přesto, že ruské zákony neumožňují kandidovat odsouzeným, uvádí agentura Reuters. Očekává se, že Putin bude usilovat o dalších šest let u moci a podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova by zvítězil s 90% podporou.

Ruští proinvazní blogeři vyplnili část informačního vakua, které v Rusku vzniklo po uzavření nezávislých médií. Zahraniční média jsou v zemi rovněž blokována a většina opozičních novinářů sedí za mřížemi, nebo byli donuceni k útěku do ciziny.

Práce blogerů je bezkonkurenční i v přístupu k informacím, které získávají díky svým zdrojům v ozbrojených složkách. Většina z nich v nich totiž dříve působila. Například zmiňovaný Girkin je bývalý důstojník KGB, který pomohl Rusku obsadit Krym a byl odsouzen za masovou vraždu za svou roli při sestřelení letu Malaysia Airlines 17 na východě Ukrajiny.

Na rozdíl od ruských státních médií se mnozí z nich nevyhýbají kritice Moskvy za její porážky na bojišti. Jedná se tak o jeden z mála opozičních hlasů, které v ruském veřejném prostoru dosud zaznívají.

Reklama

Doporučované