Hlavní obsah

Křižník Moskva, ruská chlouba Černomořské flotily, šel ke dnu

Foto: Profimedia.cz

Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu.

Reklama

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informovaly tiskové agentury TASS a RIA Novosti.

Článek

Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Loď se podle něj potopila v rozbouřeném moři, když byla vlečena do přístavu.

„Křižník Moskva při vlečení do cílového přístavu ztratil kvůli poškození trupu v důsledku požáru, který vyvolala detonace munice, stabilitu. V podmínkách rozbouřeného moře se loď potopila,“ cituje TASS ruský resort obrany. Posádka křižníku podle něj byla evakuována na další plavidla Černomořské flotily v oblasti.

Agentura Reuters předtím s odvoláním na americký vojenský zdroj napsala, že loď mířila do Sevastopolu na poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Důvod exploze stále není potvrzen

V průběhu čtvrtka se objevovaly protichůdné zprávy o příčině výbuchu na palubě, přičemž důvod exploze stále není potvrzen, podotkla večer stanice BBC, která křižník, jenž vedl ruský námořní útok na Ukrajinu, označila za důležitý symbolický i vojenský terč. Američtí ani další západní představitelé nemohli potvrdit, co bylo příčinou požáru, podotkla agentura AP.

Loď může nést 16 raket dlouhého doletu a její vyřazení z bojů snižuje palebnou sílu Ruska v Černém moři, píše AP. Ztráta válečné lodi pojmenované po ruském hlavním městě je podle ní pro Rusko zdrcující symbolickou porážkou v době, kdy se jeho jednotky zřejmě přeskupují k obnovení ofenzivy na východě Ukrajiny.

Podle ruských médií byl křižník Moskva sestaven v sovětské éře na Ukrajině a do služby vstoupil počátkem 80. let minulého století. Moskva toto plavidlo dříve nasadila v konfliktu v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v zemi námořní podporu, píše BBC. Na jeho palubě mohlo sloužit kolem 500 námořníků.

Největší ztráta ruského námořnictva od 2. světové války

Podle ukrajinské agentury Unian křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli.

BBC na svém webu už dříve uvedla, že pokud se zprávy o vážném poškození křižníku Moskva – nejsilněji vyzbrojené lodi Černomořské flotily – po zásahu ukrajinskými střelami potvrdí, bude to největší bojová ztráta ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat.

Reklama

Související témata:

Doporučované