Hlavní obsah

Kuba je pravidelně bez proudu. K výpadkům se musí přidat i Havana

Foto: Profimedia.cz

Rostoucí frustrace Kubánců ze zhoršujících se podmínek vedla jen od října 2021 k útěku přes 150 tisíc Kubánců ze země.

Reklama

Havana od začátku srpna přistupuje k pravidelným řízeným výpadkům proudu. Tamní úřady tak reagují na prohlubující se energetickou krizi, se kterou se celá země již několik měsíců potýká.

Článek

Zatímco ostatní části karibského ostrova čelí pravidelnému vypínání elektřiny na několik hodin již měsíce, Havana, domov až pětiny 11,2milionové populace, ke stejnému kroku přistupuje až teď. Bez elektřiny tak budou místní každý třetí den od 10:00 až do 14:00, informoval list tamní komunistické strany Tribuna de La Habana.

„Je čas ukázat solidaritu a pomoci zbytku Kuby, aby méně trpěla nechtěnými výpadky proudu,“ řekl podle státního média šéf komunistické strany v Havaně Luis Antonio Torres. V rámci stejného opatření tamní úřady rozhodly zrušit i nadcházející a pravidelný karneval na konci srpna.

Kubánci po celé zemi se přitom potýkají s výpadky elektřiny již měsíce. Nespokojenost se situací se rozhodli naposledy vyjádřit při protestech uplynulý čtvrtek a pátek. Prezident Miguel Díaz-Canel v reakci na demonstrace na řadě míst země žádal o „pochopení“. Zároveň ale ze vzniklé situace opět obvinil nepřímo Spojené státy.

„Někteří využívají příležitosti, aby kritizovali naši revoluci, jiní se účastní vandalských činů a rozbíjejí výlohy a hází kameny,“ prohlásil kubánský prezident v parlamentu na zasedání, které se zabývalo energetickou krizí.

„Ti, kdo se takto chovají, jen nahrávají těm, kteří na nás vyhlásili blokádu,“ dodal Díaz-Canel s odkazem na americké embargo vůči Kubě. To zavedly Spojené státy už koncem 60. let minulého století ve snaze svrhnout komunistický režim, což se jim ale dosud nepovedlo.

Kuba se už asi tři dekády potýká s hlubokou ekonomickou krizí, v zemi je nedostatek základního zboží, potravin, léků a pohonných hmot. Kubánci se dlouhodobě také potýkají s výpadky elektřiny, které trvají několik hodin denně a které loni v červenci přispěly k největším protivládním protestům na Kubě za poslední tři desetiletí. Kvůli nim soudy poslaly do vězení už stovky lidí.

Rostoucí frustrace Kubánců ze zhoršující se situace na Kubě vedla jen od loňského října k útěku přes 150 tisíc Kubánců ze země, informuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované