Hlavní obsah

Rakovina kvůli Fukušimě? Šest lidí se soudí s provozovatelem

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima. Japonské úřady odhadují, že její úplné vyřazení potrvá 30 až 40 let.

Reklama

Souvislost mezi rakovinou štítné žlázy a vystavením radiaci z Fukušimy nebyla oficiálně potvrzena. Advokáti poškozených nicméně tvrdí, že rakovina jejich klientů není dědičná a viní z ní právě uniklou radiaci.

Článek

Šest lidí ve věku 17 až 27 let podalo kolektivní žalobu na provozovatele jaderné elektrárny Fukušima, napsala ve čtvrtek agentura AFP. Skupina mladých Japonců, u kterých se rozvinula rakovina štítné žlázy, je přesvědčena, že jejich nemoc způsobilo ozáření po výbuších Fukušimy v roce 2011.

Největší jadernou havárii od roku 1986, kdy vybuchl reaktor elektrárny Černobyl, způsobilo zemětřesení a následná vlna tsunami. Šestice lidí, kteří v době neštěstí přebývali v prefektuře Fukušima, po společnosti TEPCO za újmu na zdraví požaduje 616 milionů jenů (asi 117 milionů korun).

Souvislost mezi rakovinou štítné žlázy a vystavením radiaci z Fukušimy nebyla oficiálně potvrzena. Zpráva OSN z minulého roku uvádí, že žádné přímé negativní dopady na zdraví obyvatel nejsou zdokumentované.

Advokáti poškozených nicméně tvrdí, že rakovina jejich klientů není dědičná a je tedy velká pravděpodobnost, že ji způsobila právě radiace z Fukušimy. Jeden z právních zástupců řekl agentuře AFP, že mezi těmi, které zastupuje, jsou lidé, již „měli problém dokončit studia, najít si zaměstnání a museli se vzdát svých snů“.

Advokáti také argumentují, že expertní tým v prefektuře Fukušima odhalil výskyt rakoviny štítné žlázy u 77 ze 100 tisíc lidí, což je číslo výrazně vyšší než běžných jeden až dva případy na milion obyvatel.

Úřady a experti ale uvádějí, že vysoké číslo ve Fukušimě způsobily takzvané zbytečné diagnózy (jinak také naddiagnostikování), kvůli nimž do statistik rakoviny štítné žlázy mohli být započítáni i lidé, u kterých byly nalezeny určité abnormality; ty by ale další rakovinné příznaky nezpůsobily.

Reakce japonské vlády v okamžiku katastrofy v roce 2011 nebyla příliš rychlá. Evakuace z mnoha míst se zpozdila kvůli nedostatečné otevřenosti ohledně událostí v elektrárně. Obyvatelé snažící se ujet ve svých autech zablokovali silnice a strávili hodiny v zácpách, zatímco unikala radiace.

V roce 2019 byli v soudním řízení u tokijského obvodního soudu shledáni bývalí ředitelé TEPCO nevinnými, jelikož podle soudu nemohli katastrofu předpovídat. Případem se po odvolání zabývá soud vyšší instance.

Reklama

Doporučované