Hlavní obsah

Kvůli válce v Súdánu může Coca-Cole chybět klíčová ingredience

Foto: Bakusova, Shutterstock.com

Arabská guma na kůře akátu, ilustrační fotografie.

Reklama

Světový průmysl se obává nedostatku arabské gumy. Její výrobu a vývoz do zahraničí totiž ohrožuje súdánský konflikt dvou generálů. Právě Súdán se ve vývozu této suroviny řadí mezi globálně nejvýznamnější hráče.

Článek

Přes výrobu lepidel, barev, kosmetiky nebo léčiv až po potravinářský či textilní průmysl. Ve všech těchto odvětvích je zásadní položkou přírodní pryskyřice – arabská guma.

Mezi přední světového výrobce této suroviny patří Súdán. Země, jejíž produkce představuje přibližně 70 procent celkového světového exportu, je však už měsíce zmítaná válkou mezi súdánskou armádou a milicemi RSF (Jednotky rychlé podpory).

I když se Súdán zmítal v konfliktech již dříve, tentokrát boje probíhají i v hlavním městě Chartúmu, kde nejen zastavily život lidí, ale také základní chod byznysu, včetně toho s arabskou gumou.

„Pokračování války znamená zastavení vývozu arabské gumy, což způsobí krizi pro velké společnosti. Očekává se, že pokud se válka protáhne na delší dobu, strategické zásoby společností dojdou,“ popsal pro německý server Deutsche Welle novinář působící v Súdánu Welle Husajn Alí.

FAKTA

  • Arabská guma je pryskyřice vytékající z akácií, které rostou v suchých a polosuchých oblastech a zejména v pásmu Sahel.
  • Zemědělci získávají tuto surovinu tak, že provedou do rostliny řez. Z místa tak vyteče guma, která při kontaktu se vzduchem a slunečním světlem vyschne.
  • Po sběru se guma třídí, čistí a prodává obchodníkům, kteří ji následně prodají zpracovatelským a vývozním společnostem.

Coca-Cola v ohrožení?

Arabská guma je zásadní například pro výrobu perlivých nápojů. Brání tomu, aby v nich obsažený cukr klesl na dno a zkrystalizoval.

Giganti jako Coca-Cola a Pepsi již před časem uvedli, že bez této klíčové suroviny nemohou vyrábět své celosvětově oblíbené nápoje. Podle zdroje agentury Reuters mají nicméně tyto společnosti většinou zásoby na tři až šest měsíců dopředu – právě pro případ nedostatku.

Jak moc významná v globálním dodavatelském řetězci komodita je, přibližuje i skutečnost, že arabská guma byla jedinou surovinou, která byla vyloučena ze sankčního seznamu USA uvaleného na Súdán v 90. letech a roce 2000, připomíná dále DW.

Krize pro místní

Nemožnost pěstovat a dodávat gumu do světa je zásadním problémem i pro živobytí samotných Súdánců. Ti jsou na její produkci přímo i nepřímo závislí, je zásadním zdrojem příjmů.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

„Produkce bude ovlivněna, protože zemědělci nebudou moci chodit na pole, (pryskyřici) vyvážet, prodávat a čistit. Obchodníkům hrozí, že si nebudou moci nechat gumu vyčistit a pak zabalit do přístavu Port Sudan,“ popsal pro Deutsche Welle profesor Abulgasim Seifeldin, bývalý šéf Zemědělské výzkumné spolupráce v Súdánu.

Konflikt mezi armádou a RSF, který se odehrává především v hlavním městě Chartúmu a západních regionech země, si podle ministerstva zdravotnictví vyžádal nejméně tři tisíce lidských životů.

Své domovy muselo kvůli bojům opustit na 3,1 milionu lidí, z toho více než 730 tisíc uteklo do zahraničí, uvádí poslední dostupná data Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Reklama

Související témata:

Doporučované