Hlavní obsah

Kyjev: Rusko chce zmobilizovat dalších 500 tisíc mužů, to nás ale nezastaví

Foto: Profimedia.cz

Rusko plánuje zmobilizovat dalšího půl milionu vojáků.

Reklama

Druhá vlna mobilizace by podle ukrajinských i ruských zdrojů mohla začít už v neděli 15. ledna. Povolávací rozkazy dostane dalších 500 tisíc lidí. Ukrajinští představitelé uvádějí, že postup jejich armády to nezastaví.

Článek

Jen před pár dny vyzval ruský poslanec a generál ve výslužbě Andrej Gurulev ruské představitele i ministerstvo obrany, aby se začali aktivně připravovat na další vlnu mobilizace. A to přesto, že ještě na začátku ledna tvrdil, že v následujících šesti měsících k dalším odvodům nedojde.

„Rusko bude nuceno provést druhou, možná i třetí vlnu mobilizace. Abychom na Ukrajině zvítězili, musíme do boje poslat dalšího půl milionu vojáků,“ řekl Institutu pro studium války (ISW) bývalý důstojník ruské bezpečnostní služby FSB Igor Girkin.

Americká nezisková organizace upozorňuje, že diskuze o druhé vlně mobilizace je do určité míry chybná. Ruský prezident Vladimir Putin totiž stále nevydal nařízení, které by formálně ukončilo takzvanou první vlnu mobilizace: tu, která začala na podzim. Podle právníků si tak Ruská federace nechává připravenou půdu pro další odvody.

Zahájení mobilizace očekávají ukrajinské vojenské zpravodajské služby už příští neděli. „Začne 15. ledna. Poté, co v Rusku skončí zimní svátky,“ sdělil britskému listu The Guardian mluvčí ukrajinské vojenské zpravodajské služby Vadym Skibitsky. „Očekáváme, že Moskva zmobilizuje dalších 500 tisíc lidí,“ odhadl.

I přes očekávaný příliv nových bojovníků ale nejsou ukrajinští představitelé znepokojeni. Jejich ozbrojené síly jsou nachystané ofenzivu odrazit a dál pokračovat v osvobozování ukrajinského území.

„Ani další stovky tisíc vojáků nezabrání naší armádě v postupu,“ řekl pro ukrajinský server Suspilne důstojník ukrajinské armádní rozvědky Andrej Černjak. „Doufáme, že s pomocí našich partnerů a se zbraněmi, které nám dodávají, nepřítele porazíme a obnovíme státní hranice Ukrajiny,“ doplnil.

Kam směřuje válka?

I po deseti měsících války na Ukrajině je mír v nedohlednu. Příměří teď totiž podle analytika Michala Smetany není pro nikoho výhodné. „Rusko stále okupuje podstatnou část ukrajinského území, navíc ekonomicky důležitého,“ říká.

Podle Černjaka sice zatím není možné zveřejnit přesné plány ukrajinské protiofenzivy, naznačil ale, že jak vrchní velitelé, tak ozbrojené síly jsou připraveni.

„Agresor se chce zmocnit nových území, ale už chápou, že prohrají. Proto stavějí opevnění v Záporoží, na jihu okupované Chersonské oblasti i na severu okupovaného Krymu. Vědí, že tam budou muset vést bojové operace, a proto už teď budují obranné stavby,“ uzavřel důstojník.

Podle britské rozvědky teď ruské velení nejvíce znepokojuje potenciální rozsáhlá ofenzíva ukrajinských ozbrojených sil na severu Luhanské oblasti nebo v Záporoží.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov už dříve uvedl, že velkou ofenzívu chystá jeho země na jaro. Ty největší bitvy se podle něj odehrají v březnu.

Reklama

Doporučované