Hlavní obsah

Lavrov: Až se na Západě chopí moci pokrokoví lidé, budeme s nimi mluvit

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ruský šéf diplomacie v Bruselu na snímku z roku 2017.

Reklama

Sergej Lavrov na mezinárodní konferenci již tradičně kritizoval západní státy, vládnou jim podle něj zpátečníci. Ministr zároveň varoval Evropu, že její zájmy jsou jiné než americké.

Článek

„Rusko bude připraveno vést seriózní dialog se západními zeměmi, až se tam dostanou k moci lidé, kteří myslí dopředu,“ sdělil ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na fóru Primakov Readings. Podle politika Západ přestal s Ruskem spolupracovat a postavil mezi oba aktéry zeď.

Primakov Readings

Mezinárodní fórum „Primakov Readings“ je každoroční setkání odborníků v oblasti mezinárodních vztahů a světové ekonomiky. Je pojmenováno na počest ruského akademika a státníka Jevgenije Primakova.

Podle Lavrova Rusko udržuje kontakt s těmi, kdo jsou na něj připraveni. „Až a pokud uvidíme, že lidé, kteří převzali moc v zemích a organizacích vytvořených v Evropě a ve Spojených státech, jsou schopni vidět trochu dál než za dvouleté volební cykly a trochu hlouběji než za přání poslat něčího syna do vězení, pak budeme samozřejmě připraveni k serióznímu rozhovoru.“

Není jasné, na co Lavrov přesně narážel. Spojené státy ale v říjnu obžalovaly syna gubernátora ruského Krasnojarského kraje (podrobněji zde).

Rusko podle šéfa tamní diplomacie „nedělá ze současné situace tragédii“ a s problémy se v tomto ohledu má potýkat spíše západní civilizace.

Zároveň ovšem tvrdí, že by jeho země chtěla, aby Evropská unie byla v budoucnu rovnocennou součástí multipolárního světa. Podmínkou pro něj ovšem je, aby nebyla stoprocentně závislá na USA.

Analýza

Na Západě se znovu řeší dilema, zda dál podporovat Kyjev a dodávat Ukrajině zbraně, nebo vsadit na diplomacii a pokusit se dohodnout s Ruskem. Odborníci z východní Evropy ovšem míní, že jde o nepochopení ruského myšlení.

Lavrov také zdůraznil, že Evropa má zájmy, které se neshodují se zájmy USA, a že Evropa nemůže tyto zájmy hájit. Návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve Washingtonu to podle něj potvrzuje. Za oceán Macron odjel jednat o možných dodávkách plynu z USA do Evropy, podpoře ekologie v průmyslu či dění na Ukrajině.

V rámci svého výstupu si pak Lavrov kopl jmenovitě i do NATO, když západní země opět obvinil ze lži, protože údajně Rusku tvrdily, že Aliance se nebude rozšiřovat dál na východ. „Odmítly přiznat, že slíbily jak Gorbačovovi, tak Jelcinovi, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, zatímco existuje více než dostatek důkazů dokazujících, že lžou.“

Reklama

Doporučované