Hlavní obsah

Lépe na tom nikdy nebyla. Přesto na francouzské krajní pravici zuří válka

Foto: Profimedia.cz

Marine Le Penová a Eric Zemmour bojují o druhé místo v dubnových prezidentských volbách.

Reklama

Každý třetí Francouz se v dubnových prezidentských volbách podle průzkumů chystá volit kandidáta krajní pravice. Nakonec se ale může stát, že do druhého kola žádný nepostoupí.

Článek

Bratrovražedná válka. I tak by se dal označit současný boj na francouzské krajní pravici, která zažívá před prezidentskými volbami imaginární primárky. Kandidáti, kteří mají podobné názory na zahraniční politiku, imigraci i řadu dalších témat, se přetahují o voliče i známé politiky.

Posledním příkladem zběhnutí od Marine Le Penové (šéfky Národního sdružení) k Eriku Zemmourovi je europoslanec Nicolas Bay. Politik, který patří dlouhá léta k nejviditelnějším tvářím lepenovců, opustil stranu za dramatických okolností. V úterý ho předsednictvo zbavilo veškerých funkcí a obvinilo, že už několik měsíců vynáší informace do Zemmourova tábora. Ve středu pak Bay, někdejší stranická dvojka, oficiálně ohlásil podporu bývalého politického komentátora.

Le Penová vzbuzuje lhostejnost

„Kandidatura Le Penové vzbuzuje jistou lhostejnost,“ nechal se slyšet s tím, že četné „zvraty a neúspěchy“ šéfky strany vedou jen k nižší mobilizaci voličů.

Bay přitom není ani zdaleka jediným vlivným členem strany, který se přidal k „ostřejší“ konkurenci. Už 19. ledna změnil stranické barvy další europoslanec a šéf delegace Národního sdružení v Evropském parlamentu Jérôme Rivière. Pikantní je, že až do svého odchodu patřil mezi mluvčí kampaně Marine Le Penové. O ní prohlásil, že „není v situaci, kdy by prezidentské volby mohla vyhrát“.

O dva dny později ho následoval další europoslanec Gilbert Collard a na začátku února jeho kolegyně Maxette Pirbakasová. Ta si nebrala příliš servítky: lidé okolo Le Penové už prý netvoří politickou stranu, ale spíše klan, citoval ji server Franceinfo.

Odchod právě Pirbakasové k Zemmourovi mohl leckoho překvapit – politička pochází z ostrova Guadeloupe a má černou pleť. Zemmour je přitom většinou politického spektra označován za rasistu a xenofoba, v minulosti byl už také opakovaně odsouzen za šíření náboženské nenávisti. Pirbakasová je ale přesvědčena, že Zemmour není rasistou, protože „už byl na Guadeloupu“.

Národní sdružení mluví po Bayově odchodu o zradě a sama Le Penová řekla, že ho očekávala. Stranická dvojka Jordan Bardella nicméně tvrdí, že nejde o žádné „krveprolití“ – lepenovci jsou na ztráty zvyklí. Podle investigativního serveru Mediapart přišla strana od roku 2017 o polovinu (!) svých lokálních představitelů.

Poslední průzkum agentury Ifop pak naznačuje jisté oživení Zemmourovy kampaně. Zatímco po oznámení kandidatury se kontroverzní esejista rychle vyhoupl na druhé místo a předstihl stálici Le Penovou, v poslední době se spíš pohyboval kolem 15 procent na místě čtvrtém, až za kandidátkou konzervativních Republikánů Valérií Pécresseovou.

V průzkumu zveřejněném ve středu se ale dostal před Pécresseovou a od Le Penové ho dělí jediný procentní bod.

Tři pravicoví či krajně pravicoví kandidáti tedy zápasí o druhé místo, první obsazuje ve všech průzkumech stávající hlava státu (v tom posledním měla 26 procent).

Zemmoura volí střední třída, ženy ale ne

Mezi Le Penovou a Zemmourem jsou sice mnohé programové průniky, zároveň se ale v řadě věcí liší. Šéfka Národního sdružení dlouhodobě mluví o „dediabolizaci strany“, tedy jejím posunu do hlavního proudu a distancuje se od otce zakladatele, antisemity Jeana-Marieho Le Pena.

Zemmour svými výroky naopak rád provokuje a tam, kde se Le Penová tváří umírněně, neváhá použít skandální výroky, za něž ho čekají soudy.

Reportér odhalil pozadí Zemmourovy kampaně

Sedmadvacetiletý reportér Vincent Bresson se více než tři měsíce vydával za člena identitářské organizace Génération Z, která podporuje kandidaturu Erika Zemmoura. Novinář pronikl do okruhu blízkých politikových spolupracovníků a popsal rasismus, který v něm panuje.

Zemmour prý také zaměstnává facebookový tým, který vkládá do různých skupin stovky příspěvků, jež ho vychvalují. Zemmourovi trollové se zároveň opakovaně snažili přepsat jeho článek na Wikipedii.

Rozdíl je i ve voličské základně obou krajně pravicových lídrů. Jak vysvětlil serveru Euractiv Mathieu Gallard, ředitel výzkumu v institutu Ipsos, liší se voličská základna sociálně i věkově.

Le Penová sází především na dělnickou třídu: hlas by jí dalo 34 procent dělníků, ale jen šest procent vedoucích pracovníků. U Zemmoura je rozdíl mnohem menší, jinak řečeno voliči častěji spadají do střední třídy a jsou bohatší.

Co se týče věku, volí Le Penovou hlavně lidé od 30 do 50 let, senioři pak podstatně méně. U Zemmoura je opět složení voličů pestřejší.

Podle Gallarda tyto rozdíly částečně vysvětluje fakt, že Zemmour se stal favoritem části bývalých voličů Republikánů, konkrétně konzervativce Françoise Fillona, jehož šance zhatil v roce 2017 skandál s fiktivním zaměstnáváním manželky.

Jistou výhodu má pak Le Penová v tom, že ji volí i ženy, Zemmourovy voliče tvoří převážně muži. Pro krajní pravici sice obvykle hlasují spíš muži, Le Penové se ale v posledních volbách podařilo tento handicap smazat. Zemmour však se svými antifeministickými výroky nejspíš příliš žen nepřesvědčí.

Sociolog Gallard navzdory rozdílům upozorňuje i na prostupnost mezi tábory obou kandidátů – pro mnoho voličů Zemmoura je Le Penová druhou volbou, což platí i naopak. Rozhodne tak prý schopnost vytvořit ze sebe v očích voličů obraz toho, kdo má šanci Emmanuela Macrona porazit. Času mají oba kandidáti ještě necelé dva měsíce.

Reklama

Doporučované