Hlavní obsah

Léto v Evropě bude nezvykle horké, předvídá model

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rok 2023 byl i v Evropě nejteplejším rokem v historii. Klima v loňském roce oteploval atmosférický a oceánský jev El Niño, který slábne a s velkou pravděpodobností brzy skončí. Přesto vědci očekávají další teplé léto.

Reklama

Článek

Modely v Evropě i ve většině světa předpovídají s vysokou pravděpodobností znovu nadprůměrně teplé léto. Záležet ale ještě bude na tom, jestli teplý oceánský a atmosférický jev El Niño přejde jen do neutrální fáze, anebo rovnou do opačné chladné fáze zvané La Niña.

Odborníci z unijního projektu Copernicus to oznámili, když představili hlavní závěry zprávy o evropském klimatu za loňský rok. Na online tiskové konferenci odpovídali i na dotazy ohledně vývoje počasí v příštích měsících.

Očekávaný odklon letních teplot v letošním roce od dlouhodobého průměru se podle mapy služby evropského informačního systému EFFIS očekává v celé Evropě. Mapa ukazuje odhad pro červenec. Další letní měsíce si můžete prohlédnout zde. Vypadají nicméně velmi podobně.

Foto: EFFIS

Odhadovaná teplotní anomálie pro měsíc červenec.

„Když se podíváme na první měsíce tohoto roku, vidíme, že všechny tři byly nejteplejší v historii. Máme i sezónní předpověď Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), která říká, že červen, červenec a srpen budou v Evropě pravděpodobně nadprůměrně teplé,“ řekla na tiskové konferenci zástupkyně ředitele služby Copernicus Samantha Burgessová.

Jasnou odpověď na to, jestli bude i toto léto, nebo rovnou celý rok, podobně horké jako to loňské, nicméně podle ní nikdo nemá.

„Už v prosinci dosáhl vrcholu své síly El Niño, který dál slábne. Zatím nevíme, jestli přejde v létě do neutrální fáze, anebo jestli dojde rovnou do opačné fáze zvané La Niña, která by mohla mít ochlazující efekt,“ dodala Burgessová s tím, že nejistota v této věci dlouhodobé předpovědi komplikuje.

El Niño podle odhadu amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) s 85% pravděpodobností skončí někdy mezi dubnem a červnem.

Šanci, že takzvaná jižní oscilace nepřejde do delší neutrální fáze, ale rovnou se někdy mezi červnem a srpnem přehodí do chladné fáze zvané La Niña, NOAA odhaduje na 60 %. Že tato změna přijde do podzimu nebo začátku zimy, pak na 85 %.

Hlavní zjištění o klimatu v Evropě z loňského roku

Hlavní zjištění týkající se teplot

  • Rok 2023 byl v závislosti na souboru dat společně s rokem 2020 nejteplejším, nebo druhým nejteplejším rokem v historii měření.
  • Byl zaznamenán rovněž rekordní počet dní s extrémním horkem. V celé Evropě je patrný rostoucí trend v počtu dní s minimálně silným tepelným stresem.
  • Úmrtnost v důsledku horka se za posledních 20 let zvýšila přibližně o 30 %. Odhaduje se, že k nárůstu úmrtí v důsledku horka dochází v 94 % evropských regionů.

Hlavní zjištění pro evropský oceán

  • Za celý rok byla průměrná teplota povrchu oceánu v Evropě nejvyšší v historii měření.

Pro počasí v nadcházejících měsících v Evropě nicméně vývoj jižní oscilace pravděpodobně není úplně zásadní. Vědci vlivům tohoto jevu na Evropu ještě úplně nerozumí. Podle Radana Hutha z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR ale mají za to, že Evropa je kromě Antarktidy jediným kontinentem, kde El Niño ani La Niña nemají velký vliv. „Je to ostatně jeden z hlavních důvodů, proč naše dlouhodobé předpovědi počasí nejsou tak úspěšné,“ řekl pro Seznam Zprávy, když loni komentoval nástup El Niña.

I proto jsou ostatně seriózní dlouhodobé předpovědi opatrné a obecné jako ty, které jsme zmínili výše. Žádnou lepší předpověď, než že i příští měsíce budou nadprůměrně teplé, prostě nemáme.

Reklama

Doporučované