Hlavní obsah

Lotyšsko daruje Ukrajině auta opilých řidičů

Foto: Reinis Poznaks, zakladatel neziskové organizace Twitter Convoy

Lotyšská nezisková organizace Twitter Convoy dopravuje vozidla na Ukrajinu už od prvních dnů invaze. Jejich dary pomáhají armádě, ve zdravotnictví i veřejnosti.

Reklama

Lotyšsko pošle na pomoc Ukrajině větší počet aut, která zabavuje řidičům přistiženým za volantem pod vlivem alkoholu. Vozidla skončí v armádní službě i v rukou zdravotníků.

Článek

Lotyšsko minulý rok přijalo legislativu, která vládě umožňuje zabavit vozidla řidičům, kterým byla naměřena vyšší hladina alkoholu, než je povolené množství.

Možnost zabavit a následně prodat vozidlo má vláda v případech, kdy množství alkoholu v krvi překoná poměr 1.5 miligramů alkoholu na 100 mililitrů krve, což je trojnásobek povoleného množství.

V letošním roce se kvůli zákonu začala plnit odkladiště pro zabavené vozy, na kterých se v současné době nacházejí stovky aut.

Lotyšská vláda se rozhodla, že s pomocí neziskové organizace Twitter Convoy, kterou založil Reinis Poznaks, daruje zabavená vozidla Ukrajině. Využít by je měla jak armáda, tak nemocnice.

„Nikdo nepředpokládal, že lidé řídí tak často pod vlivem alkoholu… Vláda nezvládne zabavené vozy tak rychle přeprodat, proto jsem přišel s nápadem darovat je Ukrajině,“ řekl Poznaks pro agenturu Reuters.

Vláda se zavázala, že organizaci každý týden dodá přes dvacet vozidel, jejichž cílovou stanicí bude země už přes rok bránící se ruské agresi.

Od začátku invaze organizace Twitter Convoy dopravila na Ukrajinu kolem 1200 vozidel a vybrala přes dva miliony eur na koupi nových vozidel, jejich opravu a logistiku.

Její vozidla pomohla například zachraňovat životy u Bachmutu, o který se už několik měsíců nepřetržitě bojuje.

Ve středu organizace vyslala konvoj s celkem osmi vládou zabavenými vozidly z hlavního města Lotyšska Rigy. Nyní směřuje k ukrajinským hranicím.

Vozy v rámci první dodávky mají hodnotu kolem 18 500 milionů eur. Jsou různého typu.

Šéf organizace na sociální sítě přidal snímek jednoho z vozidel, ve kterém byla vyvěšena ruská vlajka. Jde o úsměvný paradox, že vůz, který pravděpodobně patřil člověku podporujícímu Rusko, nyní bude pomáhat Ukrajině.

Převoz více než dvacítky vozidel na Ukrajinu každý týden podle Poznakse otestuje logistické možnosti jeho organizace. Primární pracovní silou jsou totiž dobrovolníci. Není tedy dopředu jasné, zda bude dispozici dostatek řidičů, kteří auta na Ukrajinu dopraví.

Více pomoci lze možná čekat od vlády. Na začátku invaze se Lotyšsko bez váhání postavilo na stranu Ukrajiny. Je tedy možné, že vláda neziskovou organizaci, v případě možných problémů, podpoří.

„Jsme připraveni udělat téměř cokoliv pro podporu Ukrajiny,“ řekl pro Reuters lotyšský ministr financí Arvils Aseradens, který také podpořil rozhodnutí vlády, že zkonfiskované vozy budou svěřeny neziskové organizaci Twitter Convoy.

Lotyšsko je jednou z nejhorších zemí v Evropě, co se týče řízení pod vlivem alkoholu. S alkoholem v krvi za volant vozidla v pobaltské zemi ročně usedne přes 3500 řidičů.

Minulý rok lotyšská policie zaznamenala 4300 řidičů, kteří za volant svého vozidla usedli pod vlivem alkoholu.

Reklama

Doporučované