Hlavní obsah

MAAE schválila plán, jak se vypořádat s kontaminovanou vodou z Fukušimy

Foto: Phil Pasquini, Shutterstock.com

Na snímku z dubna 2023 protest před budovou japonského konzulátu v San Francisku.

Reklama

Plán japonské vlády, jak se začít zbavovat radioaktivní vody z elektrárny, kterou v roce 2011 poničily zemětřesení a tsunami, je starý už dva roky.

Článek

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) schválila japonský plán pro vypuštění přefiltrované vody z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu, informovala BBC. Podle agentury bude mít vypuštění kontaminované vody zanedbatelný dopad na životní prostředí.

Japonská vláda si láme hlavu, co si počít s přefiltrovanou vodou z jaderných reaktorů elektrárny, už několik let. Voda se skladovala v modrých nádržích rozmístěných poblíž zařízení. Nyní však už kapacity přestávají stačit. Už v dubnu 2021 přišla japonská vláda s plánem vypustit vodu do Tichého oceánu.

Iniciativa vyvolala vlnu kritiky a spojila geopolitické rivaly. Výrazně proti se postavily Čína a Jižní Korea; těm se nelíbilo, že by někdo poblíž jejich výsostných vod do oceánu vypouštěl radioaktivní vodu.

Japonskému plánu už téměř nic nebrání

MAAE v úterý provedla poslední revizi plánu a na svém webu zveřejnila závěrečnou zprávu. Tým agentury se analýze rizik věnoval téměř dva roky. Šéf agentury Rafael Grossi prohlásil, že spolupráce s Japonskem bude nadále pokračovat. Teď už jen zbývá, aby vypuštění posvětil národní regulátor – Tokijská elektrická energetika (TEPCO), který má nad osudem plánu závěrečné slovo.

Podle MAAE má regulátor schopnost přesně vypočítat množství radiace v přefiltrované vodě.

Očekává se, že TEPCO vydá povolení v průběhu tohoto týdne.

Elektrárna produkuje denně 100 kubických metrů kontaminované vody. Nádrže v okolí Fukušimy mají kapacitu 1,3 kubického metru. Nyní je potřeba nádrže vyprázdnit.

Více o kontaminované vodě, která má být vypuštěna do oceánu

Rozhodnutí japonské vlády vypustit do Tichého oceánu více než milion tun radioaktivní vody vyvolalo v pacifickém regionu negativní reakce.

Tokio prohlásilo, že přefiltrovaná voda obsahuje radioaktivní tritium. Jeho hodnota je ale hluboko pod mezinárodně akceptovanou úrovní.

Společně s analýzou MAAE to však nezmění pohled části společnosti, ochránců životního prostředí a sousedních států. I přes to, že jaderné elektrárny po celém světě pravidelně vypouštějí radioaktivní vodu do řek a oceánů.

Sousední země se stále staví proti

Čína volá po odstavení plánu, napsal britský list The Guardian. Peking japonskou iniciativu označuje za „extrémně nezodpovědnou“.

Minulý týden čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo Japonsko, aby „vzalo v potaz domácí i zahraniční obavy a zastavilo svůj vynucený plán“. Čína by si přála, aby na jednání Japonska v otázce řešení následků havárie ve Fukušimě dohlížel mezinárodní dohled.

Jižní Korea se na druhé straně obává, že vypuštění radioaktivní vody negativně ovlivní potravinovou bezpečnost země v období, kdy se korejský poloostrov potýká s nedostatkem jídla. Korejská vláda rozhodla, že zvýší zásoby mořské soli, aby byla na případné problémy připravená.

Z dopadů mají strach také japonští rybáři. Obávají se, že po vypuštění kontaminované vody do oceánu budou kupci na jejich úlovky nahlížet negativně. Přišli by tím o zisky v odvětví, které museli namáhavě budovat po destrukci způsobené zemětřesením a následnou tsunami v roce 2011.

Ve světě se v současné době mluví hlavně o jiné elektrárně

Jsou obavy o životní prostředí na místě?

Voda bude do oceánu vypuštěna pravděpodobně tento rok a celý proces bude trvat minimálně 30 let. Většina odborníků na ochranu přírodu se shoduje v tom, že dopady na životní prostředí budou minimální.

Část z nich se však dopadů obává, připomněl vědecký časopis Nature.

Proti se staví například mořský biolog z havajské univerzity Robert Richmond. Podle něj je několik nezodpovězených otázek ohledně tritia a uhlíku-14, radioaktivního izotopu.

„Tritium obsažené v přefiltrované vodě je v takovém množství, které člověka zasáhne při běžném letu z New Yorku do Tokia. Lidská pokožka naše tělo do značné míry před vlivem tritia chrání. Co se ale stane, když sníte něco z moře, co bylo kontaminováno? Kontaminuje to vaše buňky zevnitř,“ řekl Robert Richmond na fóru pacifických ostrovů.

TEPCO se brání tím, že rybaření obvykle neprobíhá v oblasti kolem tří kilometrů od výpustky radioaktivní vody.

Jak životní prostředí ovlivní válka na Ukrajině?

O podobném problému jako Robert Richmond hovoří také japonský oceánograf a mořský chemik Šigejoši Otosaka. Podle něj by bylo na místě přihlížet na dlouhodobější dopad těchto radioaktivních látek na živé organismy ve vodě.

I na jeho slova reagoval japonský regulátor. Uvedl, že společnost provádí testy, které zkoumají koncentraci tritia v živých organismech, jež se pohybují v kontaminované prostředí.

„Testy potvrdily, že koncentrace tritia v tělech mořských organismů se po určité době dostane do rovnováhy a nepřekročí koncentraci běžnou v životním prostředí,“ stojí v prohlášení. Koncentrace tritia pak časem klesá, jakmile se organismus vrátí do nekontaminované mořské vody.

Reklama

Doporučované