Hlavní obsah

Macron volal do Kremlu kvůli elektrárně. Putin si stěžoval na sankce

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Moskva souhlasí s misí mezinárodních expertů do ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. Situaci v zařízení řešili po telefonu prezidenti Francie a Ruska, které zařízení okupuje.

Článek

Inspekce expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) má uklidnit situaci kolem obsazené ukrajinské elektrárny. Ta čelí v posledních týdnech ostřelování, ze kterého se obviňují Kyjev i Moskva navzájem.

Kreml teď tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin s misí MAAE souhlasil v pátečním telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Šéf Elysejského paláce volal do Kremlu zhruba po třech měsících a v příštích dnech se má s Putinem spojit znovu.

„Ruská strana potvrdila svou připravenost poskytnout inspektorům agentury (MAAE) nezbytnou podporu,“ uvedl Kreml o misi do Rusy okupované elektrárny. Rusové tento týden odmítli výzvy k úplné demilitarizaci oblasti kolem elektrárny.

Zelenskyj: ruské vydírání jádrem

O cestě expertů mluvil v pátek večer ve svém videozprávě i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ukrajinští diplomaté, naši partneři, zástupci OSN a MAAE vypracovávají konkrétní detaily mise, která má být vyslána do jaderné elektrárny Záporoží,“ řekl.

„Pokud bude ruské vydírání radiací pokračovat, může se letošní léto zapsat do dějin různých evropských zemí jako jedno z nejtragičtějších všech dob,“ dodal prezident.

Záporožská jaderná elektrárna

Západní analytici potvrdili pravost nových záběrů, které zachycují ruská vojenská vozidla uvnitř haly s turbínou napojenou na jaderný reaktor v Záporožské jaderné elektrárně.

Téma podrobněji rozebíráme zde.

Rusové dosud trvali na tom, že inspekční cesta delegace MAAE nesmí vést přes Kyjev. Zdůvodňovali to „nebezpečím při přechodu frontové linie“. Podle francouzského činitele teď Putin v rozhovoru s Macronem vyjádřil ochotu tento požadavek přehodnotit.

Ruský prezident, který odstartoval přepadení Ukrajiny na konci února, obvinil z ostřelování největší atomové elektrárny v Evropě ukrajinské ozbrojené síly. Hovořil také o riziku „velké katastrofy, která by mohla vést k radiační kontaminaci rozsáhlých oblastí“.

Putinovi vadí „pokračující překážky“

Podle agentury Reuters si šéf Kremlu v telefonátu s Macronem stěžoval na „pokračující překážky“ v dodávkách ruských potravin a hnojiv na světové trhy. Rusko totiž kvůli vojenské agresi čelí mezinárodním sankcím.

Ruské invazní síly obsadily ukrajinské jaderné zařízení v březnu a podle Kyjeva si z něj udělali předsunutou operační a palebnou podpůrnou základnu.

Ukrajinská státní společnost Enerhoatom v pátek uvedla, že se Rusové chystají odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě, a opět vyzvala mezinárodní společenství, aby co nejdříve přijalo všechna nezbytná opatření k ukončení okupace elektrárny.

Jaký význam má Záporožská jaderná elektrárna?

  • Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.
  • Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1000 MW, tedy celkem třikrát víc než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyráběla před ruským útokem pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačily na proud zhruba pro čtyři miliony domácností.
  • V elektrárně jsou instalovány tlakovodní reaktory typu VVER-1000/320.
  • Do Kyjeva je to z elektrárny vzdušnou čarou 450 kilometrů, do Lvova přes 800 kilometrů a do Prahy skoro přesně 1500 kilometrů.
  • Celkem má Ukrajina 15 reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách postavených v éře SSSR. Jaderné reaktory se kromě Záporoží nacházejí také v Rovenské oblasti (Rovenská JE), na severozápadě země stojí Chmelnycká JE a dále níže Jihoukrajinská JE.

Reklama

Doporučované