Hlavní obsah

Zásobování palivy v Maďarsku je v kritickém stavu, benzin jen na příděl

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho vláda prosadila pro benzin i naftu cenový strop ve výši v přepočtu 28 Kč/litr. Teď má země těžkosti.

Reklama

aktualizováno •

Maďarské čerpací stanice jsou na suchu. Kvůli zvýšené poptávce a zavedení cenového stropu postrádá řada z nich dostatek pohonných hmot. Řidiči tak vyjíždějí do sousedních států, kde je pro ně benzin i skoro dvakrát dražší.

Článek

Zvýšená poptávka a cenový strop zapříčinily nedostatek benzinu na řadě maďarských čerpacích stanic.

Jak v úterý večer uvedla v prohlášení maďarská ropná a plynárenská společnost MOL, situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická. A jediným řešením je vytvořit podmínky pro zvýšení dovozu.

Právě nízký dovoz je hlavním důvodem současných problémů. Zahraniční podniky totiž omezily dodávky do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu a dodavatelé by museli prodávat paliva pod cenou, poznamenala agentura Reuters.

„MOL je nadále odhodlán zabezpečovat dodávky ze svých vlastních produktů, plné zásobování trhu však nelze zajistit bez zvýšení dovozu,“ citovala z prohlášení MOL agentura ČTK.

Člen představenstva podniku György Bacsa později dodal, že MOL se snaží zvýšit dovoz ze své rafinerie na Slovensku, ale „dosáhl limitů svých logistických kapacit“.

„Pohonné hmoty na zhruba 70 našich čerpacích stanicích, což je čtvrtina sítě, jsou zcela vyčerpány,“ prohlásil rovněž.

Maďarští řidiči tak vyjeli tankovat do sousedních zemí, včetně Slovenska. Ačkoliv v přepočtu platí na maďarských čerpacích stanicích díky zastropované ceně nanejvýš 28 korun, na Slovensku je litr vyjde na až 41 korun.

„Projel jsem několik čerpacích stanic, ale všude měli oznámení, že benzin nemají. Tak jsem byl nucen zajet na Slovensko a natankovat za eura, abych nezůstal na suchu,“ řekl pro maďarský web index.hu řidič Kristóf.

„Zkoušel jsem tankovat ve městech Szentendre a Pomáz, ale bez úspěchu. Tak jsem musel na Slovensko, kde mě litr benzinu vyšel na 1,7 eura,“ stěžoval si další řidič Viktor.

Maďarská dohoda s Ruskem zemi nutí platit víc

Maďarsko si na summitu v Bruselu v polovině října zajistilo výjimku z cenového stropu, který připravuje Evropská unie a po němž volá velká část zemí. Nyní se ale ukazuje, že maďarská dohoda s Ruskem není tak dobrá, jak se zdálo.

Situace s pohonnými hmotami se v Maďarsku zhoršila poté, co se před víkendem zemí roznesla poplašná zpráva, že už od soboty vláda cenový strop na pohonné hmoty zruší. „Odstartovaly panické nákupy a mnozí si dělají zásoby, což vedlo k částečnému nedostatku zdrojů v téměř celé naší síti čerpacích stanic,“ citovala Reuters společnost MOL.

Aktuálně se u čerpacích stanic MOL tvoří dlouhé kolony a řidiči zde mohou tankovat jen jednou denně, popsal situaci slovenský deník SME.

Některé menší čerpací stanice jsou navíc bez dodávek paliva od firmy MOL již několik týdnů, konkrétně jde o asi 500 míst, a lidé se tak musí spolehnout pouze na větší stanice, upozorňuje web 24-hu.

Maďarská vláda zavedla pro benzin i naftu cenový strop 480 forintů (zhruba 28 Kč) za litr loni. Tento limit nyní platí pro automobily v osobním vlastnictví, zemědělská vozidla a vozy taxislužby.

Cenový strop by měl skončit na konci prosince. Vláda ovšem uvedla, že zváží jeho prodloužení na základě informací od společnosti MOL o tom, zda je firma schopna zajistit dodávky, popsala agentura Reuters.

Firma MOL rovněž uvedla, že nepřetržitě pracuje na údržbě její hlavní maďarské rafinerie Százhalombatta, aby umožnila obnovení plného provozu. V současnosti rafinerie využívá pouze 50 až 55 procent svých kapacit.

Gábor Egri, předseda Sdružení nezávislých čerpacích stanic (FBSZ), řekl webu 24.hu, že zmrazení cen mělo být zrušeno již dávno, aby se zmírnil tlak poptávky na trhu a v rafinérii, kde podle něj dochází k vážným technickým problémům.

Cenový strop kritizoval rovněž maďarský guvernér tamější centrální banky, který řekl, že je země blízko krizové situace. Podle něj tak musí ihned zrušit zastropování cen vybraného zboží, protože kvůli němu roste inflace (více jsme psali zde).

Reklama

Doporučované