Hlavní obsah

Malajsie zakázala lodím plujícím pod vlajkou Izraele vstup do přístavů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zákaz se týká i izraelské přepravní společnosti ZIM, která je jedním z 20 největších světových dopravců.

Reklama

Úřad malajsijského premiéra Anwara Ibrahima oznámil, že zákaz vstupu do přístavů platí s okamžitou platností a je reakcí na chování Izraele v konfliktu s Hamásem.

Článek

Malajsijská vláda ve středu oznámila zákaz kotvení všech lodí vlastněných Izraelem a plujících pod jeho vlajkou, jakož i všech plavidel směřujících do Izraele, ve svých přístavech. Informovala o tom CNN.

„Tato sankce je reakcí na jednání Izraele, který nerespektuje základní humanitární zásady a porušuje mezinárodní právo pokračujícím masakrováním a neustálým krutým zacházením s palestinským lidem,“ stojí v prohlášení úřadu premiéra Malajsie Anwara Ibrahima s tím, že zákaz kotvit v jakémkoli malajsijském přístavu platí i pro izraelskou lodní společnost ZIM.

Premiér Ibrahim od začátku války odsuzuje izraelské bombardování Gazy, při němž bylo podle tamního ministerstva zdravotnictví zabito nejméně 19 667 Palestinců. Počet obětí útoku Hamásu na Izrael, který současný konflikt vyvolal, činí téměř 1140.

Většinově muslimská Malajsie se dlouhodobě zasazuje o práva a zájmy Palestinců. Stejně jako nedaleká Indonésie a další země jako Brunej, Bangladéš nebo Maledivy Stát Izrael neuznává. Malajsijské pasy jsou například opatřeny nápisem „Platí pro všechny země s výjimkou Izraele“. Držitelé izraelských pasů mají vstup do Malajsie bez předchozího povolení zakázán.

Pokračující bombardování Gazy izraelskou armádou po smrtících útocích Hamásu ze 7. října vyvolalo v Malajsii masová shromáždění a vyvinulo na Ibrahima vnitropolitický tlak, píše CNN. Podle Al-Džazíry Malajsie věnovala Gaze miliony dolarů na pomoc.

Reklama

Doporučované