Hlavní obsah

Máme dostatek zbraní, už brzy začneme, hlásí Kyjev

Foto: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Ukrajinský voják v Doněcké oblasti, kde se odehrávají nejintenzivnější střety s ruskými okupanty. Ilustrační snímek z května 2023.

Reklama

Ukrajinská protiofenziva by měla odstartovat co nevidět. Kyjev oznámil, že armáda už má dostatek zbraní potřebných k jejímu zahájení. Připustil však, že k tomu, aby byla akce úspěšná, bude potřebovat další dodávky.

Článek

Ukrajina tvrdí, že nashromáždila dostatek zbraní potřebných k zahájení očekávané protiofenzivy. Akci zahájíme už brzy, oznámil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

„Mnoho civilistů je stále pod ruskou okupací a my už nemůžeme ztrácet čas. Základní množství zbraní a dalšího vybavení již máme. Mohu jen říci, že (protiofenziva, pozn. red.) začne brzy,“ uvedl Budanov v rozhovoru pro japonskou stanici NHK.

Dodal, že Ukrajina musí vyhnat ruské jednotky ze svého území a použije k tomu „všechny dostupné síly a prostředky“.

Zdůraznil ovšem, že k tomu, aby byla operace úspěšná, bude potřebovat mohutnější zásobu zbraní a munice. Naznačil tak, že chystaná protiofenziva by mohla vyústit ve vleklé boje.

„Potřebujeme více zbraní. Potřebujeme stíhačky. Doufám, že mezinárodní společenství je připraveno Ukrajinu skutečně podpořit,“ uvedl Budanov krátce po tom, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal na summitu skupiny G7 v Hirošimě se světovými lídry.

Zprávy z bojiště:

Ukrajinské jednotky opustily město Bachmut. I když jeho části zřejmě zůstávají územím nikoho, bitva o město alespoň prozatím zřejmě skončila. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin hovoří o odchodu z Ukrajiny, těžko mu ovšem věřit.

Budanov v dubnu oznámil, že se Ukrajina chystá na bitvu, která sehraje v její novodobé historii zásadní roli.

„Ať se to lidem líbí, nebo ne, blížíme se ke klíčové bitvě v novodobé historii Ukrajiny. To je fakt a všichni to vědí. Datum jejího začátku je tajemstvím. Ale každý ví, že se k ní blížíme,“ uvedl tehdy v rozhovoru pro server RBC-Ukraine s tím, že akce odstartuje na jaře, podle plánu.

Jak připomíná server The Kyiv Independent, očekává se, že ukrajinská protiofenziva, a její výsledek, bude pro průběh války zásadním milníkem. Rozhodne totiž o tom, zda Ukrajina získá zpět další část svého území, nebo se dostane pod tlak spojenců zasednout k jednacímu stolu s Ruskem.

Reklama

Doporučované