Hlavní obsah

„Mariupol č. 2.“ Už zase žijí tisíce lidí ve sklepích a takřka bez zásob

Záběry ze Severodoněcku. Podle starosty města ruské dělostřelecké útoky zničily kritickou infrastrukturu a 90 procent všech budov ve městě. Video: twitter/DefMon3

 

Reklama

Boje o největší město Donbasu, které stále kontroluje Ukrajina, se vyostřují. Evakuace civilistů i dodávky humanitární pomoci váznou a situace v Severodoněcku začíná připomínat nechvalně proslulé obléhání Mariupolu.

Článek

O Severodoněck na východě Ukrajiny se už několik dní svádějí tvrdé boje. Ruské jednotky pronikly na severovýchodní a jihovýchodní okraj města a klestí si cestu ulicemi zničenými intenzivním ostřelováním. Podle svědků z místa ničí vše, co jim stojí v cestě.

Novinář stanice BBC, který události před několika dny sledoval přímo z místa, popisuje nepřetržité ostřelování města. „Bomby dopadaly každou minutu po celé délce (horizontu). Severodoněck hořel,“ líčí reportér, co viděl, když stál na střeše budovy v Lysyšansku, který od Severodoněcku dělí jenom řeka a je také cílem ruských útoků.

Podle starosty města Oleksandra Strjuka ruské dělostřelecké útoky zničily kritickou infrastrukturu a 90 procent budov dříve stotisícového Severodoněcku.

O život zde přišlo od začátku války nejméně 1500 civilistů. Opravdová čísla ale mohou být podle Strjuka mnohem vyšší. „Počet obětí roste každou hodinu, ale během pouličních bojů nejsme schopni počítat mrtvé a raněné,“ uvedl Strjuk v telefonním rozhovoru s novináři agentury Associated Press.

Strjuk tvrdí, že ve městě nyní zůstává přibližně 15 tisíc lidí. Před ruským bombardováním se skrývají v podzemních sklepeních a krytech.

Aktuální snímky ze Severodoněcku a okolí.

+9

„[Tisíce civilistů] zůstávají ve městě pod křížovou palbou, bez dostatečného přístupu k vodě, potravinám, lékům a elektřině,“ uvedl generální tajemník Norské rady pro uprchlíky Jan Egeland, která ve městě dlouhodobě působí.

Podle šéfa správy severodoněckého okresu Romana Vlasenka jsou boje nepřetržité, a evakuace civilního obyvatelstva proto momentálně není možná. Během jednoho z pokusů o evakuaci z města v pondělí zemřel i francouzský novinář Frédéric Leclerc Imhoff, který cestoval humanitárním vozidlem s dalšími deseti lidmi.

„Evakuace byla oficiálně zastavena,“ uvedl gubernátor s tím, že obrněný evakuační vůz jel vyzvednout deset lidí, když se dostal pod nepřátelskou palbu. „Akreditovaný francouzský novinář byl smrtelně zraněn na krku, když dokumentoval evakuaci. Hlídkujícího policistu zachránila jeho přilba,“ napsal gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj na komunikační platformě Telegram.

Váznou také dodávky humanitární pomoci. Už zhruba týden není možné do města dostat potřebné zásoby. Severodoněck tak podle ukrajinských úřadů začíná připomínat obléhání Mariupolu, které přineslo jedny z největších utrpení celé války.

Město rozdělila frontová linie

Na východ Ukrajiny se ruské síly zaměřily poté, co selhal jejich plán získat kontrolu nad celou Ukrajinou. Severodoněck a Lysyčansk jsou poslední dvě velká města Luhanské oblasti, která jim vzdorují. Oblast je tak pro Rusko důležitá zejména symbolicky – aby si mohlo brzy nárokovat alespoň rychlé dobytí průmyslového Donbasu.

Vůdce neuznávané separatistické Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik v úterý ráno uvedl, že se ruským silám podařilo obsadit asi třetinu východoukrajinského města a postupují pomaleji než předpokládaly. Šéf správy Severodoněckého okresu Vlasenko ovšem o několik hodin později naznačil, že by se mohlo jednat dokonce až o polovinu města.

Podobně se následně vyjádřil také starosta města. „Bohužel, frontová linie rozdělila město na dvě poloviny, ale stále se brání, město je stále ukrajinské,“ uvedl Strjuk podle stanice BBC.

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Žďanov upozorňuje, že Rusové v Severodoněcku soupeří s časem. Na Ukrajinu totiž stále proudí zbraně ze Západu, které zvyšují efektivitu ukrajinské armády.

„Kreml si uvědomuje, že nemůže ztrácet čas a musí využít poslední šanci k rozšíření území kontrolovaného separatisty, protože dodávky západních zbraní by to mohly znemožnit,“ vysvětluje Žďanov.

Podle bývalého velvyslance USA při NATO Kurta Volkera by ovšem mohlo být rozhodnutí Ruska vsadit všechno na dobytí Severodoněcku strategickou chybou. Volker sice připouští, že Severodoněck je důležitý pro Luhanskou oblast, domnívá se ovšem, že celkově v boji tolik důležitý není a věří, že „Ukrajinci budou schopni přeskupit se a zatlačit (ruské vojáky) zpátky“. Ruský postup na Donbasu přitom obecně hodnotí jako „neuvěřitelně pomalý a chaotický“.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované